Tablete

Nu e nici un secret faptul că Microsoft lucrează de ceva vreme la o nouă versiune de Windows. De asemenea toată lumea bănuia că această nouă versiune va fi optimizată pt. tablete și va funcționa pe o gamă amplă de procesoare.

Iată însă că a venit și momentul “mult așteptat”! În cadrul Computex 2011, Microsoft anunță oficial numele noii versiuni Windows – Windows 8 – și oferă o multitudine de informații!

Tablet Desktop

Pe lângă bine cunoscutul “Windows Desktop” va exista și o versiune optimizată pentru touch / tablete. Ca și la Windows Phone 7 desktop-ul va fi compus din căsuțe separate (tiles), actualizate în timp real.

De remarcat ar fi:

– optimizarea sistemului de operare pentru tablete
– true multitasking
– posibilitatea aplicatiilor third-party de a utiliza desktop-ul prin “live tiles” (take that, Apple!)
– tastatura “împărțită” pentru utilizarea pe orizontală
– interfață extrem de fluidă, rapidă

Suport pentru procesoare ARM

Începând de astăzi putem vorbi la trecut de exclusivitatea procesoarelor x86 si x64. Microsoft a anunțat că Windows 8 va rula și pe procesoarele ARM! Pe lângă Intel și AMD, Microsoft anunță parteneriate cu Qualcomm, Texas Instruments și, surpriză, NVIDIA! În cadrul prezentării, Microsoft a demonstrat o versiune de Windows 8 rulând pe o tabletă cu procesor Kal-El! Este deci posibil ca noul sistem de operare să funcționeze inclusiv pe Tegra 2? Ar fi prea frumos…

Luând în considerare faptul ca Microsoft are deja o comunitate de developement extrem de mare, inclusiv pe partea de drivere, cât timp va trece oare – după lansare – până când vom vedea Windows 8 rulând pe…Galaxy Tab, Motorola Xoom sau…iPad 2? Bine înțeles e doar “un vis”, o presupunere, însă una destul de reală ținând cont de faptul ca, practic, Windows 8 va funcționa pe orice tip de procesor.

Software cross-platform

În prezentarea video de mai sus este specificat cât se poate de clar faptul ca software-ul existent în prezent pentru Windows va funcționa pe Windows 8, pe toate platformele! Acest lucru înseamă că Microsoft va avea tableta cu…cele mai multe aplicatii din lume! Și cum toată lumea știe, din experiența iPhone/iPad, că software-ul e de cele mai multe ori mai important ca hardware-ul, putem afirma cu încredere faptul ca Microsoft are soluție câștigătoare. Numărul aplicațiilor Windows nu este de ordinul sutelor de mii, ci a milioanelor.

Gândindu-ne la faptul că Microsoft este într-un proces deschis cu Apple asupra utilizării libere a termenului de “App Store”, este evident faptul că și Windows 8 va avea un AppStore. Și cum interesul developerilor este unul extrem de clar – să facă bani – cu siguranță AppStore-ul Microsoft se va umple extrem de rapid.

Este interesant faptul ca Microsoft definește atât netbook-urile cât și tabletele ca fiind…PC-uri. Lucru…nu foarte departe de adevăr, zic eu. Telefonul mobil nu mai este de mult doar telefon.

Suport web modern

Cine spune că Internet Explorer 9 este cel mai “tânăr copil” al familiei? În nici un caz Microsoft, deoarece Windows 8 va veni preinstalat cu Internet Explorer 10! Asta înseamnă suport pentru HTML5, JavaScript, CSS accelerate hardware!

Totuși sunt sigur că Mozilla (Firefox) și Google (Chrome) vor intra “în horă” și vor lansa versiuni optimizate pentru touch.

Lansat la începutul 2012

Primul preview oficial va avea loc la sfărșitul acestui an – 16.09.2011 – în cadrul Windows BUILD 2011. Microsoft anunță faptul că în cadrul acelei întălniri vom “afla totul” despre noul sistem de operare.

Este deci intuitiv faptul că primele produse cu Windows 8 să fie lansate in primul trimestru al 2012.

Concluzie

Îmi este greu să mă pronunț de pe acum. Totuși, personal, cred ca Microsoft și-a atins țelul cu această nouă versiune de Windows. De ce? Pentru că tocmai am decis să nu imi mai achiziționez nici iPhone 4S, nici iPad 3.

Microsoft îmi pune pe tavă o platformă “cu vechime”, intuitivă, cu care sunt familiarizat de peste 12 ani, care are absolut tot software-ul de care am nevoie. Pe care voi putea să utilizez “adevăratul Word”, “adevăratul Dreamweaver” și “adevăratul Photoshop”. Voi vedea “adevăratul Web” printr-un “browser adevărat”. Nu voi vedea o versiune optimizata, a nimic. Voi avea exact ce am nevoie, unde am nevoie. Voi avea un PC pe TV, un PC pe birou, voi citi gadget.ro de pe un PC în timp ce iau micul dejun, voi avea în buzunar un PC. Toate cu același sistem de operare. Toate sincronizate. Toate cu documentele mele, muzica mea și filmele mele. Toate cu același “mod de gândire”. Nu voi mai fi bulversat de supa de platforme în care jonglez în prezent. Microsoft îmi va oferi un competitor real pt. soluțiile oferite de Apple, iar eu le voi alege pentru doar doua motive: prețul și diversitatea.

Tu cei vei face? În ce ecosistem te vei integra?

[poll id=”8″]

UPDATE: După 12 ore de la “pornirea votului” Microsoft și Apple au același număr de voturi, fiecare deținând 38% din voturi. Google este pe ultimul loc al preferințelor voastre cu doar 24%. Votul rămâne în continuare deschis! Votează-ți cât mai repede platforma preferată!

UPDATE 2: după 36 de ore balanța înclină în favoarea Apple.

Sursa: Engadget / Sursa foto: Engadget