OPPO A98 5G, cel mai nou membru al seriei A – midrange-ul producătorului chinez – a ajuns deja pe meleagurile autohtone la finalul lunii mai. În rândurile următoare, veți vedea dacă arătosul A98 face față cu adevărat competiției acerbe de pe segmentul telefoanelor mid-range sau e doar la categoria wishful thinking.
Pentru că aici nu suntem la un Show Auto – nu e suficient să fii cel mai chipeș model din târg (pentru că da, admitem, OPPO A98 clar câștigă la partea de frumusețe) – contează și ce avem sub capotă. Contează fiecare detaliu, funcție, motorizarea… dar, în acest segment, contează și câți leuți ne costă viitoarea investiție.
Așadar, să-i dăm bice și să vedem ce ne oferă noul OPPO A98, ce are deosebit față de concurență, ce are în plus, dar și în minus și, la final de zi, cât de convingători au fost (au ba) inginerii și designerii OPPO. Dar nu înainte de a lua sub microscop („spoiler alert”) specificațiile terhnice:
Specificații smartphone OPPO A98 5G
Date tehnice Smartphone | OPPO A98 5G |
---|---|
Ecran | LTPS LCD, 6,72”, aspect 20:9, rezolutie 2400 x 1080 pixeli, densitate 391 ppi, rată de refresh maximă la 120Hz, luminozitate: 550 niți, luminozitate maximă 680 niți (HBM) raport ecran corp 86.5%, Sticlă securizată secundară Panda 1681 |
Procesor | Qualcomm SM6375 Snapdragon 695 5G pe 6 nm, octa-core cu 2 x 2.2GHz Kryo 660 Gold și 6 x1.7GHz Kryo 660 Silver |
Memorie | 8 GB RAM, 256 GB spațiu de stocare, UFS 2.2 card microSD |
GPU | Adreno 619 |
Sistem de operare | Android 13 / Color OS 13.1 |
Conectivitate | DualSIM (Nano-SIM), Wi-Fi 5 802.11 a/b/g/n, dual-band, Bluetooth 5.1, NFC, localizare prin Beidou, GPS, GLONASS, Galileo, QZSS USB Type-C 2.0 |
Camere foto și video | Cameră principală cu 3 senzori: - 64 Megapixeli Wide, f/1.7; FOV 79°; obiectiv 6P; suport AF; - 2 Megapixeli microscop f/3,3; FOV 65°; Obiectiv 3P, fotografiere de 5,5 mm, zoom 20x/40x - 2 Megapixeli adâncime (depth) f/2,4; FOV 89°; Obiectiv 3P; Filmează Full HD 1080p cu 30 fps SLO-MO: 720P@120fps EIS: 1080P/720P@30fps Cameră frontală de 32 Megapixeli, 32MP; f/2,4; FOV 89°; lentile 5P; FF Filmează FullHD 1080p cu 30 fps |
Baterie + încărcare | 5000 mAh, încărcare 67W SUPERVOOC, VOOC și PD (9V/2A) |
Alte detalii | Spate telefon: plastic, margini plastic, Difuzoare stereo, Cititor amprentă în butonul de pornire/oprire jack audio 3.5mm |
Greutate | 192 grame |
Dimensiuni | 165,6 x 76,1 x 8,2 mm |
Pachet
Avem în cutie, pe lângă telefon, un încărcător rapid VOOC de 67W și un cablu gros, de mare amperaj. Încărcarea VOOC, tehnologia patentată OPPO este super utilă – nu doar că e rapidă, – așa cum vom vedea mai încolo la capitolul dedicat – ci, conform declarațiilor producărului, după 1600 de cicluri de încărcare, bateria va avea încă peste 80% din capacitate. Asta așa, pentru fanii încărcării de o oră și jumătate pe principiul ”vai bateria”. Fanii Samsung știu de ce.
M-am mirat în schimb, un pic, să descopăr că la husa clasică gel TPU s-a renunțat (iau ca reper strict OPPO A96). Ceea ce, per total, nu e chiar atât de tragic: spre deosebire de Samsung A54 cu care m-am jucat de curând (și care avea capacul spate din sticlă), cu Oppo A98 nu am avut nicio secundă senzația că îmi scapă din mână, deci merge și așa, chel, fără husă.
Știu, unii ar spune că este aproape păcat să ascunzi așa o frumusețe de spate după o husă. De acord, dar una transparentă tot mergea, zic.
