Panasonic, Samsung, Sony și XPAND 3D își unesc forțele pentru o tehnologie nouă în privința ochelarilor 3D

08/08/2011

Credeam că viitorul este al ecranelor 3D la care să ne uităm fără a fi nevoie de o pereche de ochelari. Uite că și-au unit forțele trei companii gigant din domeniul producției de televizoare.

Panasonic, Samsung, Sony şi XPAND 3D îşi unesc forţele în cadrul Full HD 3D Glasses Initiative

Cele 4 companii vor dezvolta şi licenţia împreună tehnologiile IR şi Bluetooth-enabled RF pentru ochelarii 3D activi

 

Osaka, Japonia (8 iulie 2011) – Panasonic Corporation, Samsung Electronics Co., Ltd., Sony Corporation şi X6D Limited (XPAND 3D) au anunţat că intenţionează să colaboreze la dezvoltarea unui nou standard tehnologic în domeniul ochelarilor activi 3D, sub umbrela unui acord denumit Full HD 3D Glasses Initiative.

Conform acestui acord, cele patru companii intenţionează să lucreze împreună la dezvoltarea şi licenţierea tehnologiei pentru ochelarii 3D cu conexiune RF (radio-frequency), inclusiv a protocoalelor RF ce stau la baza comunicării între ochelari şi ecranele 3D compatibile, precum televizoarele, monitoarele de computere, proiectoarele sau sistemele cinema 3D ce funcţionează acum cu ochelari activi XPAND.

Standardizarea va include totodată şi multiple protocoale pentru comunicarea în sistem IR (infra-red) între ochelarii 3D şi ecranele 3D, de la cele dezvoltate de către Panasonic şi XPAND 3D*, până la protocoalele companiilor Samsung şi Sony.

Licenţa pentru tehnologiile standardizate generate în cadrul nou anunţatei Iniţiative Full HD 3D Glasses va fi lansată în septembrie 2011, moment la care va începe şi dezvoltarea unor noi modele de ochelari 3D construiţi pe baza acestor standarde. Ochelarii universali produşi pe baza noilor protocoale IR / RF vor fi comercializaţi pe piaţă începând cu 2012 şi se intenţionează să fie compatibili şi cu televizoarele 3D pe sistem activ comercializate în 2011.

„Panasonic lucrează de mai mult timp la standardizarea tehnologiilor de producţie pentru ochelarii 3D iar, în martie, am anunţat o alianţă cu XPAND pentru licenţierea împreună a protocoalelor IR, având totodată sprijinul câtorva alte companii. Suntem foarte bucuroşi că această nouă colaborare va încorpora şi conceptul iniţiat de Panasonic în vederea eforturilor de standardizare din domeniu”, spune Masayuki Kozuka, general manager la Media & Content Alliance Office, din cadrul diviziei R&D a Panasonic Corporation. „Extinderea colaborării în cadrul acestei noi iniţiative pentru standardizarea în domeniul ochelarilor 3D va contribui semnificativ la accelerarea producţiei de produse 3D colaterale”, a mai spus oficialul.

Prin această iniţiativă, cele patru companii au ca obiectiv să impulsioneze utilizarea pe scară largă a ochelarilor 3D activi. Anunţul de astăzi marchează un moment unic, în care cele mai mari companii producătoare de televizoare 3D şi tehnologii 3D îşi unesc forţele pentru a veni în sprijinul consumatorilor, oferind pe viitor produse 3D standardizate. Ochelarii ce utilizează tehnologii 3D active permit utilizatorilor să vizioneze producţii 3D cu imagini la calitate Full HD, lăsând totodată o mai mare libertate de mişcare graţie tehnologiei Bluetooth.

“Tehnologia 3D activă este principala alegere a consumatorilor din industria 3D; această colaborare subliniază promisiunea Samsung de a răspunde cerinţelor consumatorilor, în condiţiile evoluţiei foarte rapide a industriei divertismentului şi a electronicelor de consum”, spune Jurack Chae, vicepreşedinte în cadrul echipei R&D Samsung Electronics, Virtual Displays Business. “Iniţiativa Full HD 3D Glasses va ajuta la adoptarea pe scară largă a tehnologiilor care oferă consumatorilor cea mai bună şi mai realistă experienţă 3D”, a completat Chae.

„Prin această alianţă dorim cu toţii să rezolvăm o parte din problemele critice pe care acest domeniu le resimte acum şi să îmbunătăţim astfel experienţa consumatorilor de conţinut 3D. Credem că tehnologia 3D activă este cea mai potrivită metodă pentru generarea de imagini Full HD (1080p) pentru fiecare ochi, conferind consumatorilor cea mai bună experienţă 3D”, explică Jun Yonemitsu, deputy senior general manager, Home Entertainment Development Div., în cadrul Sony Corporation.

„Suntem încântaţi să contribuim cu eforturile şi tehnologiile proprii RF şi IR la Iniţiativa Full HD 3D Glasses pe care am anunţat-o astăzi alături de Panasonic, Samsung şi Sony. Această iniţiativă va întări promisiunea industriei producătoare de echipamente 3D de consum de a veni pe piaţă cu imagini 3D de cea mai bună calitate şi de a furniza consumatorilor de conţinut 3D o soluţie simplă, dar puternică şi interoperabilă”, conchide Maria Costeira,  CEO la XPAND 3D.

Bluetooth SIG sprijină eforturile industriei producătorilor de tehnologii 3D în vederea standardizării tehnologiei Bluetooth pentru ochelarii 3D.

„Aceşti lideri de piaţă îşi reunesc forţele pentru a oferi o soluţie care să genereze cea mai bună experienţă consumatorilor de conţinut 3D. E natural ca tehnologia Bluetooth să fie o componentă vitală a acestei soluţii, datorită răspândirii şi disponibilităţii sale la scară globală”, spune Michael Foley, executive director la Bluetooth SIG. „Extraordinarul anunţ de astăzi este doar începutul – prezenţa tehnologiei Bluetooth în fiecare casă se poate asocia nu numai cu ochelarii 3D, dar şi cu sistemele stereo surround, telecomenzile şi, nu în cele din urmă, televizoarele”, mai spune oficialul.

Credit foto

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.