Am Motorola Edge 30 Neo de mai bine de 2 luni la test și îmi pare rău că nu am reușit să-mi fac timp până acum să adun impresiile într-un astfel de material. Pe de altă parte, acum prețul s-a stabilizat la un nivel ce mă face să-l pot recomanda cu foarte mici rezerve celor ce caută un smartphone compact și ușor, dar nu numai. Veți vedea la ce mă refer în rândurile ce urmează.
Specificații smartphone Motorola Edge 30 Neo
Design
La mine a ajuns telefonul în cutia de retail alături de toate accesoriile pe care le va primi orice client de Motorola Edge 30 Neo: telefonul, husă, încărcător rapid, cablu USB-C la USB-C, agrafă pentru acces la slotul sim, ghid de pornire rapidă și pliant cu informații de reglementare:
Motorola Edge 30 Neo este un smartphone cum rar am mai întâlnit în ultimii ani. Pe cât este de compact, subțire și ușor, pe atât este de plăcut de ținut în mână. Și, aș spune în mod cu totul neașteptat, nici nu se simte firav, sensibil. Clar șasiul și spatele din plastic nu-l ajută să dețină vreo rigiditate structurală desăvârșită, dar cumva nu se îndoaie la cele mai mici încercări de torsionare. Construcția este bine realizată, dar nu te duce cu gândul la un produs din zona superioară, nici măcar a celei mid-range. Cu toate astea, repet, Motorola Edge 30 Neo îmi place enorm cum se simte.
La această senzație contribuie decisiv modul în care este finisat spatele. Plasticul de acolo este mat, rugos, cumva ca o sticlă sablată intens. Asta aduce un grip excelent, telefonul se „agață” în palmă și este mai greu de scăpat din mână decât dacă apelezi la husa transparentă din plastic rigid, ce este cu mult mai alunecoasă.
Apropo de această carcasă, ea este mult decupată pe laturile de sus și de jos, precum și în zona butoanelor de volum și Power. Nu aș spune că nu protejează telefonul în fața unor eventuale accidente, dar nici nu se compară cu o husă din silicon ce îmbracă mai mult din dispozitiv.
Partea frontală a telefonului este clasică pentru această perioadă. Marginile sunt destul de înguste sus și pe lateral, cu cea de jos ceva mai lată jos. Camera frontală este poziționată într-un decupaj circular, în centrul părții de sus a ecranului.
Pe spate apare însă elementul de atracție. Pe lângă acel finisaj mat ce dedesupt are câteva sclipiri, culoarea exemplarului de test este una dintre cele mai interesante din ce am văzut până acum. Da, este culoarea Pantone a anului 2022, numită Very Peri, ce are cod de culoare Pantone 17-3938, dar asta este cel mai puțin important. Deși poate fi considerată ceva mai feminină, recunosc că mie mi-a plăcut. Asta și fiindcă, în funcție de cum cade lumina pe spatele telefonului, nuanțele se schimbă de la un mov plăcut, la un bleu intens sau la un albastru închis.
Un alt element definitoriu pentru Motorola Edge 30 Neo este LED-ul ce înconjoară modulul camerelor de pe spate. Acesta este puternic, lumina pe care o emite se poate observa chiar și atunci când telefonul este așezat cu ecranul în sus.
LED-ul se aprinde continuu sau intermitent, în funcție de ce vrea să anunțe, iar lumina este albă, deși din pozele mele ar putea părea că are o nuanță de mov.
Motorola Edge 30 Neo este unul dintre smartphone-urile ce mi se pare că a adus un suflu proaspăt, deși nu presupune elemente cu adevărat ieșite din comun. Faptul că este foarte subțire și ușor m-a făcut să-l văd mult altfel față de alte telefoane cumva asemănătoare.