Desigur, avem și cheița clasică pentru slotul dedicat nanoSIM, dar parcă acest mic accesoriu nici nu ar trebui menționat, ar fi culmea să renuțe lumea (și) la cheițe – mă și văd căutând agrafe, sârme prin casă să pun un SIM, să adaug un card MicroSD.
Per total, e bine că avem un pachet decent – OPPO arată la acest capitol respect pentru potențialul viitor cumpărător.
Design, construcție, conectivitate
Cum spuneam și anterior, OPPO A98 fură privirile. Și/sau, inimile. Această combinație – culoarea Dreamy Blue cu efectul OPPO Glow Design (în funcție de unghiul sub care cade lumina pe telefon, cum se reflectă lumina), vă garantez, va atrage multe priviri.
Toți prietenii / colegii – bine, toți cei 20 oameni din bula mea – ce m-au văzut cu noul telefonul m-au întrebat ce model este.
Legat de design, să vedeți ce înseamnă niște mici trucuri de design. Atât OPPO A98 cât și Samsung A54 au exact 8.2 mm grosime. După aproape o săptămână de utilizare (mai puțin la OPPO, doar 5 zile) aș fi putut jura că A98 este simțitor mai subțire decât A54. De ce? Foarte simplu și ingenios: designerii OPPO au creat o mică curbură pe spatele telefonului, făcând marginile mai subțiri, aprox 5-6mm înălțime (ecranul nu este complet plat, ci are o mică curbură 2.5D deci marginile nu trebuie să urce până la nivelul suprafeței ecranului).
Rezultatul? Senzație de telefon mai subțire decât în realitate, mai confortabil și mai ales, mai sigur de ținut în mână, chiar și fără husă.
Acum ce să spun, legea lui Murphy ne spune că nu există 100% sigur de ținut în mână – dacă totuși vă scapă telefonul pe jos, am o veste pe jumătate bună – nu aveți protecție Gorilla Glass. Dar nici sticlă banală nu e. Poate nu vă spune mult, dar e o sticlă numită sticlă securizată secundară Panda 1681, un fel de copy cat Gorilla Glass, dar mai ieftină.
Ce vreau să spun că în zona asta de preț, alți producători – precum Samsung pe A54, Xiaomi pe Redmi Note 12 Pro (+) pun fără ezitare sticlă de protecție Gorilla Glass 5. OPPO, poate luați feedback-ul ăsta în calcul la următorul vârf de model A.
Un mic plus aș acorda pentru folia de pe ecran, sunt convins că mulți o vor considera utilă.
În schimb la capitolul margini în jurul ecranului, noul OPPO A98 strălucește, cel puțin pe hârtie – pe site-ul OPPO România avem o cifră impresioantă de 91.4%… la capitolul raport ecran – corp (GSMarena punctează 86.5%). Marginea inferioară mi se pare în continuare mult prea groasă, ca să se poată ajunge la această valoare mare, dar în fine. Vă pot spune în schimb că marginile laterale parcă nu sunt la fel de groase ca la Samsung A54.
În ceea ce privește elementele de pe margini, avem butoanele de volum pe partea stângă – și care din punctul meu de vedere, sunt așezate mult prea jos pentru a fi ușor accesate și operate cu mâna stângă – aș zice că e un design ce avantajează doar mâinile micuțe. Ca să dau volumul mai încet cu mâna stângă, a trebuit să mă concentrez să mut degetul mare atât de jos. :)
Avem pe partea inferioară un jack audio pentru iubitorii căștilor pe fir, speaker și portul USB Type-C 2.0.
Pe marginea din dreapta, pe butonul de pornire/oprire avem senzorul biometric – în cazul de față, cititorul de amprentă. Care este super rapid, apropo.
Telefonul OPPO A98, deși e vârf de gamă pe seria A, nu are protecție IPxx împotriva prafului sau apă / stropi. A doua bilă …nu albă. Să recapitulez ultimele modele testate de mine: Redmi Note 12 Pro+ vine cu protecție IP53, GalaxyA54 are IP67.
A98… are…, certificare…, pentru mult optimism.
Ecran LTPS, Sunet
Ecranul nu este OLED/AMOLED. Acest lucru din punctul meu de vedere este un mare minus al device-ului, punând sub semnul întrebării justa poziționare a lui OPPO A98 în zona de preț 1800 Lei (prețul de lansare) unde toți jucătorii serioși vin cu ecrane superioare de tip AMOLED. Dar hai să intrăm în amănunte.
Să nu mă înțelegeți greșit, ecranul este de calitate, nu este un IPS obișnuit.
