ASUS a lansat 18 plăci de bază pe Intel Z690 și optimizate pentru Intel 12th Alder Lake (DDR5 și PCIe 5.0)

31/10/2021

ASUS a prezentat 18 plăci de bază dezvoltate pe Intel Z690 și optimizate pentru procesoarele Intel 12th Alder Lake (plăci de bază cu suport pentru DDR5 și PCIe 5.0). Sunt grupate în seriile Prime, ROG Maximus, ROG Strix, TUF Gaming și Pro Art.

1. ASUS ROG Maximus Z690 Extreme;

Plăcile de bază ROG Maximus Extreme reprezintă apogeul designului în materie de plăci de bază pentru entuziaști, iar noua versiune Z690 nu este mai prejos. Cu suport pentru DDR5, 24+1 etaje de alimentare în echipă pregătite pentru până la 105 amperi, bobine din aliaj MicroFine și condensatori de calitate premium răciți de un radiator masiv forjat la rece, ROG Maximus Z690 Extreme este pregătită să atingă performanțe de top.

ROG Maximus Z690 Extreme nu urmărește doar overclocking-ul de procesor. Profilurile de memorie menționate mai sus sunt, de asemenea, îmbunătățite de OptiMem III, un design al circuitelor exclusiv pentru plăcile de bază ROG, care trasează cu atenție traseele de memorie pe straturile PCB pentru a reduce distanța parcursă de semnal și adaugă zone de ecranare care reduc semnificativ crosstalk-ul.

ROG Maximus Z690 Extreme dispune de conectivitate de top complementară performanțelor sale, incluzând WiFi 6E încorporat, Ethernet de 10 Gbps și 2,5 Gbps, PCIe 5.0 M.2, un conector USB 3.2 Gen 2×2 pe panoul frontal cu suport Thunderbolt™ 4 și mai multe porturi USB Type-C® pe panoul I/O dorsal. Cu aceste conexiuni ultra-rapide, jucătorii petrec mai puțin timp așteptând ca lucrurile să se încarce și mai mult timp jucând. În meciurile online, chip-ul de sunet ROG SupremeFX ALC4082, cu un DAC ESS® ES9018Q2C, oferă un sunet clar care îi poate ajuta pe gameri să localizeze pozițiile adversarilor și să urce în fruntea clasamentului.

ROG Maximus Z690 Extreme vine, de asemenea, cu noul ROG True Voltician, un osciloscop USB care le permite utilizatorilor să vizualizeze voltajele, vitezele de ceas și multe altele. Acest dispozitiv se conectează la Extreme prin USB pentru a afișa citirile liniilor VCore, VCCIN și System Agent pe conectorii OSC Sense, iar software-ul asociat poate rula chiar și pe un PC din apropiere pentru a ajuta utilizatorii să diagnosticheze problemele care pot împiedica pornirea unui alt PC.

Iar dacă cineva nu a mai folosit niciodată o placă de bază precum ROG Maximus Z690 Extreme, nu este nevoie să se simtă intimidat. Panoul I/O brevetat vine premontat, iar slotul pentru placa video este prevăzut cu PCIe Slot Q-Release pentru a facilita scoaterea plăcii grafice. BIOS FlashBack™ înseamnă că poți actualiza BIOS-ul fără instalarea unui procesor sau a memoriei RAM, iar afișajul Q-Code arată mesaje de depanare pentru a ajuta utilizatorii în cazul în care întâmpină probleme la punerea în funcțiune a noului lor PC de jocuri.

 

2. ASUS ROG Maximus Z690 Extreme Glacial;

Versiunea Glacial a modelului ROG Maximus Z690 Extreme are toată puterea modelului de mai sus, dar merge cu un pas mai departe pentru entuziaștii răcirii cu lichid. Republic of Gamers a colaborat cu EK pentru a proiecta un monobloc transparent, care acoperă nu doar zona soclului CPU, ci și trei sloturi M.2 de pe placă. Acest design se iluminează cu noul afișaj LED AniMe Matrix™ de la ROG, care poate fi configurat pentru a afișa text personalizat, animații, ora și data sistemului și chiar și vizualizări muzicale.

