Xiaomi Redmi 7 – review

02/06/2019

Xiaomi ştie cum stă treaba în zona low-cost şi chiar dacă mai dă greş câteodată (vezi cazul seriei Xiaomi Redmi 6), îmi place să văd că învaţă şi implementează schimbările necesare. Noua generaţie de smartphone-uri ieftine pare a fi mult mai echilibrată şi mult mai utilă utilizatorilor cu buget restrâns.

Preţ de câteva zile m-am putut juca cu Xiaomi Redmi 7, unul dintre cele mai ieftine telefoane ale producătorului chinez. Unitatea de test am primit-o de la banggood.com, retailer care ne oferă şi câteva preţuri speciale pentru acest device (mai multe detalii în secţiunea dedicată).

Am testat Xiaomi Redmi 7 în versiunea globală la nivel software cu 2 GB RAM, 16 GB spaţiu de stocare şi culoare Eclipse Black. Pentru început, haideţi să vedem care sunt specificaţiile tehnice ale smartphone-ului.

Material video de tip unboxing + primele impresii:

httpvh://youtu.be/V_KP0RySgz4

Design

În momentul în care brandul Redmi a devenit unul de sine stătător, Xiaomi a schimbat puţin şi estetica cutiilor de retail. Deşi forma a rămas aceeaşi, s-a renunţat la acel portocaliu pronunţat şi s-a mers pe alb cu mici nuante gradient portocaliu – roz. Împreună cu o grafică nouă se observă schimbarea propusă de producătorul chinez începând din acest an.

Pachetul de retail în care vine Xiaomi Redmi 7 include suficient de multe accesorii: smartphone-ul, cablul USB 2.0 – microUSB, încărcătorul, agrafa, pachetul de instrucţiuni şi o husă din silicon. Mi-aş fi dorit şi o folie de protecţie aplicată direct din fabrică şi vorbeam de un pachet complet.

Trecând la telefon, Xiaomi Redmi 7 este un telefon mult schimbat în bine comparativ cu generaţia anterioară, în special la capitolul design. Dacă la Xiaomi Redmi 6A se evidenţia uşor ideea de device ieftin, la Xiaomi Redmi 7 totul este actualizat, construcţia pare mai solidă, ecranul cu breton tip picătură de apă ne aduce aminte că suntem în 2019, iar estetica se integrează excelent în peisajul actual al telefoanelor inteligente.

Există şi mici elemente care ne aduc aminte că vorbim totuşi de un smartphone entry-level, iar aici aş menţiona plasticul omniprezent sau portul microUSB. Este clar că Xiaomi trebuia să reducă de undeva costurile, iar cele două caracteristici sunt printre cele sacrificate.

Chiar dacă avem un display generos, Xiaomi Redmi 7 rămâne destul de compact, iar grip-ul oferit este mai mult decât decent. Plasticul de pe spate adună amprente în ritm alert, iar calitatea sa pare a fi una îndoielnică. Deoarece camera foto duală iese puţin în relief, recomand fără doar şi poate o husă de protecţie (cea din pachet este suficientă).

Prin Xiaomi Redmi 7 mi se confirmă încă o dată că producătorul chinez este unul dintre cei mai buni în zona entry-level şi chiar dacă a trebuit să facă mici tăieri de costuri, acestea nu sunt grosolane

Ecran şi sunet

Smartphone-ul este echipat cu un ecran IPS de 6.26 inch cu rezoluție HD+ (1520×720 pixeli), aspect 19:9, breton tip picătură de apă, protecţie cu sticlă Corning Gorilla Glass 5 şi contrast ratio 1500:1.

În general este un ecran bun, un IPS de buget satisfăcător pentru majoritatea utilizatorilor. Este clar că atunci când scoţi din buzunar câteva sute de lei nu poţi avea aşteptări mari, însă acest display se descurcă onorabil: touch-ul răspunde foarte bine, unghiurile de vizualizare sunt destul de largi, contrastul destul de bine definit, iar culorile parcă au un plus de naturaleţe comparativ cu IPS-ul utilizat pe seria anterioară (nu cu mult).

După cum am spus vorbim de un display de buget, iar la capitolul se putea mai bine aş evidenţia două aspecte: luminozitatea destul de scăzută care oferă o lizibilitatea aproape de 0 în bătaia soarelui şi albul, unul cu tente de gri, destul de murdar pentru gusturile mele.

