De ce Samsung GALAXY S10 Plus este cel mai bun smartphone Android la mijloc de 2019?

25/06/2019

Sunt multe modele Android ce se luptă pentru titlul de cel mai bun smartphone, iar unele dintre ele punctează foarte bine pe diverse capitole. Samsung GALAXY S10 Plus îl consider a fi cel mai bun pentru că obține cel mai mare punctaj dacă ținem cont de design, ecran, sunet, hardware, conectivitate, cameră foto și video etc. 

Samsung GALAXY S10 Plus reprezintă ce are mai bun de oferit compania sud-coreeană în momentul de față, iar la câteva luni distanță de lansarea comercială se adaugă un element decisiv, de care voi vorbi la ultimul punct. 

  1. Design 

Samsung GALAXY S10 Plus adoptă un design ușor diferit față de GALAXY S9 Plus și S8 Plus. Obține un raport display / corp impresionant – 88.9% și asta pentru că au încorporat camera frontală de tip dual într-un decupaj din colțul dreapta al ecranului. Este unul dintre puținele compromisuri efectuate de S10 Plus și am ajuns după câteva zile să mă obișnuiesc. Nu este la fe de deranjant precum un notch generos dimensionat. Dacă era în colțul din stânga, cu telefonul în landscape nu ajungea a fi remarcată mai deloc. 

Samsung GALAXY S10 Plus prin prisma raportului display / corp menționat nu ajungi a-l simți în palma precum un telefon cu ecran de 6.4 inch, mai degrabă ai spune că are 5.7 – 5.8 inch pe formatele mai vechi. 

O ramă metalică înconjoară telefonul, spatele îmbrăcat în sticlă, margini cu adevărat înguste = GALAXY S10 Plus, smartphone elegant, fabricat cu maximă atenție la detalii. 

  1. Cel mai bun ecran din piață;

Samsung este cel mai mare producător de ecrane AMOLED, iar pe seria S și Note au pus cele mai bune iterații din domeniu, an de an. Display-urile Super AMOLED de pe seria S ies în evidență prin culorile afișate, fără a fi suprasaturate, prin multitudinea de opțiuni ce se află în secțiunea de setări. Un alt mare punct PRO este dat de luminozitate, în modul Auto se asigură un overboost ce se dovedește capital în a menține lizibilitatea sub acțiunea razelor de soare. 

Câteva detalii legate de display-ul lui GALAXY S10 Plus: Dynamic AMOLED de 6.4 inch cu rezoluție 3040 x 1440 pixeli, aspect 19:9, 522 ppi, HDR10+, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 6. Este o adevărată plăcere să-l folosești și cu greu poți trece pe alt tip de ecran, recomand Netflix și Prime cu conținut optimizat. 

  1. Sunet excelent

Este un capitol la care Samsung nu pot spune neapărat că a impresionat, dar acum au reușit să iasă în evidență și aici. Au ales să mizeze pe două difuzoare stereo, păstrează jack-ul de 3.5 mm, certificare Dolby Atmos + căștile AKG în pachet. 

Nu știu cât timp va mai rămâne jack-ul de 3.5 mm pe smartphone-urile flagship ale Samsung, dar mă bucur să văd că nu se tem a juca rolul de ultim mohican din acest punct de vedere. Cei interesați de conexiunile fără fir, pot miza pe bluetooth 5.0 cu A2DP, LE și aptX. 

Sunetul de pe GALAXY S10 Plus se evidențiază prin putere, claritate și la volum maxim, bass-ul integrat. Ai spune că ai o micuță boxă la purtător. De obicei, în PUBG, Samsung-urile nu se auzeau așa bine și sunetul joacă un rol capital pe acolo, la S10 Plus nu am avut nicio problemă. 

  1. Hardware din categoria premium, fără vreun compromis;

Modelul importat oficial în România folosește procesorul Exynos 9820 dezvoltat într-o tehnologie de litografiere pe 8nm, octa-core cu 2 x Mongoose M4 la 2.73 GHz + 2 x ARM Cortex-A75 la 2.31 GHz + 4 x ARM Cortex-A55 la 1.95 GHz. Este ajutat de acceleratorul grafic Mali-G76 MP12, 8 / 12 GB memorie RAM, 128 / 512 / 1 TB spațiu de stocare + slot pentru cardurile microSD de până la 1 TB (combo: dual-sim sau single sim + slot pentru microSD). 

Și aici Samsung joacă diferit față de industrie, păstrează slotul pentru cardul microSD – cei interesați să-și extindă spațiul de stocare au cea mai simplă soluție la îndemână. 

Este inutil să spun că rulează orice aplicație și joc, iar asta se va păstra pentru o bună perioadă de timp de acum încolo, nu se supraîncălzește peste limite normale în jocurile și aplicațiile ce necesită mai multă putere de procesare, o răcire bine făcută de către compania sud-coreeană. Ansamblul hardware a fost conceput astfel încât să nu facă exces de zel în ce privește consumul de energie. 

  1. Software optimizat și una dintre cele mai bune interfețe Android – One UI;

One UI este un mare pas în față pentru Samsung, mai mare față de cel făcut de Google în mod real de la Android 8 la Android 9. Interfața este aerisită, ușor de parcurs, suficient de multe opțiuni de customizare, nu are pic de lag. Este la ani lumină față de ce aducea TouchWiz în urmă cu niște generații și arată că Sammy preia din feedback-ul oferit de cei ce le cumpără produsele. 