Ecran și sunet
Panoul P-OLED de 6.28 inch este cu adevărat surprinzător de bun. Nu am vrut să zic direct excelent, dar acesta este termenul corect. Impresionează pe partea de culori, deși nu se laudă cu miliarde de culori sau cu cine știe ce certificare. Chiar și așa, ca o analiză subiectivă să zic, rar am mai văzut așa nuanțe intense, vivide, dar care cumva să nu deranjeze printr-o saturație extremă. Contrastul ajută mult la această percepție, fiind foarte bine dozat.
Luminozitatea maximă este cu mult mai ridicată decât mă așteptam să găsesc în zona aceasta de preț. Pur și simplu sunt flagship-uri care nu urcă atât de sus, pentru că în lumină naturală puternică și directă totul, dar totul este perfect lizibil pe acest display.
Rezoluția Full HD+ pe o asemenea suprafață duce la o densitate a pixelilor de peste 400, iar asta înseamnă o conturare exactă a oricărui tip de conținut. Mai mult, rata maximă de refresh la 120 Hz face ca orice tranziție și scroll să fie pe cât de poate de fluid, fără sacadări.
Cu siguranță un ecran precum cel de pe Motorola Edge 30 Neo poate fi pus pe orice smartphone, oricât de scump și de pretențios ar fi acesta. Un panou demn de segmentul high-end.
Meniul de setări ale ecranului de pe Motorola Edge 30 Neo:
Sunetul este aproape, aproape în același registru cu ecranul. Iar asta este foarte bine, întrucât experiențele multimedia alături de Motorola Edge 30 Neo sunt la cel mai înalt nivel. Dacă la display spuneam că nu sunt certificări pompoase, la partea de sunet apare logo-ul Dolby cu suport Atmos. Iar asta se cunoaște la calitatea audio a celor două difuzoare stereo, ce sunt echilibrate, cu cel ce acționează și ca difuzor pentru apeluri aproape la fel de puternic.. Foarte bine reglate, difuzoarele redau cu un bass curat, atât cât se poate stoarce din astfel de drivere. Mediile sunt clare și bine separate, iar înaltele în doze optime. Doar către volum maxim înaltele pare ceva cam stridente. Apropo de volum, este ridicat, dar nu bate recorduri. La intensitate maximă apar ceva distorsiuni, dar la 90% este totul ok ți este mai mult decât suficient pentru majoritatea nevoilor.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Aici apare un al doilea compromis (după construcția fără șasiu din metal sau sticlă pe spate) pe care Motorola l-a făcut la Edge 30 Neo pentru a ține costurile sub control. Chipset-ul Snapdragon 695 nu este rău, dar nici nu se descurcă cel mai bine cu aplicații sau jocuri ceva mai solicitante. Până la urmă, dacă tot ce faci pe telefon este să navighezi pe web, mail, social media, adică ce fac mai bine 9 din 10 utilizatori, nu ai de ce să te plângi. Actualizările se fac ceva mai încet, dacă ai ceva de instalat nu trebuie să te grăbești, însă, în rest, totul decurge fluent și corect.
Aici probabil ajută cei 8 GB de RAM, însă spațiul de stocare de tip eMMC este în ton cu procesorul. Nu există slot pentru card de memorie, nici dedicat și nici care să ia eventual locul uneia dintre cartelele sim.
Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Motorola Edge 30 Neo:
Sistemul de operare lăsat nativ de Motorola este cu siguranță responsabil pentru modul în care acest smartphone rulează interfața. Aproape că nu am sesizat nici cele mai mici întârzieri în preluarea comenzilor, iar un pic de lag apare doar dacă în fundal se fac actualizări sau cine știe ce procese un pic mai complexe rulează pe acolo.
Motorola Edge 30 Neo vine cu Android 12 din fabrică și este promis upgrade către următoarea versiune. Aplicațiile preinstalate sunt puține la număr, cele mai multe sunt de la Google, așa cum suntem obișnuiți. Motorola adaugă Ajutor dispozitiv, Dolby Atmos, Facebook, Jocuri (aplicație ce optimizează anumite procese când porneșit un joc), Moto (aplicație cu sfaturi și demonstrații cu funcțiile adiționale de pe telefon) și Ready for (aplicație care facilitează funcția de screen mirroring către alte dispozitive, dar care permite și transfer facil de fișiere, fără cablu, și rularea pe Windows a anumitor aplicații Android).