Avem şi câteva setări ale ecranului: tipul de contrast (automat, crescut şi standard), tipul de culori predominante (calde, reci sau standard) sau modul de citire care reduce reflexia fundalului şi nu oboseşte ochii. Xiaomi Redmi 7 permite şi deblocarea prin dubla apăsare (Double Tap).

Sunetul extern vine de la difuzorul amplasat la baza telefonului, în spatele grilei din dreapta (pentru uniformitate există o grilă şi în stânga). Aici am o oarecare nemulţumire pentru că sunetul emis este foarte strident, mult pe înalte. În jocuri sau atunci când asculţi muzică acesta devine uşor enervant, stresant pentru urechi (nu are pic de bass). Jack-ul audio de 3.5 mm oferă rezultate mult mai bune, cu o pereche de căşti decentă poţi avea o audiţie lejeră.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Xiaomi Redmi 7 vine cu un hardware mult îmbunătăţit, marea mutarea fiind renunţarea la procesoarele MediaTek. Pe această serie avem procesor Qualcomm Snapdragon 632 cu 8 nuclee Kryo 250 tactate la 1.8 GHz, Adreno 506 ca GPU, 2 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare (7.51 GB disponibili) și slot pentru cardurile microSD de până la 512 GB (separat de cele două sloturi nanoSIM).

Informații relevate de CPU-Z pentru Xiaomi Redmi 7;

Deşi Xiaomi a făcut ceva reduceri de cost la nivel de display şi sunet, în zona hardware a ales ce e mai bun în acest moment pentru segmentul low-cost. Procesorul Qualcomm Snapdragon 632 dezvoltat pe un proces de fabricaţie de 14 nm se descurcă excelent şi chiar dacă unitatea noastră de test nu l-a ajutat cu mai mult RAM, consider că a făcut faţă cu brio în special în testele de multitasking. Recomand celor care sunt interesaţi de acest model versiunea upgradată cu minim 3 GB RAM (contează mult în utilizarea zilnică, cea cu 2 GB RAM avea momente în care trăgea din greu, se menţinea la limita dintre rulare fluentă şi ceva lag).

Xiaomi Redmi 7 rulează MIUI 10.2.4 în versiune stabilă bazată pe Android 9.0 Pie. Este o interfață cu care ajungi a te obișnui în timp, copiază multe elemente de la iOS. Aplicațiile și widgeturile sunt direct pe ecranul de start, fără sertar de aplicații, însă pentru cei ce doresc şi altceva există launchere third party.

MIUI-ul este la fel de user friendly, uşor de customizat, cu consum redus de resurse, fără lag deranjant chiar şi pe modele low-cost, cu update-uri de firmware constante şi bloatware din ce în ce mai redus pe versiunile globale.

Aplicaţii prezente pe Xiaomi Redmi 7:

Aplicaţii Google: Căutare Google, Gmail, Hărți, YouTube, Drive, Muzică Play, Duo, Google Foto, Chrome, Magazin Play;

Alte aplicaţii: Meteo, Galerie Foto, Teme, Securitate, Calculator, Ceas, Radio FM, Reportofon, Scaner, Busolă, Calendar, Muzică, Mi Video, Mi Drop, Telecomandă, Browser, Forum MIUI şi Facebook.

Performanță

Iată şi ce rezultate a obţinut Xiaomi Redmi 7 în testele de benchmark:

Conectivitate

Pe partea de conectivitate avem slot dual-sim (2 x nanoSIM), 4G VoLTE, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi direct, bluetooth 5.0, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS, GLONASS și BDS, radio FM, scanner de amprentă, port infraroşu

În ceea ce priveşte benzile acoperite avem:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz;

4G – LTE band 1(2100), 2(1900), 3(1800), 4(1700/2100), 5(850), 7(2600), 8(900), 20(800), 38(2600) şi 40(2300).

Xiaomi Redmi 7 ştie toate benzile 4G din România, inclusiv cea 4G TDD a celor de la Digi Mobil.

În ce privește poziționarea elementelor de conectivitate:

  • portul infraroșu și jack-ul de 3.5 mm în partea superioară;
  • în dreapta se află butonul de pornire și reglarea volumului;
  • la bază dați de portul microUSB și difuzorul terminalului;
  • în lateral stânga se află slotul dual-sim (2 x nanoSIM) + slot pentru cardurile microSD.