Avem un ecran de tip LTPS LCD, un ecran premium când vine vorba de culori – spațiul de culoare este extins, în modul Vivid avem 96% NTSC respectiv 100% DCI-P3. În modul Natural, 71% NTSC și 100% sRGB.
Însă – limitările ecranului LCD se văd imediat – Dark Mode-ul nu se compară cu un ecran AMOLED, negrul nu are adâncimea pe care îmi place să o regăsesc pe modul de noapte pe un telefon. Evident, contrastul este inferior unui AMOLED. Din acesastă cauză nu avem nici AOD pe OPPO A98 – pentru că pentru un Always On Display (și care culmea, este unul din feature-urile tari din Color OS 13.1) – e nevoie doar de informația utilă, restul ecranului ar fi de preferat să se stingă, altfel consumul de energie este foarte mare. Și da, pe un display LCD nu se poate stinge iluminarea în zonele negre ca la un ecran (AM)OLED.
În plus, luminozitatea maximă este modestă. Da, 550 niți este o valoare mai bună decât multe telefoane acum 1 – 2 ani, dar în 2023, un HBM de 680 niți este cam puțin în lumina soarelui. Am avut momente în care în soare puternic nu prea puteam citi ecranul – lucru absolut firesc în schimb pe RN12 Pro+ sau Samsung A54 unde în soare am avut lejer 900-1000 niți.
Ecranul este rapid, are un refresh rate maxim de 120Hz (evident, se poate seta manual și pe 60Hz pentru maximă autonomie).
În schimb, la capitolul sunet, OPPO A98 se mai revanșează un pic – și, deși nu vine cu Dolby Atmos, sunetul a fost redat bine, puternic și chiar plăcut pentru filme, sau muzică. Ba aș îndrăzni să spun, avem și un pic de zvâc, sunet percutant, sesizabilă în deosebi la muzica electronică cu mulți bași (din seria ”Bass Boosted Car Music”). Al doilea speaker este situat între ecran și marginea superioară, dar sistemul stereo face față competiției din zona telefoanelor mid-range din zona de preț 1800-2000 Lei.
Hardware, sistem operare, aplicații
Și așa ajungem la următorul punct slab, pe călcâiul lui Ahile, pardon, al lui OPPO A98. Procesorul. Qualcomm SM6375 Snapdragon 695 5G. În 2023. Pe un telefon nou nouț. Bine, nu că Mediatek ar avansa enorm în zona de mid-range – ei au o altă tactică drăguță – redenumesc procesoare, să sune mai pompos – 1080 îl facem 7050 după șase luni etc.
Dar revenind la bătrânul 695 pe 6nm. Nu e un procesor rău, doar că într-un telefon nou-nouț, ce se dorește a se lupta cu vârfuri de mid-range de la Samsung, Xiaomi, parcă e ușor antagonic și trage telefonul în jos. Veți vedea la capitolul performanțe, puțin mai jos, la ce mă refer.
Tandemul Android 13 și Color OS 13.1 a fost aproape ireproșabil, de de altă parte. Da, OPPO și Google au lucrat îndeaproape la proiectul de a aduce sistemul de operare Color OS peste Andoid 13 în primul val și roadele se văd. Mi-a plăcut mult interfața, deși a fost prima mea interacțiune cu Color OS. Rapid, intuitiv, curat. Nici bloatware nu pot afirma că va supăra pe cineva.
Performanțe OPPO A98
Să revenim la Snapdragon 695 5G. În anumite benchmark-uri ține pasul cu procesoarele Exynos 1380 și Mediatek Dimensity 1080, însă în altele pierde destul de vizibil – mai ales în zona 3D.
Aș menționa că totuși am rulat și Call Of Duty cu setări de High și Frame Rate-ul a fost bun (Very High a rămas activ), Asphalt 9 de asemenea a rulat și a arătat impecabil – deci da, se poate face și casual game deși nu aș zice că chipsetul este pentru gaming serios 3D.
Teste benchmark | OPPO A98 5G |
---|---|
AnTuTu v9.6.1 | 416979 puncte |
AndroBench | Sequential Read - 521 MB/s Sequential Write - 482 MB/s Random Read - 167 MB/s Random Write - 147 MB/s |
3DMark | Wild Life Vulkan - 1205 puncte Wild Life Extreme Vulkan - 358 puncte |
PCMark Work 3.0 Performance | 10935 puncte |
Geekbench 6 V. 6.0.3 | Single-Core 903 puncte Multi-Core 2079 puncte |
GFX Bench | Car chase 3.1 20 fps, Manhattan 3.1 34 fps |
Telefonul nu s-a încălzit în teste, în schimb am observat o frânare în testele de throttling, procesorul coborând la 90% din performanțe să evite supra-încălzirea.
