De ce să alegi un notebook cu placă grafică NVIDIA GeForce RTX 40 în 2023?

21/09/2023

NVIDIA a adus plăcile grafice din seria GeForce RTX 40 pe notebook-uri de la început de 2023. Disponibilitatea comercială a început pe 8 februarie, iar acum avem o întreagă pleiadă de produse cu grafică de cea mai nouă generație. 

Pe Gadget.ro am și testat o sumă de notebook-uri cu grafică NVIDIA GeForce din seria RTX 40. Cred că sunt în jur de 10 review-uri pe diferite configurații, unele din categoria performanțe de top, iar altele dispun de un raport preț / performanță atractiv. 

🔺NVIDIA a pregătit o ofertă atractivă de laptopuri cu plăci grafice din seria GeForce RTX 40 pe sfârșit de 2023

Sunt cel puțin trei activități majore pe care le poți face pe un astfel de notebook: 

1. Gaming 

Mă rog, de aici și categoria din care fac parte. Sunt notebook-uri de gaming ce aduc putere de procesare la nivel grafic + partea de portabilitate specifică unui laptop. Poți să rulezi cele mai noi jocuri în condiții optime, iar NVIDIA iese în față cu drivere actualizate în regim constant, cu multe tehnologii pe care le-am descris de-a lungul timpului. 

Aș face referire DLSS 3 ce aduce grafică ajutată de AI pentru a genera cadre suplimentare și o experiență de joc cât mai fluentă. Nucleele RT din a 3-a generație sunt responsabile pentru un plus de detalii, iar ray tracing-ul simulează un comportament cât mai aproape de realitate pentru lumină. NVIDIA Reflex iese în față cu latență cât mai mică și timpi de răspuns ce pot face diferența într-un joc (într-un shooter, spre exemplu). 

Totuși, nu doar despre gaming este un notebook de genul și cred că succesul lor tocmai de aici vine, de la puterea de procesare & grafica de top dusă spre următoarele 2 activități. 

2. Creare de conținut 

Am văzut multe laptopuri de gaming în scenarii de utilizare dintre cele mai diverse, de la concerte unde era plus playlist-ul și erau administrate tot felul de lucruri legate de eveniment (transmisie live, lumini etc) și până la utilizarea pentru serviciu, randare CAD etc. 

De câteva zile mi-am trecut și eu laptopul spre driver-ul NVIDIA Studio și da, diferențele sunt vizibile instant în aplicațiile cu suport. În cazul meu mă refer la DaVinci Resolve. Eu folosesc un laptop cu grafică NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti, deja la serie 40 am remarcat un plus de performanță. 

NVIDIA Studio este optimizat pentru aplicații precum Adobe After Effects, Adobe Illustrator, Adobe Lightroom, Adobe Photoshop, Adobe Premiere Pro, Blender, DaVinci Resolve, Autodesk Arnold, Autodesk Maya etc. Lista este mare și constant în curs de actualizare. 

Poți să folosești un notebook cu grafică NVIDIA GeForce RTX 40 pentru design 3D, editare de fotografii și video, fără absolut nicio problemă, iar sporul față de generațiile trecute îl vei resimți de la primele proiecte rulate. 

3. Procesul de învățare

Dacă ești elev sau student aș spune că un notebook de gaming capabil să-l folosești și pentru editare foto și video, dar și design 3D vine cumva la fix. 

Este cea mai bună unealtă pentru cursuri online sau pentru streaming de conținut dacă ești pasionat de asta. Poți folosi Nvidia Broadcast pentru a transforma spațiul de acasă într-un veritabil spațiu de lucru. Nu mai ai nevoie neapărat de camere web, microfoane și boxe, AI-ul am putea spune că aduce videoconferințele la un nivel superior (anulare zgomotului făcută bine, efecte viodeo și audio, fundal virtual etc). 

NVIDIA Canvas este recomandată pentru cei ce folosesc stylus. Și aici a fost adus AI pentru a realiza un proiect cât mai rapid, dar și spre a plus pe partea de creativitate.

NVIDIA Omniverse permite conectarea aplicațiilor preferate de la Adobe, AutoDesk etc. Ajută în realizarea de conținut e animație și cumva face ca fluxul de lucru să fie cât mai bun. 

Am ales 3 configurații în funcție de buget. 

