Alertă Realitatea.net – portal virusat! (update: reacție oficială Realitatea)

02/06/2011

De câteva minute am primit diverse rapoarte cum că o serie de antiviruși raportează un virus în momentul accesării site-ului Realitatea (va recomandă să NU accesați site-ul în acest moment!).

Nu am crezut pe cuvânt și…am testat. Într-adevăr, Avira, AVG si Kaspersky raportează site-ul Realitatea ca fiind virusat!

Alerta apare în momentul accesării oricărui articol de pe prima pagină. AVG si Avira nu au raportat nimic suspect pe prima pagina, doar în subpagini.

Este posibil ca site-ul să nu aibă un virus propriu zis, ci doar o eroare de cod care să fie interpretată greșit de antiviruși. Detecția heuristică are ca bază asemănarea unui anumit cod (posibil curat) cu a unui alt cod virusat.

Totuși, până la clarificarea situației, recomandarea noastră – fără a avea nici o dorință de a „băga bețe în roate” celor de la Realitatea! – este să nu accesați site-ul!

Vom reveni cu detalii în momentul în cel mai scurt timp.

Later edit: pentru cei mai „curajoși”, așteptăm repoartele/rezultatele voastre, in special BitDefender și Kaspersky.

UPDATE 1: Raspuns Realitatea: răspunsul celor de la Realitatea a venit prompt, însă cu un mesaj surprinzător.

Ca replică din partea echipei Gadget.ro:

– conform AV Comparatives Mai 2011, Avira este pe locul trei ca nivel de detecție, fiind depășit doar de NOD32 și G-Data. Kaspersky este pe locul patru, F-Secure este pe locul opt, iar BitDefender este pe locul nouă.

– conform AV Comparatives Februarie 2011, Avira este pe locul sapte ca nivel de false-alarm, având „în spate” atât pe Kaspersky cât și pe NOD32, G-Data, Panda, Avast, Trend-Micro, etc. Numărul cel mai mic de detecții heuristice greșite l-a avut McCafee, BitDefender clasându-se pe locul trei.

– în concluzie, fâcând o simplă medie a rezultatelor, veți observa că Avira are cel mai bun balans între detecție și false-alarms. Conform AV-Comparatives BitDefender, NOD32 și Kaspersky sunt inferioare Avira. Recomandăm deci ca, înainte de a trimite răspunsuri „a la București”, să faceți și puțin research. Apreciem! :)

UPDATE 2: Cristi Dorombach confirmă faptul că problema era de la un javascript, detectat de antiviruși ca fiind infectat. În acest moment Avira și Kaspersky nu mai raportează probleme.

UPDATE 3: la cererea Kaspersky dorim sa subliniem faptul că Kaspersky nu a detectat acest false-positive.

Razvan Rosca
Fondator Gadget.ro. Scrie atunci când timpul îi permite. Axat pe partea de productivitate.