Camere foto, video
Pe partea de fotografie, OPPO A98 vine cu o surpriză, ce poate deveni extrem de haioasă sau din contră, o funcție foarte serioasă, educativă – depinde cine va folosi această funcție. Mă refer la senzorul microscop, de 2 Megapixeli, al doilea senzor ca și importanță după senzorul principal, cel de 64Megapixeli.
În prima zi m-am distrat teribil, ca un copil mic, încercând să suprind lumea microscopică – de la ecranul telefonului sau al laptop-ului, unde brusc pixelii ”prind viață” și până la furnici. Cu furnicile nu prea am avut noroc, când ai un câmp vizual de doar 5.5mm, totul se întâmplă în zecimi de secundă. Cred că am făcut peste 100 de cadre până am surprins clar un cap de furnică – e ca și cum ai încerca să surprinzi de la 2m o mașină de formula 1 ce trece cu 300km/oră pe lângă tine.
Deci da, camera microscop poate fi o unealtă interesantă pentru un copil curios, gata să descopere o lume invizibilă sau pentru pasionații de macro-fotografie, dar atenție, nu e macrofotografie în sensul clasic, de la 2-3 cm, trebuie să fii extrem de apropiat de subiect, și subiectul trebuie să fie extrem de mic – aici nu fotografiați o insectă, ci capul / ochiul insectei. La nivelul acesta vorbim de 20x/40x mărire.
Dar să ne întoarcem la senzorul principal, cel de 64 Megapixeli (ajutat de cel de-al treilea senzor, cel de adâncime, de 2 Megapixeli).
Din păcate pe seria A a celor de la OPPO (de fapt chiar și seria Reno e în aceeași situație, mai puțin vârfurile de gamă Reno Pro) nu veți regăsi stabilizare optică pe senzorul principal (OIS). Și asta, din păcate, se adaugă la lista mea de minusuri adresat camerei de pe A98. Ziua, afară, evident nu veți resimți această lipsă. În schimb, în interior, sau seara în oraș, puteți avea surpriza ca o bună parte din poze să iasă mișcate. Samsung A54 și Redmni Notre 12 Pro(+) care se află fix în aceeași plajă de prețuri, stabilizarea optică OIS este prezentă.
Ziua nu se simte lipsa stabilizării OIS, pozele sunt destul de bune, cu mențiunea lipsă dinamică, dar în plaja asta de preț este un lucru total obișnuit.
Norocul meu a fost că OPPO A98 se descurcă de minune cu modul Night Mode, care nu doar că a generat poze cu mai puține zone supra-expuse, de exemplu cum se vede în poza Teatrului Odeon, unde oricât m-am chinuit să scad expunerea manual pe modul Auto, reclamele de la intrare apar tot arse în poza obișnuită, pe când în modul Night Mode se văd curat, chiar lizibil.
Mai jos am pus în premieră pozele Auto și Night Mode imediat una după alta același cadru – să-mi spuneți în comentarii dacă sunt mai ușor de studiat astfel, pentru a observa avantajele modului Night Mode – pozele capătă dinamică, viață. Detaliile prind viață. Mai ales pe setul de poze unde se reflectă Palatul de Justiție în Dâmbovița. Modul Auto e un dezastru total, Modul Night Mode a salvat cu brio situația.
Pentru cititorii fideli pot spune că pozele selfie și portret sunt excelente în exterior (special l-am rugat pe Emil să îmi fie model ad-hoc pentru aceste scenarii) pe zi lumină dar slabe / medii – neprietenoase cu o iluminare precum un apartament semi-iluminat sau o sală de antrenament :). Aici se simte procesarea ce lasă de dorit de care este capabil bătrânul Snapdragon SD695. Iar dacă vreți să faceți selfie-uri sau portrete în interior, contre-jour…mai bine schimbați poziția, să aveți iluminarea naturală pe față.
Mai jos, două perechi de poze de tip portret respectiv selfie, cu două moduri de bokeh/adâncime de fundal mai mare sau mai mică.
