După câteva zeci bune de notebook-uri testate până la acest moment pentru Gadget.ro, a trebuit să stau câteva minute să încerc să-mi amintesc dacă a fost vreunul dintre ele de tip rugged. Până la urmă se pare că Acer ENDURO Urban N3 este primul laptop rezistent ce a ajuns pe masa de teste, așa că vorbim despre o premieră aici.
Specificații notebook rugged Acer ENDURO Urban N3 EUN314-51WG
Design
De data aceasta am primit din partea Acer o unitate de retail, spre deosebire de celelalte situații, când, de cele mai multe ori, este vorba despre exemplare de preproducție. În cutia produsului am mai găsit adaptorul de încărcare cu mufă proprietară și cablul de priză plus trei pliante – garanție, ghid de setare și declarație de conformitate:
Acer ENDURO Urban N3 EUN314-51WG se remarcă de la primul contact prin culoarea capacului ecranului. Nuanța denumită Hunter Green își dorește să ne trimită poate cu gândul la… vânătoare?
Pe capacul ecranului se poate observa un model cu linii orizontale de lățime egală, jumătate dintre ele ieșite ușor în relief. Astfel, se încearcă cel mai probabil a se limita apariția zgârieturilor superficiale și se conferă o rigiditate mai ridicată acestui element. Pe capacul ecranului vedem și denumirea ENDURO încadrată într-un dreptunghi cu marginea portocalie. Din nou, o trimitere către culorile echipamentelor de vânătoare.
Acer ENDURO Urban N3 EUN314-51WG este fabricat la exterior din plastic, unul ușor cauciucat și rugos, ce ar trebui să reziste mai bine decât metalul în cazul anumitor șocuri.
Acer ENDURO Urban N3 EUN314-51WG reușește să ofere rezistență la căderi, șocuri, vibrații, temperaturi și umiditate extreme conforme cu standardele de testare MIL-STD 810M. Totodată certificarea IP53 te asigură că acest dispozitiv va face față cu brio unei plimbări prin ploaie sau, de ce nu, sub duș.
httpvh://youtu.be/NEjbFbS-hC8
Recunosc că eu m-am limitat doar la o analiză mai amănunțită a exteriorului, și am observat pe unde și cum s-a încercat să se obțintă această rezistență. Colțurile sunt toate ușor proeminente, balamalele par cu adevărat solide, iar porturile, toate dintre ele, sunt acoperite cu capace, prevăzute cu garnituri din cauciuc. Extrem de important de menționat că pentru a fi respectat standardul IP53, toate aceste porturi trebuie să fie acoperite de capacele lor.
Surprinzător este că apa ce ajunge pe laptop, undeva prin zona tastaturii, este apoi evacuată prin grilele pe unde ventialtorul sistemului de răcire internă scoate aerul. Care este exact traseul intern al lichidului și cum ajunge acesta să iasă ”forțat” de ventilator este un mister pentru mine, dar nu am avut voie să desfac acest notebook, riscând să fie pierdută tocmai certificarea IP53 din această cauză.
Acer ENDURO Urban N3 EUN314-51WG nu este cel mai ușor sau mai mic dintre laptopurile de 14 inch, nici pe departe. Doar că izbutește să se încadreze în niște limite ce-l fac suficient de portabil. În plus, față de certificările despre care am vorbit, Acer ENDURO Urban N3 se pare că a primit și un tratament antimicrobian la suprafață, prin aplicarea unui strat de argint ionic.
Ecran și sunet
Ecranul de 14 inch, de tip IPS, cu rezoluție Full HD, este protejat de sticlă Corning Gorilla Glass (nu am găsit informații despre versiunea folosită). Deși în ultimul timp ne-am obișnuit cu margini cât mai înguste în jurul display-ului, la Acer ENDURO Urban N3 EUN314-51WG nu mai este cazul de așa ceva, întrucât scopul acestui laptop nu este de a fi cât mai compact, ci de a supraviețui cu cât mai puține daune în fața unor căderi, șocuri.
Ecranul de tip ComfyView sau, mai bine spus, sticla Corning Gorilla Glass, reflectă ceva cam tare mediul ambiant, ceea ce nu este nici pe departe o calitate a unui dispozitiv ce va fi folosit destul de des afară, în lumină naturală mai mult sau mai puțin puternică. Unghiurile de vizualizare au și ele de suferit.
S-a încercat reducerea deficiențelor date de gradul ridicat de reflexie a ecranului printr-o luminozitate maximă de 450 niți, conform fișei tehnice. Eu am măsurat o valoare maximă foarte apropiată de aceasta, anume 441 cd/mp, undeva în zona de centru dreapta a display-ului.
