Cel mai bun operator de telefonie mobilă în 2021?

08/03/2021

Avem 4 jucători pe piața de telefonie mobilă, fiecare cu o abordare personalizată legată de oferte, segmente de piață etc. Nu am idee cât vom mai avea 4 operatori, aș face pariu că numărul lor se va reduce la un moment dat.

Este imposibil să găsești un operator de telefonie mobilă care să mulțumească pe toată lumea. Sunt mii și mii de comentarii negative și pozitive pentru Digi Mobil, Orange, Telekom sau Vodafone.

1. Orange – 4 din 5 stele;

Orange – operator de telecomunicații cu valențe premium. De fiecare dată încearcă să aibă un plus ca tehnologie față de concurență. Au adus VoLTE și VoWiFi în premieră la nivel național, sper să nu greșesc, dar sunt singuri ce au eSIM (mi s-a atras atenția că eSIM-ul a poposit și în ograda Vodafone), 5G la nivelul întregului București etc. Și pe partea de ofertă de telefoane mobile, mereu listează produse în premieră (smartphone-urile OnePlus ar fi un exemplu etc). Orange a avut curajul să intre și pe Smart Home, între timp au renunțat (cel puțin pentru moment). Sunt curios cum va evolua sinergia de produse după integrarea a ceea ce au cumpărat de la Telekom. Abonamentul meu principal este la Orange, un Smart 15 cu internet nelimitat, acces la 5G etc.

2. Vodafone – 3.5 din 5;

Vodafone – aici aș spune că avem o mică criză în ultima perioadă. Este vorba de poziționare. Teoretic, Vodafone este cel mai mare adversar al Orange și practic, se luptă de la egal la egal pe partea de acoperire, viteză, produse în ofertă etc. Plus că sunt așteptări mari după achiziția UPC. Încă plătești factura în mod diferit pentru internetul fix (la casă am și un abonament de internet fix de la Vodafone), integrarea nu a fost făcută integral 🤦 complet. Nici nu au venit cu o creștere agresivă pe partea de acoperire, creștere a calității, nici ofertele nu sunt cu adevărat atractive. De aici și creșterea RCS-RDS ce mereu pe internet fix se află într-o politică de gherilă continuă.

3. Digi Mobil – 3 din 5;

Digi Mobil – accentul este pus pe preț. Cred că au cele mai mici abonamente de telefonie mobilă din Uniunea Europeană, am curajul să spun că sunt printre cele mai reduse la nivel global. Rețeaua nu impresionează prin viteză, dar au crescut în acoperire de-a lungul anilor. Marea problemă este că viteza este legată de spectru și îl folosesc la maxim. O nouă licitație pentru 5G / 4G etc s-ar putea să-i ajute mult, mai simplu dacă aleg să achiziționeze Telekom (Ce a mai rămas după ce Orange a luat internetul fix și cablu TV). Am 3 abonamente DON + internet fix de la RCS-RDS etc.

4. Telekom – 2.5 din 5;

Telekom – o rețea ce funcționează mai degrabă din inerție. Întradevăr, în ultimii 2 ani și-au schimbat politica. În sensul în care au renunțat să lupte cu Vodafone și Orange și ofertele sunt ajustate spre a avea tunurile pe Digi Mobil (de aici și portare mai modestă a Digi Mobil ce în 2019 și 2020 a furat mai puțină clientelă de la ceilalți, asta și pentru că serviciile nu au evoluat prea tare etc). Nu au nimic pe 5G și faptul că nu au planuri în această direcție arată și că pe plan local nu sunt pregătiți să mai stea mult. Erau și zvonuri cum că ar fi gata RCS-RDS să facă un pas în sensul ăsta, dar neconcretizate. Știu destule persoane ce sunt mulțumite de Telekom, bunicul meu are un abonament la ei (pe numele meu :)). Uite așa bifez servicii la cei 4 jucători din piață.

Putem extinde discuția în rubrica de comentarii.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.