5 funcții aduse pe smartphone ce nu s-au bucurat de succes

26/11/2022

Mă rog, este impropriu spus succes. Au fost funcții aduse pentru 1 – 2 generații sau mai mult, iar la un moment dat au dispărut și mai nimeni nu a reclamat asta.

1. Ecran 3D; 

Ecranul 3D a fost un flop și pe smartphone-uri, dar mai ales pe televizoare

Era o vreme când pe orice televizor era adus display-ul 3D, iar LG a încercat să porteze funcția și pe telefoanele mobile. Așa a apărut LG Optimus 3D în 2011. Au dispărut televizoarele cu display 3D, telefoanele mobile cu această funcție nici nu au prins avânt. Ideea este că nu poți avea cine știe ce efecte pe un display de dimensiuni mici și aici mă refer la TV, abia ce poți livra ceva interesant pe un ecran de cinema. Pe ecranul de 4.3 inci al lui Optimus 3D aș spune că nicio șansă.

HTC a lansat chiar un smartphone cu cameră 3D.

2. Senzor pentru monitorizarea ritmului cardiac adus lângă camera spate;

Samsung l-a ținut pentru 5 generații, dar în cele din urmă a renunțat

Samsung a avut această inițiativă. L-au adus pe Galaxy S5 și l-au păstrat până la Galaxy S20. A fost un gimmick interesant și l-au impus pentru o sumă de generații până când și-au dat seama că mai nimeni nu-l folosește sau nu este o funcție atât de importantă care să motiveze un eventual client de smartphone.

3. Camera de selfie-uri retractabilă

Xiaomi Mi Mix 3 – unul dintre cele mai frumoase smartphone-uri lansate de către compania chineză

Au fost mai multe soluții. ASUS a venit cu un modul ce rotea camera spate și o transforma în cameră de selfie-uri, Xiaomi a adus un slider precum cel din imagine, dar și alte soluții de tip pop-up. Așa scăpam de decupajele alese pentru camera frontală, dar cred că nicio soluție nu a trecut proba timpului și rând pe rând au fost părăsite. Cred că doar ASUS s-a mai ambiționat să continue pe această idee – ASUS Zenfone 8 Flip.

4. VR cu ajutorul smartphone-ului;

Samsung a avut cea mai bună soluție de VR cu ajutorul smartphone-ului

Trebuie să spun că a fost un gimmick care mi-a plăcut. L-am folosit la școală, iar efectul asupra copiilor când parcurgeau la selecție de fotografii la 360 grade din cele mai mari orașe ale lumii era wow. Le stârnea interesul, erau entuziasmați etc.

Samsung a avut cea mai bună soluție, dar din păcate, au renunțat între timp. Culmea este că acum smartphone-uri mai puternice, iar 5G-ul ar putea permite astfel de experiențe în condiții mai bune. Soluțiile aduse de compania sud-coreeană erau și ieftine. Acum dacă dorești să experimentezi VR sunt doar soluții dedicate și scumpe. Aici aveți un review la Gear VR R352.

5. Senzorii ToF 3D și AR-ul;

Apple a adus tehnologia ToF 3D LiDAR pe smartphone-urile sale

Aici aștept să mă corectați în secțiunea de comentarii. Sunt multe smartphone-uri cu senzor ToF, unele au atât în partea spate, cât și în partea frontală, iar de aici reiese un plus de viteză în recunoașterea facială.

Totuși, mai exista o așteptare față de această tehnologie, nu doar să ajute la recunoașterea mai rapidă a feței sau la blur-ul din fundal pe fotografiile de tip portret și anume de ce ar putea oferi pe partea de AR. Am văzut că Apple avea câteva aplicații interesante prin demo-urile sale de prezentare ale noilor iPhone-uri.

Nu știu concret aplicații care să se folosească de ToF 3D și să fie folosite la scară largă. Repet, mă puteți trage de mânecă dacă știți să nu fie așa.

Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.