LG Electronics, prin Reveal Marketing Research, a efectuat un studiu în țara noastră pe tema telemuncii. Așa aflăm care sunt provocările și avantajele percepute de românii care lucrează de acasă în contextul actual, iar LG oferă sfaturi utile pentru creșterea confortului și eficienței, care te pot ajuta să lucrezi mai bine de acasă.
Studiul comandat de LG a fost realizat în octombrie 2020, pe un eșantion de 600 de persoane cu vârsta peste 18 ani, din mediul urban mare, care lucrează parțial sau integral de acasă. Să vedem care sunt cele mai relevante date ce reies din acest studiu:
- 48% dintre angajați apreciază faptul că nu mai petrec timp în trafic;
- 45% dintre respondenți se bucură de programul de lucru mai flexibil;
- 42% indică drept avantaj major faptul că pot petrece mai mult timp cu familia;
- un sfert dintre români simt că nu au intimitate atunci când lucrează;
- 26% dintre angajați spun că starea lor emoțională s-a înrăutățit;
- 79% dintre români consideră că sunt la fel de eficienți sau mai eficienți decât atunci când lucrau de la birou;
- 44% dintre respondenți au declarat că muncesc mai multe ore zilnic.
- 56% dintre participanții la studiu au indicat faptul că nu lucrează într-un mediu potrivit, nu au un birou sau un scaun confortabil;
- aproape jumătate dintre români aleg să lucreze de pe canapea sau la masa din bucătărie;
- 36% dintre angajați consideră că un monitor mai mare le-ar oferi o experiență de muncă îmbunătățită;
- 86% dintre participanții la studiu au spus că gaming-ul îi ajută să se relaxeze în această perioadă.
- pe unu din patru respondenți, gaming-ul l-a ajutat să mențină legătura cu prietenii în perioada pandemiei.
Iată care sunt sfaturile LG pentru munca de acasă:
- este important să te ridici și să te miști puțin la fiecare jumătate de oră sau oră, să faci gimnastică și să iei pauze scurte de la ecrane, pentru sănătatea vederii;
- setează-ți alarme pe telefon pentru a-ți reaminti periodic să te miști și să te hidratezi;
- locul unde alegi să lucrezi și postura corporală pe care o adopți sunt extrem de importante. Cea mai neinspirată soluție este să te așezi pe canapea cu laptopul în brațe. În schimb, folosește un scaun cu înălțimea, poziția cotierei și înclinarea spătarului pe cât posibil reglabile. Dacă trebuie să folosești un scaun obișnuit, îți poți îmbunătăți confortul și postura cu o pernă poziționată pe șezutul scaunului;
- în situația ideală, ar trebui să ai un monitor și o tastatură separate, iar pentru sănătatea coloanei vertebrale, ar fi bine să plasezi display-ul la nivelul ochilor. Dacă ești nevoit să te uiți prea sus sau prea jos atunci când lucrezi pe monitor, vei avea o poziție care poate pune tensiune pe gât și pe umeri;
- jocurile video pot oferi o experiență comună reală, iar experții spun că poate fi și un instrument bun pentru minimizarea stărilor emoționale negative cauzate de izolare. Gaming–ul oferă o modalitate rapidă și ușor accesibilă de a te conecta cu o comunitate și de a ne exercita spiritul competitiv. Prin intermediul jocurilor online putem rămâne în legătură cu prietenii, persoanele dragi și chiar să ne facem cunoștințe noi.
LG oferă toate categoriile de monitoare de gaming în România, de la monitoare Full HD mai simple, la monitoare profesionale special concepute pentru gaming, de până la 38 inch.
Dacă ai de gând să te relaxezi după munca de acasă cu o sesiune de jocuri pe PC ori pe consolă, pentru început nu trebuie să te gândești la o investiție mare în ceea ce privește echipamentul. Pentru a te bucura de lumea gaming–ului, nu ai nevoie decât de un calculator de nivel mediu, un mouse pad, o tastatură, o pereche de căști cu microfon și o conexiune stabilă la internet. Ca începător, merită să alegi un monitor cu o diagonala de minim 24 inch și rezolutie Full HD, de preferință un monitor IPS, pentru ca experiența de gaming să fie cu adevărat imersivă.
Cu toate că aceste sfaturi generale te pot ajuta să ai o experiență de lucru mai plăcută și mai sănătoasă, nu uita că nu este obligatoriu ca ele să se potrivească tuturor celor care lucrează de acasă. Testează-le și ajustează-le în funcție de nevoile tale, dar indiferent de ce alegi să incluzi în rutina ta, nu uita să ții cont de sănătatea ta psihică și fizică.