Proiector portabil smart ViewSonic M2e – review

18/05/2021

ViewSonic poate că nu este cel mai cunoscut producător de proiectoare, însă știu că este capabil de surprize dintre cele mai plăcute. Este adevărat că sunt diferențe ca de la cer la pământ între proiectorul 4K testat în ultimele zile din 2019 și cel de azi, dar recunosc că am fost optimist de la bun început când am pornit în analiza ViewSonic M2e.

Specificații proiector portabil smart ViewSonic M2e

  • Sistem de proiecție – DLP RGBB LED;
  • Rezoluție – nativă 1920 x 1080 pixeli;
  • Culori afișate – 1.07 miliarde;
  • Luminozitate – până la 1.000 LED Lumens;
  • Contrast dinamic – 3.000.000:1;
  • Durată de viață lampă – 30.000 de ore în modul Normal;
  • Diagonală – maxim 100 inch (254 cm);
  • Conectivitate: 1 x HDMI 2.0, 1 x USB Type-C 3.1, 1 x USB Type-A 2.0, 1 x jack audio de 3.5 mm (Audio Out), card reader microSD, Wi-Fi 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 4.2, receiver IR (frontal și sus);
  • Sunet: 2 x 3W;
  • Consum tipic – 75W;
  • Dimensiuni: 184 x 184 x 54 mm;
  • Greutate: 1 kg.

Design

Proiector portabil smart ViewSonic M2e

Proiectorul a ajuns la mine în cutia de retail, în care am mai găsit o geantă de transport, un cablu USB Type-C la USB Type-C, adaptorul de alimentare cu două cabluri, unul pentru prizele UE, celălalt pentru cele UK, telecomanda cu baterii compatibile și un mic ghid de pornire rapidă.

Gentuța de transport este din material textil, are culoarea gri, poate primi o curea de umăr și are un buzunar exterior unde poți pune adaptorul de alimentare, telecomanda și alte micuțe accesorii. Zona unde intră proiectorul este la fix dimensionată pentru acest spațiu, așa că ViewSonic M2e nu se va mișca în interiorul husei.

Proiectorul este unul portabil, așa că dimensiunile reduse au reprezentat o prioritate de la bun început pe partea de design. Asta nu înseamnă că nu sunt și elemente menite să creeze un aspect plăcut, modern și funcțional în același timp.

Privit de sus, proiectorul se afișează ca un pătrat cu colțurile puternic rotunjite. Zona superioară este acoperită cu plastic alb, ce este protejat din fabrică cu o folie transparentă, ceea ce mă face să cred că acest plastic lucios va prinde destul de ușor mici zgârieturi.

Deși poate părea că lateralele sunt din metal, din vreun aliaj de aluminiu, de fapt și pe aici este tot plastic, cum de altfel este pe tot exteriorul proiectorului.

Pe laterala din stânga apare denumirea companiei ce a ajutat la reglarea sunetului – Harman / Kardon, în timp ce pe partea opusă este o grilă de aerisire.

Pe față se observă zona lentilei de proiecție, cu receptorul IR și alți senzori alături, printre care și cel de auto focus.

Spatele este ocupat în cea mai mare măsură de zona de conectivitate, unde este dispus și singurul buton de pe proiector, cel Power. 

Zona de jos prezintă trei piciorușe rotunde din cauciuc, ce se pot deșuruba fiecare. Astfel poți regla înclinarea, dar dacă piciorușele sunt deșurubate complet aici apar cele trei ”piulițe” M4 X 8 mm în care poate fi prins un suport de tavan, de exemplu.

Tot pe zona de jos este și un șurub pentru trepied, undeva în centru, și un element rabatabil ce permite ajustarea înclinării pe o distanță suficientă.

ViewSonic M2e este solid construit, nu mi s-a părut că ar prezenta deficiențe din această direcție. Diferitele tipuri de plastic de la exterior sunt de bună calitate, iar finisările de detaliu nu lasă loc de comentarii negative.

Telecomanda reprezintă unicul mod de interacțiune cu funcțiile proiectorului ViewSonic M2e. De fapt, dacă conectezi un smartphone ori o tabletă, este adevărat că mai poți face anumite setări direct din aceste dispozitive, dar până la a ajunge acolo este nevoie neapărat de telecomandă.

Aceasta are dimensiuni reduse, dar propune suficiente butoane spre a putea parcurge interfața fără mari probleme și sunt și butoane surtături către cele mai folosite funcții.

Imagine

Dacă ar fi să rezum într-un singur cuvânt imaginea oferită de ViewSonic M2e, atunci acesta ar fi cu siguranță ”surprinzătoare”. Având în vedere că vorbim despre un proiector portabil, nu ai cum să nu fii surprins de cum afișează imaginile ViewSonic M2e.

Luminozitatea din fișa tehnică, de 1000 LED Lumens, se dovedește suficientă dacă în camera de proiecție nu este lumină ambientală din abundență. Cu jaluzele sau draperii trase, în plină zi nu ai probleme de lizibilitate, ba din contră, totul apare la o calitate cel puțin satisfăcătoare. Contrastul și saturația culorilor poate că nu sunt cele mai bune într-un astfel de scenariu, dar cu siguranță nu te poți plânge.

Într-o încăpere cu puțină lumină ambientală, ai parte de o imagine de cea mai bună calitate. Rețineți că vorbim despre un proiector portabil, cu dimensiuni mai mici de 20 de centimetri pe laturi și cu o grosime de doar puțin peste 5 centimetri. Așadar, dacă înțelegem acest aspect, atunci nu ne putem plânge de aproape nimic.

Contrastul este suficient de înalt, chiar dacă negrul nu este decât un gri închis. Culorile, în schimb, sunt vivide, cu o saturație impresionantă. Intervalul dinamic nu este dintre cele mai extinse, dar nu aș spune că este o mare problemă aici.