Împreună cu un LiveDash OLED de 2 inchi, Aura Sync și patru conectori RGB, ROG Maximus Z690 Extreme are literalmente un curcubeu de opțiuni RGB pentru a face ca orice sistem de gaming să arate cu adevărat deosebit. Apoi, jumătatea inferioară a plăcii de bază este răcită și protejată de un radiator electro-placat impresionant, cu un finisaj de lux. Utilizatorii nu trebuie să îndepărteze acest radiator sau buclele lor de răcire cu lichid pentru a ajunge la sloturile M.2 de dedesubt, datorită unui nou mecanism inovator de sloturi inversate.

3. ASUS ROG Maximus Z690 Apex;

Utilizatorii aflați în căutarea unei plăci de bază de top, cu suport pentru răcirea cu azot lichid și viteze extreme ale modulelor de memorie, nu trebuie să caute mai departe de ROG Maximus Z690 Apex. Prin reducerea numărului de sloturi DIMM la două, Apex are o integritate a semnalului  pentru sloturile modulelor de memorie DDR5 și este clasificată pentru viteze de până la 6600 MHz. De asemenea, dispune de un comutator Slow Mode, un jumper pentru modul LN, conectori pentru senzori termici și opt puncte de măsurare ProbeIt pentru a ajuta la gestionarea fiecărui aspect al eforturilor de overclocking ale unui utilizator.

Apex dispune, de asemenea, de tehnologia ASUS Auto-Extreme, o tehnologie de fabricare în care toată lipirea este finalizată într-o singură trecere. Acest lucru este menit să ofere o mai bună stabilitate la overclocking, performanță de răcire, eficiență energetică și longevitate a produsului, plus praguri de tensiune mai mari.

ROG Maximus Z690 Apex păstrează, de asemenea, multiple opțiuni de stocare, cu două sloturi M.2 integrate cu plăci de ranforsare, alte două sloturi M.2 pe o placă DIMM.2 și un slot PCIe 5.0 pe placa ROG Hyper M.2 inclusă în pachet. Lista de componente premium cuprinde: Savitech SV3H712 DAC/amp pentru un sunet excepțional, WiFi 6E încorporat și Ethernet de 2,5 Gbps, un conector Thunderbolt 4, USB Type-C, un conector RGB și trei conectori RGB Gen 2 adresabili, plus inovații prietenoase cu DIY, cum ar fi un panou I/O premontat, PCIe Slot Q-Release, M.2 Q-Latch, BIOS FlashBack și Q-Code.

4. ASUS ROG Maximus Z690 Formula;

În timp ce negrul se potrivește cu orice, unii ar putea dori o estetică diferită pentru placa lor de bază. Intră în scenă ROG Maximus Z690 Formula cu varianta de culoare Moonlight White (care a sosit recent și pentru anumite laptopuri, tastaturi, căști și mouse-uri ROG). Având un amestec plăcut ochiului de alb, gri deschis și metal periat, Formula poate lumina orice spațiu de joc cu o notă de rafinament.

Iar ROG Maximus Z690 Formula are o putere pe măsură, datorită, în parte, radiatorului CrossChill EK III, conceput în colaborare cu EK, pentru a-i ajuta pe utilizatori să spargă barierele de performanță ale regulatorului de tensiune, menținând în același timp temperatura sub control. CrossChill EK III dispune de ieșiri și intrări de răcire cu lichid încorporate, pe care utilizatorii le pot încorpora într-o buclă personalizată pentru a răci VRM-urile lui Formula. Iar cu cele 20+1 etaje de alimentare în echipă, cu o putere nominală de până la 105 amperi, ROG Maximus Z690 Formula oferă puterea premium pentru care ROG este renumită.

Vorbind de amplificatoare, ROG Maximus Z690 Formula primește, de asemenea, cipul de sunet SupremeFX ALC4082 cu un ESS ES9018Q2C DAC și Two-Way AI Noise Cancelation pentru un sunet de joc de nivel următor. Stocarea este, de asemenea, generoasă, cu trei sloturi M.2 pe placă și încă două disponibile prin intermediul cardului ROG Hyper M.2 inclus în pachet. Formula nu se zgârcește nici la capitolul conectivitate, cu WiFi 6E încorporat, Ethernet de 10 Gbps, un conector USB 3.2 Gen 2×2 pe panoul frontal, două porturi Thunderbolt 4 pe panoul I/O din spate și, bineînțeles, suport complet pentru plăci video PCIe 5.0 și module de memorie DDR5. Și, în stilul ROG, constructorii DIY primesc PCIe Slot Q-Release, M.2 Q-Latch, un scut I/O premontat, un buton BIOS FlashBack, un buton Clr CMOS și FlexKey.