Entry

🔺Un laptop cu placă grafică din categoria mid și display de dimensiuni considerabile

Am setat un buget de până în jurul a 5000 lei, iar alegerea ar fi laptopul GIGABYTE de 17.3 inci cu placă grafică NVIDIA GeForce RTX 4060 cu 8 GB GDDR6, procesor Intel Core i5-12500H cu 12 nuclee și 16 thread-uri ce urcă la maxim 4.5 GHz (4 P-cores și 8 E-cores). 

Display-ul este de dimensiuni considerabile – 17.3 inci cu rezoluție Full HD și rată de refresh la 144Hz. Cântărește 2.53 kg și dimensiunile sale sunt de 397 x 262 x 25 mm. Pe partea de conectivitate are Wi-Fi ax de tip 2×2, bluetooth 5.2, rețea gigabit, 2 x USB 3.2 Type-C Gen2, 1 x HDMI, 1 x Mini DisplayPort, 1 x USB 3.2 Gen1, 1 X usb 2.0, jack combo de 3.5 mm, slot pentru cardurile microSD. Cei 16 GB memorie RAM de tip DDR4 pot fi supliniți până la 32 GB RAM, iar spațiul de stocare este de 512 GB. 

Punctele sale PRO ar fi placa grafică NVIDIA, procesorul suficient de puternic și display-ul de dimensiuni mari de aproape am putea spune că avem un desktop replacement pe care-l poți lua cu tine în rucsac (unul pentru laptopurile pe aceste format). 

Mid 

🔺Laptop de gaming cu grafică NVIDIA GeForce RTX 4070 și balama ce permite rotirea până la 180 de grade

Am stabilit să nu depășească suma de 8 – 9000 lei. Aici l-am descoperit pe Lenovo Legion de 16 inci cu placă grafică NVIDIA GeForce RTX 4070 cu 8 GB GDDR6, boost clock la 2175MHz și TGP de 140W, procesor Intel Core i7-13700H cu 14 nuclee și 20 de thread-uri ce atinge un maxim de 5 GHz (6 P-Cores și 8 E-cores). 

Display-ul de 16 inci are rezoluție de 2560 x 1600 pixeli și rată de refresh la 165Hz. Este însoțit pe partea hardware de 16 GB memorie RAM de tip DDR5 și SSD de 512 GB pe care-l puteți upgrada ulterior. 

Cântărește 2.4 kg și dimensiunile sale sunt de 359.7 x 260.3 x 19.9 – 25.2 mm. 

Stă bine pe partea de conectivitate. Mi se pare o configurație de luat în calcul pentru cine dorește un laptop cu specificații bune spre foarte bune pe anul în curs. Este și una dintre cele mai ieftine configurații cu grafică NVIDIA GeForce RTX 4070. 

High-end

🔺Dacă bugetul de achiziție al unui laptop ar fi în zona acestui model ASUS, ar fi cu siguranță pe lista scurtă

M-aș fi putut duce în stratosferă. Sunt laptopuri ce trec și de pragul a 20.000 – 22.000 de lei. Am ales un model ASUS ROG Strix Scar 17 cu grafică NVIDIA GeForce RTX 4080 cu 12 GB GDDR6 și ROG Boost la 175W, procesor AMD Radeon 9 7945HX cu 16 nuclee și 32 thread-uri cue urcă la 5.4 GHz și a fost dezvoltat pe 5nm. 

Are 16 GB memorie RAM de tip DDR5 la 4800MHz ce pot fi suplimentați până la 64 GB RAM, SSD de 1 TB. 

Display-ul este un alt punct PRO – 17.3 inci cu rezoluție 2560 x 1440 pixeli și rată de refresh de până la 240Hz, timp de răspuns de 3ms. Până și pe partea de conectivitate impresonează cu port RJ-45 ce suportă până la 2.5 Gbps, Wi-Fi ax, bluetooth 5.2, difuzoare stereo cu Dolby Atmos, 2 x USB 3.2 Gen1, 1 x HDMI, 2 x USB Type-C 3.2 Gen2, jack combo de 3.5 mm. 

Cântărește 3 kg și dimensiunile sale sunt de 395 x 282 x 23.4 – 28.3 mm. 

Găsiți zeci de alte configurații în oferta NVIDIA și PC Garage de aici🔗

Acest articol este susținut de către NVIDIA și PC Garage. 

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.