Acum câteva ore vă anunțam că BitDefender a lansat un nou produs – „Proiect Gonzales” – care își dorește să intre în competiție directă cu Avira, AVG și alți antiviruși gratuiți.
Produsul este încă la stadiul de BETA, deci este posibil ca produsul final să aibă anumite modificări față de această primă versiune.
1. Instalare
Vă recomandăm ca, înainte să instalați Gonzales, să dezinstalați orice alt antivirus existent în sistem.
Primul pas este să accesezi adresa http://gonzales.bitdefender.ro, apoi să dai click pe „Descarcă acum”.
Instalarea nu are nimic special, fiind realizată prin intermediul unui singur pas, bine înțeles după bifarea/acceptarea termenilor și condițiilor. De asemenea există posibilitatea trimiterii către BitDefender a anumitor rapoarte, în mod automat. Nu am avut răbdarea necesară pentru citirea celor 10 pagini de „Termeni și Condiții”, însă vom trăi cu speranța că BitDefender nu colectează/vinde datele personale ale utilizatorilor.
2. După instalare
Prima problemă observată este faptul că Gonzales nu este compatibil, în acest moment, cu Windows Security Center. Concret, cu toate că Gonzales este instalat, Windows 7 continuă să anunțe faptul că nu este instalat un antivirus.
La prima deschidere, Gonzales cere înregistrarea unui utilizator. Înregistrarea este gratuită și necesită o adresă de email validă.
Din păcate această înregistrare este obligatorie pentru a „pune în funcțiune” antivirusul. Nu vei putea practic să folosești produsul fără a te înregistra, chiar dacă programul este complet instalat.
Nu putem spune că ne încântă obligativitatea înregistrării; cu siguranță abonarea la înca un mailinglist nu este ceva de dorit. Ca și comparație, Avira oferă posibilitatea folosirii versiunii Avira Free fără obligativitatea înregistrării, acest pas fiind opțional. Totuși, luând în considerare faptul că avem de-a face cu un produs gratuit, cred că acest aspect poate fi trecut cu vederea.
După înregistrare vei primi un email cu un link de confirmare. Înregistrarea va fi finalizată după accesarea linkului de confirmare. Teoretic vei putea să folosești același utilizator pe mai multe calculatoare, această opțiune fiind disponibilă în acest moment. Dacă însă BitDefender va cere, pe parcurs, înregistrarea unui utilizator pentru fiecare calculator în parte, este posibil ca nu toate persoanele să fie încântate de această „opțiune” – inclusiv noi.
3. Utilizare și funcționalitate
Am dori să putem spune multe despre BitDefender Gonzales însă din păcate…ne este imposibil.
Imaginea de mai sus reprezintă unicul panou de control al BitDefender Gonzales. În afară de acest – dacă îi putem spune așa – panou de control, nu există nici o altă opțiune.
Pe scurt, utilizatorul are doar două opțiuni: să activeze/dezactiveze „scutul antivirus” și scanarea automată. Întregul program mai are o singură casuță, și anume „Jurnale”, unde poți vedea eventualele avertizări.
Nu există alte opțiuni sau funcționalități.
În momentul detectării unui virus, Gonzales acționează – haideți să îi spunem – discret. Concret, nu există nici o notificare în momentul detectării unui fișier infectat. Fișierele detectate ca fiind „infectate” sunt automat șterse. Nu există nici o opțiune de a pune în carantină un anumit fișier.
Haideți acum să ne imaginăm o situație practică. Presupunem că nu ești un „foarte-priceput în ale calculatoarelor”. Ai descărcat un document important, însă – fără să știi – documentul este virusat. Gonzales va acționa: îl va șterge fără să clipească. Tu, ca un utilizator „de bună credință”, îl va căuta la locul lui, fiind sigur că ai descărcat fișierul. Totuși vei observa că fișierul…nu este la locul lui. De fapt fișierul nici nu mai există. Ce vei face? Evident, îl vei redescărca. Această „parodie” poate să aibă efecte cel puțin hilare, luând în considerare faptul că o bună parte utilizatorilor Windows din Romania nu sunt extrem de „hi-tech”.
Ar fi fost extrem de bună o opțiune prin care utilizatorul să poată selecta dacă dorește, sau nu, să fie notificat în momentul detectării unei posibile amenințări.
Trebuie luat în calcul și aspectul amenințărilor false, situație întâlnită nu de foarte mult timp, care practic are – în cazul BitDefender Gonzales – o singură soluție: dezactivarea antivirusului.
De asemenea nu există nici o opțiune de a adauga un anumit fisier sau director într-un white-list, lucru extrem de frustrant în anumite cazuri.
Trecând la lucruri mai pozitive, rata de detecție este excelentă, aspect general valabil pentru toate produsele BitDefender. Gonzales oferă protecție pentru orice tip de virus, worm, rootkit, phishing sau site infectat.
Ca și în cazul Avira/AVG, Gonzales nu ofera protecție firewall, anti-spam sau anti-ad.
4. Concluzii
BitDefender Gonzales este un produs cu gust dulce-amărui.
Are un gust dulce deoarece este un produs autohton, cu o rată de detecție extrem de bună, poate chiar cea mai bună din lume. De asemenea cel mai mare atuu al lui Gonzales este gratuitatea.
Gustul amărui este însă dat de lipsa unor funcții importante. Dacă Gonzales ar fi avut măcar posibilitatea stabilirii unui white-list, votul nostru ar fi fost – fără doar și poate – pentru acest produs. De asemenea nu toți utilizatorii vor fi încântați de „discreția” cu care lucreză Gonzales; personal trăiesc cu impresia că utilizatorul dorește să știe când are un virus în sistem.
Din păcate, pentru moment, considerăm că există alți antiviruși concureți, gratuiți, cu funcții net superioare BitDefender Gonzales. Totuși, până la versiunea „stable”, haideți să nu îl judecăm chiar atât de aspru.
LATER EDIT: BitDefender ne-a transmis faptul că Gonzales ar putea să nu fie oferit gratuit. Nu ne-au fost comunicate informații suplimentare legate de eventualul preț, însă vom reveni când/dacă va fi cazul.
LATER EDIT 2: Îi mulțumim lui Alexandru Bălan pentru disponibilitate, timpul acordat și pentru sinceritatea cu care a punctat în cadrul acestui comentariu anumite aspecte specificate, în acest review, ca fiind negative.