Galerie cu capturi de ecran din interfața Android 12 pe Motorola Edge 30 Neo:
Performanță
Așa cum anunțam la capitolul precedent, Motorola Edge 30 Neo nu impresionează pe partea de performanță, însă nu aș spune că se descurcă tocmai rău. În fine, dacă nu aveți nevoie de un ansamblu hardware dintre cele mai puternice și nu vă impresionează neapărat scorurile testelor de benchmark, atunci repet și aici că interfața și aplicațiile uzuale nu-i fac zile grele acestui smartphone.
Conectivitate
Un avantaj al chipset-ului Snapdragon 695 este că poate fi ales cu modem 5G integrat, iar la Motorola Edge 30 Neo există această opțiune. Sunt două cartele sim pe care poate fi activată conexiunea 5G, alternativ. Benzile 5G pe care Motorola Edge 30 Neo le știe sunt: n1/3/5/7/8/20/28/38/40/41/66/78.
Pe Wi-Fi ne oprim la bătrânul standard ac, fără Wi-Fi 6 / ax. Și Bluetooth este într-o versiune ceva mai în vârsta, anume 5.1, dar măcar există suport pentru codec Qualcomm aptX Adaptive. Nu lipsește NFC, iar localizarea se face prin A-GPS, Glonass și Galileo, cu suport LTEPP și SUPL.
Nu avem jack audio de 3.5 mm, dar celelalte elemente fizice de conectivitate sunt dispuse astfel: jos USB-C, microfon și difuzor principale plus slotul pentru cele două cartele nano sim; pe stânga nimic; sus este microfonul secundar, iar pe dreapta sunt butoanele pentru reglarea volumului și cel Power.
Senzorul optic pentru amprentă de sub ecran este poziționat ceva cam jos. Noroc că Motorola Edge 30 Neo este compact și astfel nu este cel mai greu de accesat, dar chiar și așa pentru o mai bună ergonomie era de preferat să fie mai spre centrul ecranului (pe înălțime mă refer). Rata de recunoaștere este ridicată, dar nu perfectă, cu circa 90% încercări reușite. Timpul de răspuns nu este cel mai grozav, dar nu asta mă deranjează pe mine în general.
Camere foto și video
Pentru un smartphone din segmentul mid-range, dar poziționat la baza acestuia, Motorola Edge 30 Neo vine cu o surpriză plăcută. Pe senzorul eide, cel principal de altfel, există sistem de stabilizare optică a imaginii – OIS. Nu este chiar ceva cu adevărat excepțional și, cel mai probabil, va apărea tot mai des în zona aceasta de preț, dar nu pot să nu apreciez această implementare.
Nu mai repet specificațiile celor trei senzori foto-video pe care Motorola Edge 30 Neo îi pune la dispoziția utilizatorilor, sunt trecute în tabelul de la începutul review-ului. Aici prezint prin capturi de ecran aplicația Camera de pe acest smartphone, una ce este ușor diferită față de cea întâlnită pe mai toate terminalele Android actuale. Este diferită în special zona cu setări suplimentare pentru fiecare mod foto-video în parte, ce se accesează cu un swipe de sus în jos din partea superioară a ecranului, acolo unde sunt butoanele cu setări rapide, precum HDR sau aspect imagine la foto ori fps la video.
Screenshots din aplicația Camera de pe Motorola Edge 30 Neo:
Pe timp de zi, ambele camere se descurcă admirabil, fotografiile sunt reușite și nu le pot imputa prea multe, mai ales când ne amintim liga unde joacă Motorola Edge 30 Neo.