Distribuția luminozității pe ecran, la intensitate maximă, este următoarea:
Nu-i nimic foarte grav, chiar dacă observăm diferențe ceva cam mari, în unele colțuri. Nu aș spune că acestea pot fi remarcate în condiții normale de exploatare.
Culorile sunt destul de bine reglate din fabrică, o deviație medie Delta E de 3.4 este aproape de ceea ce înseamnă diferențe de afișare de neobservat de ochiul uman.
După calibrare, display-ul a arătat că poate oferi culori corecte, bine reprezentate, fără însă a impune pretenții de ecran profesional. Pentru ce va fi folosit Acer ENDURO Urban N3 EUN314-51WG este oricum mai mult decât onorabil.
Sunetul extern, redat prin intermediul a două difuzoare amplasate pe latura de jos, opus balamalelor, este slab atât din punct de vedere al calității, cât și ca volum maxim. Aici, măcar la volum, mi-ar fi plăcut ceva mai multă atenție, întrucât acest laptop se presupune că va fi folosit în condiții dintre cele mai diverse, iar în unele dintre acestea s-ar putea să ai nevoie de ceva mai mult volum în difuzoare.
Prin jack-ul audio de 3.5 mm de tip combo (ieșire stereo + intrare microfon), situația se schimbă. Avem parte de o calitate mai mult decât satisfăcătoare, în timp ce intensitatea maximă este suficientă pentru orice utilizator.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Acer ENDURO Urban N3 EUN314-51WG se prezintă bine la acest capitol. Ansamblul hardware este construit în jurul unui procesor Intel Core i7-1165G7, ce trece prin task-uri uzuale cu mare lejeritate. Nu-i cel mai potrivit pentru sarcini grele, dar nu cred că acest tip de laptop este recomandat pentru randări complexe.
Pe partea grafică, pe lângă soluția integrată în CPU, mai există și o placă dedicată de la NVIDIA, una specializată pe altfel de procese decât cele reprezentate de jocuri. NVIDIA GeForce MX330 cu 2 GB de memorie RAM dedicată de tip GDDR5 se descurcă onorabil în a randa anumite prezentări 3D, în aplicații de design cu proiecte nu foarte complexe sau în altele asemenea.
Memoria RAM de tip DDR4 SDRAM este de 16 GB (2 x 8 GB dual channel) și este mai mult decât suficientă pentru multitasking la nivel avansat. Spațiul de stocare standard, de tip SSD NVMe PCIe, măsoară în cazul de față 1 TB.
Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre Acer ENDURO Urban N3 EUN314-51WG:
Pe partea de sistem de operare, Acer ENDURO Urban N3 EUN314-51WG vine din fabrică cu Windows 10 Pro și este compatibil pentru upgrade către Windows 11.
Pe partea de aplicații ce vin la pachet cu acest laptop, menționez Acer Documents, Acer ENDURO Manageability Suite, Acer Legal Information, Acer Product Registration, Acer Control Center, Disney+, PC Health Check, Realtek Audio Console, Spotify și Thunderbolt Control Center.
Performanță
Așa cum spuneam, Acer ENDURO Urban N3 EUN314-51WG nu este o mașinărie de performanță, dar este suficient de puternic pentru majoritatea sarcinilor uzuale, pe care le-ar putea presupune un astfel de dispozitiv. Rezultatele testelor de benchmark susțin cele de mai sus:
În timpul rulării testelor de benchmark, dar și înainte de acestea, atunci când le-am instalat, am monitorizat temperaturile de pe CPU și GPU, iar valorile, deși sunt destul de ridicate, nu le-aș numi îngrijorătoare.
Asta fiindcă Acer ENDURO Urban N3 EUN314-51WG trebuie să reziste la multe, iar construcția internă și externă a ținut mai degrabă seama de aceste cerințe, lăsând în plan secund aerisirea pe suprafețe mari.
La exterior, laptopul se încălzește cel mai tare în dreptul tastei 5, dar absolut nimic de speriat, doar ceva mai cald, nimic cu adevărat fierbinte.
Ventilatorul ce forțează evacuarea aerului cald de sub carcasă nu se aude foarte tare nici la turația maximă, nu deranjează mai deloc în niciun scenariu de folosire.