5. ASUS ROG Maximus Z690 Hero;

Pentru utilizatorii interesați să se aventureze în linia Maximus, ASUS oferă ROG Maximus Z690 Hero. Aceasta aduce performanțe high-end cu 20+1 etaje de alimentare cu o putere nominală de până la 90 de amperi, dar ceea ce utilizatorii ar putea remarca mai întâi este noua iluminare Polymo. Acest afișaj LED împodobește panoul I/O al lui Hero cu o matrice microstructurală atrăgătoare de lumină și culoare alcătuită din modele RGB complicate, permițând constructorilor să afișeze un stil RGB luminos pe care nu îl vor vedea nicăieri altundeva.

La fel ca și celelalte plăci de bază Maximus Z690, Hero include WiFi 6E încorporat plus Ethernet de 2,5 Gbps, trei sloturi M.2 încorporate, cu încă două disponibile prin intermediul cardului ROG Hyper M.2 inclus în pachet, un ESS 9018Q2C DAC pentru audio de înaltă fidelitate, Thunderbolt 4, USB Type-C și butonul de eliberare a sloturilor PCIe Q-Release.

6. ASUS ROG Strix Z690-E Gaming Wi-Fi;

ROG Strix Z690-E Gaming WiFi oferă 18+1 etaje de alimentare, 8+8 conectori de alimentare ProCool II, bobine de aliaj de înaltă calitate și condensatori rezistenți. Aceste elemente sunt răcite de două radiatoare din aluminiu care acoperă I/O-urile din spate și VRM-urile, iar acestea sunt conectate printr-o conductă de căldură în formă de L pentru a îmbunătăți și mai mult performanța termică. Chiar și slotul PCIe 5.0 M.2 primește o conductă de căldură ca parte a designului ASUS Combo-Sink, iar cele două sloturi M.2 încorporate rămase primesc plăci de ranforsare pe lângă radiatoarele preinstalate pentru a fi plasate deasupra unui SSD NVME. Iar dacă este nevoie de mai mult spațiu de stocare, această placă de bază vine cu o placă ROG Hyper M.2 care conține două sloturi suplimentare pentru drive-uri PCIe 4.0.

ROG Strix Z690-E Gaming WiFi nu este mai prejos nici la capitolul conectivitate, cu WiFi 6E, Intel 2.5 Gbps Ethernet, HMDI® 2.1 și USB 3.2 Gen 2×2 Type-C. Și, în ciuda faptului că nu face parte din linia Maximus, ROG Strix Z690-E Gaming WiFi poate beneficia în continuare de AI Overclocking, AI Cooling și AI Networking pentru o optimizare ușoară a sistemului, la care se adaugă Two-Way AI Noise Cancelation, un Savitech SV3H712 DAC, DTS® Sound Unbound™ și Sonic Studio III pentru un sunet clar. Și ROG Strix Z690-E Gaming WiFi dispune de tehnologii DIY-friendly, cum ar fi PCIe Slot Q-Release, M.2 Q-Latch, un panou I/O premontat, butonul BIOS FlashBack și butonul Clr CMOS.

 

 

7. ASUS ROG Strix Z690-F Gaming WiFi;

Cu 16+1 etaje de alimentare și opțiuni de stocare PCIe 4.0, ROG Strix Z690-F Gaming WiFi ajunge imediat sub modelul Z690-E, dar cu o putere considerabilă. În timp ce utilizatorii trebuie să treacă la Z690-E Gaming WiFi pentru a obține caracteristici precum M.2 Combo-Sink și suport PCIe 5.0 M.2 încorporat, există încă multe lucruri de apreciat la Z690-F Gaming WiFi. De exemplu, există în continuare AI Overclocking, AI Cooling și AI Networking, iar punctele forte ale conectivității includ WiFi 6E încorporat, Intel 2.5 Gbps Ethernet și USB 3.2 Gen 2×2 Type-C. Această placă de bază oferă, de asemenea, tehnologii audio precum Savitech SV3H712 DAC și Two-Way AI Noise Cancelation. Nici constructorii DIY nu sunt uitați, mulțumită slotului PCIe Q-Release, M.2 Q-Latch, un panou I/O premontat, butonul BIOS FlashBack și butonul Clr CMOS și FlexKey.