O ultimă observație este că OPPO a renunțat la camera ultrawide pe acest model nou, o mutare pe care am văzut-o că începe să fie noul trend în zona de preț sub 1300 -1500 Lei (precum și noul Huawei nova 11i). Nu știu ce să zic de acest nou trend, parcă un pic cam mi-a lipsit modul UltraWide – dar, așa cum am spus-o și la Redmi Note 12 Pro+, senzorul de 8 Megapixeli este cam slăbuț pentru anul de grație 2023. Nu mai zic de camera Macro de 2 Megapixeli. Evident, senzorul Microscop de 2MP nu se compară cu senzorul Macro de 2MP.
La partea de filmare ziua e OK-ish cu bunăvoință, în sensul că avem filmare doar Full HD 30 fps și nici acolo nu avem (logic) stabilizare optică, deci da, doar cu atenție și răbdaree scoateți rezultate bune. Seara avem detalii și culori slabe pe filmare, nu recomand.
Clip 1080p 30 fps realizat cu OPPO A98
httpvh://youtu.be/jyagEzHkl5o
Autonomie, încărcare
Autonomia oferită de OPPO A98 este bună, chiar foarte bună. Aș spune între 1.5 și 2 zile, în funcție de stilul fiecăruia. OK, dacă vă jucați, poate o zi.
Eu am folosit telefonul mai light. Adică convorbiri (deh, culmea, e un telefon, nu?), navigare Internet, YouTube, vizionare filme online (Amazon Prime), WhatsApp. În medie, după încărcarea la 100%, cu o utilizare serioasă în prima zi, cu peste 5.5h SOT, mai avut în baterie cam 30% pentru a doua zi. Asta înseamnă cam 7h SOT.
Pe partea de încărcare, OPPO A98 stă exemplar. De la 2% am început încărcare rapidă VOOC marca OPPO, cu încărcătorul de 67W din cutie și iată curba de încărcare:
- în 5 minute = 17%
- 10 min = 28%
- 15 min = 39%
- 21 min = 50%
- 30 min = 67%
- 45 min = 96%
- 48 min = 100%
Preț OPPO A98
Prețul de pornire al modelului OPPO A98 cu 8/256GB a fost 1800 la lansare, dar iată, după două săptămâni deja am găsit prețuri chiar și de la 1566 sau 1663. Din punctul meu de vedere, dacă se mai așează un pic prețul, devine o opțiune de luat în calcul. Până atunci, prețul cerut mi se pare cam pretențios, de aici și titlul articolului.
Momentan, cel mai periculos concurent al său este Samsung Galaxy A54, pe care îl puteți găsi chiar și de la 1649 Lei, ce-i drept, cu doar 128GB spațiu de stocare, nu 256 cât are OPPO A98.
- Cameră microscop - poate fi foarte utilă pentru studiu;
- Autonomie bună - fără gaming duce 1,5 - chiar 2 zile;
- Construcție atractivă- culoare spate schimbătoare în funcție de unghiul de iluminare;
- Încărcare rapidă și încărcător în cutie;
- Sunet foarte bun pentru gama din care face parte
- Color OS 13.1 - sistem de operare curat, rapid, plăcut
- Lipsă stabilizare OIS pe camera principală;
- Filmare doar 1080p@30, fără OIS;
- Fără protecție IPxx;
- Ecran doar LCD, fie el și LTPS, la prețul cerut se cerea un AMOLED;
- Prețul încă nu e competitiv;
- Procesor cam vechi - Snapdragon SD695;
OPPO A98 este un telefon frumos, ușor de ținut în mână, elegant. Arată modern, chiar și modulul de cameră arată extrem de bine, atât pe Dreamy Blue, dar și pe Cool Black, pentru un strop de premium în plus.
Însă nu la fel de modern este și la interior - dar, dacă nu sunteți gamer, merge și procesorul Snapdragon 965.
Mi-ar fi plăcut să văd stabilizare, dar am văzut de-a lungul timpului că la telefoanele OPPO acest feature apare pe telefoane de la 450-500 EUR în sus.
Și da, deși avem Panda glass, aș fi apreciat și mai mult o sticlă Gorilla și un ecran AMLOED. Și un ecran mai luminos vă rog, pe viitor.
În rest, nimic de reproșat lui OPPO A98 - încărcare super rapidă, telefonul nu se încinge, bateria ține mult. Apreciez tehnologiile de încărcare ale producătorului, faptul că are grijă ca nici după 1600 de încărcări să nu avem degradare mai mare de 80%, asta chiar este de lăudat.
Și microscopul poate fi haios, dacă aveți un copil. sau sunteți copil în suflet, sau pur și simplu, o fire curioasă, gata să descopere mereu nou dintr-o lume practic invizibilă.
Cu un preț așezat, sunt convins că A98 își va găsi adepți.