Cel mai bun HDD pentru NAS-urile Synology?

30/09/2023

Folosesc un NAS Synology și mi-am propus ca în viitorul apropiat să-mi mut întreaga colecție de fișiere din varii surse pe acest mediu de stocare. Sunt o sumedenie de HDD-uri, SSD-uri etc ce s-au strâns de-a lungul timpului.

Am avut ocazia să văd la lucru 2 HDD-uri Synology ce sunt acum pe lista scurtă de achiziție. Momentan, folosesc 2 HDD-uri de câte 2 TB, dar mai sunt sloturi pentru stocare suplimentară (folosesc modelul NAS Synology DiskStation DS920+).

Mi-au sosit la test pentru câteva zile: 2 x Synology HAT3300-4T în varianta de 4 TB (după cum cred că v-ați dat seama după particula de la sfârșit).

Am văzut că în magazinele online românești sunt listate în jurul a 500 lei. Sosesc și în variante cu 6 TB, 8 TB și 12 TB. Asta pentru cei ce doresc cu adevărat să aibă stocare din plin la dispoziție. Apropo, aici mi se pare că este ultima frontieră pentru utilizarea de HDD-uri, în rest aș spune că SSD-urile le-au luat poziția mai peste tot.

Sosesc în formatul 3.5 inci, cu interfața SATA ce susține viteze de până la 6 Gb/s, 5400 rpm și cu capacitatea de a oferi viteze de transfer de 202 MB/s/. Garanția este de 3 ani.

Consumul de energie variază conform producătorului între 3.96W și 4.85W, iar temperatura de operare se află între 0 grade Celsius și 65 grade Celsius. Fără a fi în stadiu de operare nu are probleme între – 40 grade Celsius și 70 grade Celsius. Sunt fabricate în Taiwan.

Aș recomanda un HDD dezvoltat de către Synology pentru redundanță, discutăm de produse concepute din start spre a fi folosit în regim 24 / 7. Update-ul de firmware se face sub software-ul proprietar – DSM.

Nu sunt viteze de SSD la transferul de date, dar NAS-ul nu este doar despre asta. Discutăm și despre rezistența în timp, teste făcute în mod special pentru acest scenariu de utilizare etc. Nimeni nu-și dorește să aibă probleme cu HDD-urile din NAS, iar amintirile sau fișierele pentru lucru să nu mai fie disponibile. Este un scenariu negru pe care-l poți evita prin utilizarea unor produse concepute special.

 

Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.