Rezoluția Full HD este nu doar suficientă, ba chiar reușește să contureze fin fiecare detaliu până la o diagonală de circa 1.5 metri. Mai sus de atât imaginea este mai soft, dar chiar și la 2 metri diagonală nu am simțit că rezoluția ar fi prea mică.

Apropo de diagonale, am observat că diagonala are aproape aceeași valoare cu distanța de proiecție. Adică: la circa un metru distanță față de suprafața de proiecție, diagonala are cam 97 centimetri, la 1.5 metri distanță avem aproximativ 1.42 metri diagonală ș.a.m.d.

Mi-a plăcut că sistemul de autofocus funcționează perfect, punerea în clar se face automat în doar circa 2 secunde. La fel și pentru ajustarea automată keystone, ce permite reglaje de până la 40 de grade atât pe verticală, cât și pe orizontală. Asta înseamnă că oricât ar fi de oblic unghiul de proiecție, imaginea va fi ajustată corespunzător într-un dreptunghi perfect.

ViewSonic M2e este un proiector portabil ce impresionează la calitatea imaginii. Pentru dimensiunile sale nu aș putea să-i reproșez mare lucru aici. Se descurcă excelent cu proiecțiile de tip business sau educațional, dar și cu conținut multimedia este tot cam pe acolo.

Ce aș mai vrea să amintesc și să punctez aici ține de sursa de lumină de tip LED ce are o durată extinsă de viață, de până la 30.000 de ore în modul de vizionare Normal.

Sunet

Sunt două difuzoare integrate în ViewSonic M2e, fiecare cu o putere maximă de 3W. De multe ori spun că puterea difuzoarelor din fișa tehnică nu corespunde cu ceea ce experimentezi în realitate, doar că acum nu am de ce să fac astfel de afirmații. 

ViewSonic M2e impresionează și prin volumul maxim al difuzoarelor, dar și prin calitate. Sunetul poate că nu este cel mai plin, cu mult bass adânc, dar are o dinamică suficientă cât să creeze o atmosferă plăcută alături de un film sau de niște clipuri pe YouTube.

Cele două difuzoare împrăștie undele sonore în toate direcțiile, aș spune că efectul la 360 de grade este unul cel puțin reușit.

Sunetul ce poartă semnătura Harman / Kardon merită a fi considerat încă unul dintre plusurile proiectorului ViewSonic M2e.

Interfață

Interfata proiector portabil smart ViewSonic M2e

Am închieat capitolul anterior vorbind de plusuri și îl continuăm pe următorul în aceeași notă. ViewSonic M2e nu este doar un proiector portabil simplu, ci este unul smart. Asta înseamnă că poate fi folosit fără a fi nevoie de vreo sursă de redare, fiindcă rulează o versiune de Android intens modificată, simplificată.

Interfața poate fi parcursă fără mari probleme doar din telecomandă încă de la setările inițiale. Apoi, totul este cu atât mai simplu.

Interfața sistemului de operare ce rulează pe proiectorul ViewSonic M2e:

După cum se poate observa din imaginile de mai sus, pe ViewSonic M2e pot fi instalate anumite aplicații din magazinul Aptoide. Din păcate, nu există acces către magazinul oficial Google Play Store, dar, pentru ceea ce este ViewSonic M2e, nu cred că este nevoie de mai mult. 

Poți instala fără bătăi de cap Netflix, YouTube și multe alte servicii de streaming, chiar dacă nu toate rulează mereu așa cum ar trebui. Uneori aplicațiile cedează subit sau dau anumite erori, printre care erori de conectare la conturi sau pur și simplu se blochează. Astfel de comportamente nu sunt nici tocmai rare.

Conectivitate

Proiector portabil smart ViewSonic M2e

Aici din nou suntem pe plus cu ViewSonic M2e. Pe lângă porturile fizice pe care le-am enumerat la capitolul specificații, ViewSonic M2e aduce și conectivitate wireless prin Wi-Fi dual band, pe 2.4 și 5 GHz. Mai avem și Bluetooth 4.2 ce funcționează în dublu sens, să spun – poți folosi proiectorul ca și boxă wireless, când preia datele de la un player, sau poate trimite date către o boxă Bluetooth. Mie mi se par foarte utile ambele scenarii.

Totodată, prin intermediul Wi-Fi poți proiecta prin intermediul ViewSonic M2e conținutul afișat pe ecranul unui dispozitiv mobil.  

Preț

Proiector portabil smart ViewSonic M2e – nu l-am găsit listat în magazinele online de la noi din țară. Prețul recomandat pe site-ul ViewSonic.com este 628 dolari.

Concluzii

Proiector portabil smart ViewSonic M2e

ViewSonic M2e este un proiector portabil de tip smart ce are foarte multe plusuri de partea sa și doar câteva mici neajunsuri. Cât de mare este cererea de astfel de produse, nu știu exact, dar dacă ești în căutarea unui astfel de gadget eu unul îl pot recomanda fără rezerve.

Cele mai importante punte pro și contra pentru proiectorul portabil smart ViewSonic M2e:

PRO

  • imagine de bună calitate, cu atât mai mult raportată la dimensiuni și greutate;
  • sunet de bună calitate;
  • interfață smart simplă și ușor de parcurs, ce oferă suficiente posibilități;
  • conectivitate extinsă;
  • construcție solidă, cu materiale și finisări de bună calitate.

CONTRA

  • navigarea prin interfață și controlul oricărei funcții a proiectorului se poate face doar din telecomandă, nu există butoane direct pe dispozitiv;
  • aplicațiile ce pot fi instalate prin intermediul magazinului Aptoide nu rulează cel mai bine, pot ceda sau nu răspund uneori.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.