Poze ultrawide și wide Motorola Edge 30 Neo:
Pe partea de poze în low-light, am fost ușor dus în eroare de Motorola Edge 30 Neo. Asta din pricina capturilor cu modul Vedere nocturnă activat ce arată bine spre foarte bine pe ecranul telefonului, dar pe care le descoperi mult mai slabe odată ce le analizezi pe un monitor. Eu am făcut de test și poze pe modul Auto și imediat am activat Vedere nocturnă pentru aceeași scenă, iar rezultatele cu modul dedicat de noapte sunt evident mai bune. Totuși, la modul general, pozele cu Vedere nocturnă nu se ridică la nivelul altor telefoane din aceeași zonă de preț. Modul Vedere nocturnă nu poate fi activat decât pentru capturile cu seznorul wide, pe ultrawide nu ai această opțiune.
Poze cu modul Vedere nocturnă făcute cu Motorola Edge 30 Neo (wide):
O altă bilă albă pentru Motorola Edge 30 Neo la capitolul foto o primește senzorul ultrawide, ce a primit sistem de autofocus. Din nou ceva mai rar întâlnit la un smartphone precum Motorola Edge 30 Neo. Cu ajutorul AF poți activa modul de captură Macro și ies poze precum cele de mai jos.
Poze tip macro făcute cu camera ultrawide de pe Motorola Edge 30 Neo:
Camera frontală de pe Motorola Edge 30 Neo este de 32 Megapixeli și vine cu tehnologie Quad Pixel, așa că pozele ies la 8 MP în format 4:3 sau la 6 MP la 16:9. Rezultatele sunt bune, dar nimic extraordinar, le-aș numi corecte pentru segmentul lor.
Fotografii făcute cu camera frontală Motorola Edge 30 Neo (cu și fără mod Portret):
Pe partea video vine o dezamăgire. Pentru un smartphone mid-range lansat în 2022 să nu oferi filmare la rezoluție 4K este ușor rușinos. Motorola Edge 30 Neo poate filma la maxim 60 fps Full HD, iar clipurile video nu arată spectaculos. Sunt decente, dar nimic mai mult.
Clip video Full HD 60 fps filmat cu Motorola Edge 30 Neo
Autonomie
Recunosc că înainte de a testa acest telefon nu aveam mari speranțe pe partea de autonomie. Bateria de 4020 mAh nu-mi transmitea încredere, dar cumva Motorola Edge 30 Neo reușește să se descurce mai mult decât onorabil. De fapt, trece destul de ușor testul unei zile de dimineața până seara în condiții moderate spre intense de utilizare. Acum, având în vedere ansamblul hardware și faptul că ecranul este ceva mai compact decât la majoritatea telefoanelor actuale, Motorola Edge 30 Neo nici nu se anunță drept un telefon pentru heavy useri. Așa că autonomia de o zi în condiții normale de utilizare este exact ceea ce trebuie.
Pe partea de încărcare, Motorola Edge 30 Neo vine cu adaptor ce poate urca la maximum 68W direct în pachetul de retail. Cu acesta, în testele mele, după 10 minute de încărcare bateria goală ajunge deja la 38%, pentru ca după alte 10 minute să văd că bateria a ajuns la 69%. Jumătatea de oră a consemnat borna de 90%. Foarte bine.
Am trecut deja și în tabelul cu specificații că Motorola Edge 30 Neo suportă și încărcare wireless cu maxim 5W, dar m-am gândit că ar fi o idee bună să precizez asta din nou și la capitolul dedicat.
Preț
Motorola Edge 30 Neo – 1.500 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).
Motorola Edge 30 Neo este un smartphone foarte plăcut în utilizare. Pentru cei ce-și doresc un telefon compact, ușor și suficient de echilibrat ca pachet, aș aprecia că este o opțiune foarte bună. Are câteva puncte unde nu se descurcă cel mai bine, dar aș spune că nu există motive cu adevărat întemeiate spre a-i nu da o șansă. Pur și simplu, face mult mai multe lucruri bine și foarte bine, decât greșește. Iar unde nu se descurcă, nu este ceva izbitor, care să nu poată fi iertat, mai ales având în vedere costul de achiziție.
Smartphonoe-ul Motorola Edge 30 Neo a fost testat timp de 2 luni și va rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.