Chiar dacă peste tot în lume suntem avertizaţi să folosim coduri, parole din ce în ce mai complexe, se pare că nu ne stă în fire să ne complicăm viaţa dacă nu vedem un pericol real.
Conform reprezentanţilor Eset (companie de securitate IT cu sediul în Slovacia) peste 26% dintre utilizatorii de smartphone-uri continuă să folosească coduri PIN de deblocare a telefoanelor uşor de intuit. Se folosesc în continuare coduri precum 0000, 1010, 1111,1122, 1212, 1313, 2000, 2222 etc., data naşterii, data naşterii copilului, data căsătoriei etc. Oamenii continuă să folosească numere care sunt importante pentru ei, chiar dacă acestea sunt şi cele mai uşor de spart.
„Majoritatea oamenilor au acum un smartphone asociat cu o metodă de deblocare configurată si păstrată aproximativ de un deceniu şi trebuie spus că din 2007, de când a apărut primul iPhone Apple, ne-au interesat mai mult caracteristicile decât discutarea vectorilor posibili de atac. Cititorii de amprentă au devenit disponibili mult mai recent, astfel că utilizatorii erau anterior nevoiţi să introducă codul PIN de deblocare chiar şi de 50, sau poate chiar 100 de ori pe zi. Cu timpul, utilizatorii şi-au dorit să poată accesa telefoanele mai rapid şi uşor. Problema este că deşi au fost introduse opţiuni pentru coduri mai lungi, Face ID sau Touch ID, oamenii îşi schimbă rareori codurile PIN iniţial configurate, cel mai des refolosind acelaşi cod vechi pe fiecare dispozitiv – chiar dacă în prezent metoda principala de deblocare a telefoanelor se face rar, din prima, cu un cod PIN.”, explică Jake Moore, expert în securitate cibernetică în cadrul Eset.
Pentru un plus de securitate, cei de la Eset ne recomandă utilizarea noilor tehnologii, deblocarea facială sau deblocarea prin amprentă, iar ca variantă de back-up un cod alfanumeric cât mai lung. Aceştia ne mai recomandă şi activarea funcţiei “Find My Iphone” pe iOS sau “Find My Device” pe Android ce ne va permite să ştergem datele de pe telefon de la distanţă în cazul în care acesta a fost furat (soluţiile mobile de securitate au funcţii gen anti-furt sau de ştergere de la distanţă).