Xiaomi Redmi 7 s-a descurcat foarte bine în utilizarea de zi cu zi, toate elementele de conectivitate au răspuns promt. Scannerul de amprentă de pe spate funcţionează foarte bine, timpul de deblocare fiind scurt şi precis. Deblocarea facială este enervant de utilizat, mai ales atunci când ai ochelari. Cred că rata de recunoaştere a feţei este de sub 50%.

Cameră foto și video

Xiaomi Redmi 7 are o cameră foto duală de 12 Megapixeli cu deschidere f/2.2, PDAF, LED flash, dimensiune a pixelului de 1.25 microni + 2 Megapixeli pentru adâncime de câmp cu f/2.4, tehnologie AI și cameră frontală de 8 Megapixeli cu deschidere f/2.2, tehnologie AI.

Pot spune că este una dintre cele mai bune camere foto de pe un smartphone low-cost. AI-ul ajută destul de mult, acesta dă un plus de culoare fotografiilor, iar rezultatele sunt de cele mai multe ori reuşite (în special în condiţii de lumină suficientă). Nu vă aşteptaţi la rezultate spectaculoase, însă pentru un telefon cu preţ foarte scăzut se descurcă bine.

Înregistrările video sunt destul de modeste, mai ales că nu există niciun fel de stabilizare. Nici sunetul înregistrat nu este prea reuşit, însă nu poţi cere prea multe la acest nivel. În schimb camera frontală se descurcă bine, fotografiile tip selfie fiind decente.

Galerie de fotografii realizate cu Xiaomi Redmi 7:

Clip 1080p realizat cu Xiaomi Redmi 7;

Autonomie

Am ajuns şi la capitolul unde Xiaomi Redmi 7 impresionează cel mai mult. Bateria de 4000 mAh împreună cu hardware-ul bine optimizat când vine vorba de consumul de resurse, fac o  echipa de vis. Autonomia oferită este de cel puţin 2 zile într-o utilizare medie, însă dacă nu eşti un utilizator prea activ te poţi duce lejer către 3, poate chiar 4 zile.

În testul specific Gadget.ro, în care rulăm continuu playlist-ul Unboxing de pe canalul de YouTube al site-ului, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi, Xiaomi Redmi 7 a rezistat 9 ore și 58 minute de la o baterie încărcată la 100% și până la 5% din capacitate.

Xiaomi Redmi 7 are o încărcare la 10W, destul de modestă. Pentru o încărcare completă a bateriei trebuie să aştepţi mai bine de 2 ore şi jumătate.

Preț

Xiaomi Redmi 7 a fost primit în teste de la banggood.com, retailer care are preţuri excelente la toate versiunile:

Concluzii

Xiaomi Redmi 7 este cu siguranţă cel mai bun smartphone entry-level la ora actuală. Cu un preţ de sub 100 dolari pentru cea mai ieftină versiune, smartphone-ul vine foarte bine echipat din punct de vedere hardware, cu un design modern demn de 2019, o cameră foto duală + o cameră frontală foarte bune pentru segmentul său de preţ, o autonomie excelentă şi un MIUI 10 care se mişcă fluent.

Chiar dacă ecranul şi sunetul nu impresionează, este clar că nu putea fi telefonul perfect la banii aceştia. În plus, chiar dacă mă repet, recomand celor interesaţi o versiune cu minim 3 GB RAM, unitatea noastră de test dovedindu-ne că în anumite situaţii este necesar acel 1 GB RAM în plus.

Personal nu văd o alternativă mai bună pentru un buget de aproximativ 500 de lei.

PRO

  • autonomie excelentă, 2 zile la o utilizare medie;
  • cameră foto decentă pentru segmentul său de preţ;
  • finisare mulţumitoare;
  • hardware foarte potent pentru un smartphone entry-level;
  • estetică actualizată pentru 2019, inclusiv breton tip picătură de apă;
  • MIUI 10 bazat pe Android 9.0 Pie ce rulează fluent;
  • raport calitate-preţ excelent.

CONTRA

  • înregistare video dezamăgitoare, fără stabilizare;
  • display de buget cu un alb spălăcit;
  • sunet strident, enervant pe alocuri;
  • contrucţie dintr-un plastic ieftin;
  • port microUSB.
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.