Aș spune că au umblat serios și în ce privește aplicațiile preinstalate și nu se mai face exces de zel precum în trecut. Când pornești telefonul pentru prima dată, rămâi uimit că sertarul cu aplicații abia dacă este plin pe jumătate. 

Samsung are și o bună colaborare cu Google, iar lună de lună se oferă cele mai noi patch-uri de securitate + update-uri importante la nivel de firmware. Ca utilizator de S7, S8 Plus și Note 9 în trecut, pot să spun că au mers pe această politică de pe la S8 Plus. Sunt puține companii ce țin pasul cu ei din acest punct de vedere. Întradevăr update-urile importante de la o versiune la alta, nu sunt făcute pe repede înainte, dar la One UI au o scuză. Și-au făcut calculele cât mai bine, să nu apară diverse probeme inerente. 

  1. Cea mai bună conectivitate din piață – singurul smartphone cu Wi-Fi 6;

Samsung GALAXY S10 Plus este primul și singurul smartphone lansat până acum cu Wi-Fi ax sau Wi-Fi 6, după cum doriți să-l denumiți. Cu un router compatibil se prind viteze peste ce trec de bariera unui gbps wireless. 

Printre beneficiile aduse de chipsetul Broadcom BCM4375?

  • până la 1.45 Gbps în download;
  • MU-MIMO + modulație 1024 QAM;
  • suport pentru 2 stream-uri de Wi-Fi 6;
  • WPA3 pentru securitate sporită. 

Alte elemente de conectivitate regăsite pe GALAXY S10 Plus: 4G cu viteze de până la 2000 Mbps în download și 150 Mbps în upload – niciun alt smartphone nu dispune de viteze atât de mare, teoretice. Mai trebuie și ca rețelele de telefonie mobilă să pună în valoare un terminal precum S10 Plus, bluetooth 5.0, USB Type-C de tip 3.1, A-GPS, GLONASS, BDS și GALILEO pe partea de localizare, dual-sim sau single sim + slot pentru microSD, jack de 3.5 mm, compatibilitate cu Samsung DeX printr-un singur cablu etc. 

  1. Cel mai bun cititor de amprentă integrat în display;

Samsung nu este printre primele companii ce adoptă un cititor de amprentă integrat în ecran, dar pe S10 și S10 Plus aș spune că oferă cea mai bună implementare de până acum. Oferă un procent de recunoaștere mult mai bun raportat la concurență, tehnologia ultrasonic nu este doar artificiu de marketing. 

  1. Una dintre cele mai bune camere foto și cea mai bună cameră video de pe smartphone-urile lansate în 2019;

Plus că Samsung oferă mereu update de firmware, sunt rezolvate unele probleme + funcții noi în ritm constant. Am discutat mai multe și găsiți un articol cu mostre foto și video

O să menționez doar setup-ul cu 5 senzori: 3 pe spate și 2 pe față. 

Camera principală: 12 Megapixeli cu f/1.5 – 2.4, wide și echivalent 26mm, dual pixel PDAF + OIS, 12 Megapixeli cu f/2.4 de tip tele cu zoom optic 2x și OIS, echivalent 52mm și 16 Megapixeli cu f2/2 de tip ultrawide, echivalent 12mm. 

Camera frontală: 10 Megapixeli cu f/1.9 + 8 Megapixeli cu f/2.2 pentru adâncimea de câmp. 

Camera principală este capabilă să înregistreze la 2160p cu până la 60 fps, la 1080p cu până la 240 fps și la 720p cu până la 960 fps. Camera frontală urcă și ea în domeniul 4K: 2160p cu 30 fps, cred că este și prima cameră frontală capabilă de o asemenea rezoluție, mai trebuie și ca software-ul din aplicațiile ce permit apeluri video să fie upgradate. 

  1. Autonomie bună;

Bateria de 4100 mAh nu excelează în ce privește capacitatea de încărcare rapidă, deși am înțeles că Samsung ar pregăti un update firmware ce ar permite trecerea de la 15W la 25W, asta rămâne momentan la bursa zvonurilor. 

Acumulatorul de 4100 mAh îl ajută pe GALAXY S10 Plus să treacă testul unei zile de utilizare în condiții medii spre intensive de utilizare. Este ajutat de ecranul AMOLED eficientizat, dar și de sistemul hardware de tip tri-cluster. 

  1. Prețul

Modelul de bază cu 8 GB RAM și 128 GB stocare a coborât în jurul a 3500 – 3600 lei. Prețuri atractive sunt și la Samsung GALAXY S10 – în jur de 3000 lei, dar și la S10e ce a ajuns să pornească de pe la 2500 lei. Samsung joacă tare și aici. 

Mai sunt destule elemente pe care nu le-am individualizat:

  • faptul că pe seria S10 ai parte de cele mai multe accesorii (dezvoltate de Samsung sau partenerii săi);
  • garanția fără cusur oferită pe plan local + serviciile postvânzare;
  • Knox + Folder Securizat;
  • funcția de încărcare wireless prin care poți alimenta și alte accesorii – 9W față de alte modele concurente ce se opresc la 5W. 

Samsung GALAXY S10 Plus îl consider a fi cel mai bun / complet smartphone Android la mijloc de 2019. De aceea este și telefonul ce l-am transformat în daily driver, asta până când debutează GALAXY Note10. :)

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.