Conectivitate
Aici, pentru un laptop de tip rugged, ai putea crede că s-a renunțat la ceva porturi, pentru a fi mai ușor de obținut etanșeitatea. Totuși, după ce desfacem capacele, vedem nu mai puțin de 3 porturi USB-A 3.2 Gen1, un port USB-C 3.2 Gen2, compatibil Thunderbolt 4 și Power Delivery, un HDMI, jack audio de 3.5 mm de tip combo și slot pentru citire carduri de tip SD. Sincer, cu mult mai multe porturi decât ai fi putut spera, cred eu.
Pe partea de conectivitate fără fir, găsim deja clasicul standard Wi-Fi 6 (ax), în timp ce Bluetooth este în versiunea 5.0, nu cel mai recent, dar ok pentru un laptop.
Nu avem senzor de amprentă, dar există o cameră web cu rezoluție HD, amplasată clasic, în centrul marginii de sus a ecranului.
Tastatură și touchpad
Mă așteptam ca tastatura să fie ceva mai diferită decât cele cu care m-am tot întâlnit în cazul laptopurilor Acer. În schimb, am regăsit o tastatură tip chiclet, ce pare a fi preluată direct de la un notebook Acer din gama Swift sau Aspire.
Vorbim deci despre taste cu o cursă scurtă, cu actuare ce se face fără aproape niciun efort și cu un click destul de silențios.
Touchpad-ul, în schimb, a primit butoane dedicate de click stânga / dreapta, spre deosebire de marea majoritatea a acestor elemente de interacțiune, ce integrează butoanele direct sub suprafața trackpad-ului.
Pe Acer ENDURO Urban N3 EUN314-51WG touchpad-ul este bine configurat, suficient de exact, nu mi-a pus probleme, dar recunosc că nu este dintre cele mai plăcute în utilizare din tot ce am întâlnit. Nu-i rău deloc, să nu ne înțelegem greșit, dar putea fi mai… rafinat, deși nu cred că a fost vreodată scopul unui astfel de laptop să devină rafinat.
Butoanele de click stânga și dreapta au o cursă medie, iar actuarea se face exact, cu feedback bun.
Autonomie
În fișa tehnică, Acer ENDURO Urban N3 EUN314-51WG promite o autonomie de până la 13 ore. Este ușor optimistă această cifră, dar poți prinde, în anumite condiții, până la 8 – 9 ore departe de priză. Desigur, vorbim despre situații în care menajezi serios consumul de energie, prin luminozitate cât mai scăzută a ecranului și sarcini dintre cele mai ușoare, precum editare documente office.
Într-un scenariu cu rulare video, cu luminozitatea display-ului setată pe la 35 – 40% (aprox 120 cd/mp) Acer ENDURO Urban N3 EUN314-51WG rezistă cam 5 – 6 ore.
Autonomia dată de bateria de 54.6 Wh recunosc că este mai ridicată decât m-aș fi așteptat la prima vedere a cifrelor din dreptul capacității.
Încărcătorul din pachet oferă la ieșire doar 65W, nimic impreisonant. Totuși, având în vedere că nu avem un acumulator cu capacitate prea mare, reușește să încarce bateria goală în circa o oră și jumătate.
Preț
Acer ENDURO Urban N3 EUN314-51WG – 4.700 de lei pe PCGarage.ro, în versiunea cu SSD de 512 GB, fără placă video dedicată și fără sistem de operare. Un exemplar identic cu cel de test am găsit pe evoMAG.ro la prețul de 6.245 de lei.
Concluzii
Dacă nu ai nevoie neapărat de placă video dedicată și de SSD de 1 TB și te descurci de un sistem de operare mai ieftin, atunci eu aș merge pe un Acer ENDURO Urban N3 precum cel de pe PCGarage.ro.
Acer ENDURO Urban N3 EUN314-51WG este un laptop de nișă, nu cred că sunt foarte mulți cei ce au nevoie cu adevărat de principalele sale atuuri, cele date de rezistența în fața unor factori ce nu afectează decât foarte rar astfel de dispozitive. Dar pentru cine chiar are nevoie de un asemenea notebook, atunci propunerea de la Acer mi se pare potrivită.
Cele mai importante plusuri și minusuri pentru Acer ENDURO Urban N3 EUN314-51WG:
PRO
- carcasă și șasiu ce se simt cu adevărat robuste;
- rezistență certificată MIL-STD810M și IP53, tratament antimicrobial la exterior;
- ecran de bună calitate, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass;
- ansamblu hardware suficient de performant pentru un asemenea laptop;
- conectivitate extinsă.
CONTRA
- sticla de protecție a ecranului reflectă cam tare mediul ambiant;
- sunetul extern nu este de calitate, iar volumul maxim nu va face față în unele scenarii de utilizare ale unui asemenea laptop.