ROG Strix Z690-F Gaming WiFi are un avantaj pe care Z690-E Gaming WiFi nu îl are: ROG Reusable Cable Organizer. Această bucată compactă de material textil premium cusut poate fi folosită pentru a aranja o varietate de cabluri și fire în interiorul unui PC, iar interiorul său cu velcro permite constructorilor să o reutilizeze continuu, pe măsură ce își modernizează PC-urile în timp.

8. ASUS ROG Strix Z690-G Gaming WiFi și ASUS ROG Strix Z690-I Gaming WiFi D4;

Pentru entuziaștii cărora le place să construiască un sistem micro-ATX, ROG Strix Z690-G Gaming WiFi este prima alegere. Cu 14+1 etaje de alimentare DrMos, plus radiatoare groase pe panoul I/O, VRM-uri și sloturile M.2, Z690-G Gaming WiFi oferă alimentare și răcire de calitate superioară într-un design compact, care poate face față cu ușurință procesoarelor Intel de generația a 12-a. Iar rețeaua rămâne rapidă ca fulgerul, cu Wifi 6E încorporat și Intel 2,5 Gbps Ethernet, în timp ce opțiunile de conectivitate includ HDMI® 2.1 și USB 3.2 Gen 2×2 Type-C. Iluminarea RGB este, de asemenea, pe deplin compatibilă cu software-ul ASUS Aura Sync, care se conectează la un conector RGB și la trei conectori adresabili Gen 2.

De asemenea, ROG Strix Z690-G Gaming WiFi primește în continuare DAC-ul Savitech SV3H712 și DTS Sound Unbound pentru un sunet premium în jocuri, precum și inovații prietenoase cu DIY, cum ar fi M.2 Q-Latch, un scut I/O premontat, butonul BIOS FlashBack™, butonul Clr CMOS și FlexKey.

9. ASUS ROG Strix Z690-A Gaming WiFi D4;

Revenind la formatul ATX, avem ROG Strix Z690-A Gaming WiFi D4, care sosește cu o estetică Moonlight White pe toate radiatoarele sale, care răcesc în mod robust VRM-urile, chipset-ul Z690 și sloturile M.2 încorporate. Iar cu 16+1 etaje de alimentare DrMOS cu o putere nominală de până la 80 de amperi, 8+8 conectori de alimentare ProCool II și bobine din aliaj premium, oferă rezerve de alimentare în exces. Punctele forte ale conectivității includ WiFi 6, Intel 2,5 Gbps Ethernet, HDMI 2.1, USB 3.2 Gen 2×2 Type-C și patru sloturi M.2.

ROG Strix Z690-A Gaming WiFi D4 folosește, de asemenea, exclusiv module de memorie DDR4, pentru a oferi fanilor ROG mai multe opțiuni de DIY pentru componentele pe care le-ar putea prefera. Și păstrează în continuare designul OptiMem III, exclusiv ROG, pentru a maximiza performanța memoriei.

Între timp, fanii DIY beneficiază de slotul PCIe Q-Release, M.2 Q-Latch, ROG Reusable Cable Organizer, un panou I/O premontat, butonul BIOS FlashBack,și butonul Clr CMOS și FlexKey. De asemenea, primesc matricea standard ROG Strix cu un header RGB și trei conectori adresabili Gen 2, toate acestea putând fi gestionate prin intermediul software-ului Aura Sync. Utilizatorii interesați de calitatea sunetului vor beneficia de un amplificator Savitech SV3H712, DTS Sound Unbound și Sonic Studio III.

10. ASUS ProArt

11. ASUS TUF Gaming Z690-Plus WiFi D4 și TUF Gaming Z690-Plus D4;

12. ASUS Prime Z690-A;

13. ASUS Prime Z690M-Plus D4;

14. ASUS Prime Z690-P WiFi, Prime Z690-P, Prime Z690-P D4 și Prime Z690-P WiFi D4;

Sursa: asus.com
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.