gAuto

Luna aceasta aflam că SUV-urile sunt foarte iubite în Europa, în primele şase luni ale anului acestea reprezentând mai bine de jumătate din toată piaţa auto. Sigur că termenul de SUV este utilizat în exces la nivel de marketing, modele precum Ford Puma sau Toyota Yaris Cross neavând nicio treabă cu logica din spatele termenului de sport utility vehicle.

Şi pentru că în Uniunea Europeană sunt şi multe ciudăţenii, o nouă propunere legislativă cel puţin bizară agită din nou spiritele în rândul şoferilor. Politicianul francez Karima Delli îşi doreşte să îngreuneze accesul europenilor la maşinile grele, acesta susţinând că această categorie de autovehicule sunt mult mai poluante, ocupă spaţii de parcare mai mari şi reduce astfel numărul locurilor de parcare din oraşe şi sunt mult mai periculoase pentru pietoni.

Astfel, Karima Delli (susţinută de partidele extremiste şi cele verzi) propune noi condiţii legislative pentru maşinile ce cântăresc mai mult de 1.8 tone:

  • şoferii ce vor dori să conducă un astfel de autovehicul vor avea nevoie ca permisul de conducere să includă şi categoria B+ (practic actualul permis standard ce include doar categoria B nu va mai fi suficient, pentru clasa B+ urmând a se da alte teste şi a se cheltui alţi bani);
  • pentru a conduce un astfel de autovehicul, şoferii vor trebui să aibă împlinită vârsta de 21 de ani;
  • nu doar vârsta va fi importantă, ci şi experienţa, astfel că şoferii fără o experienţă de minim 2 ani nu vor putea accesa categoria B+.

Problema mare a acestei propuneri este aceea că stimata doamnă Karima Delli nu ştie că maşinile electrice sunt foarte grele din cauza bateriilor. De exemplu, Tesla Model 3 depăşeşte în anumite configuraţii 1.8 tone greutate şi nu este deloc o maşină foarte mare.

Dacă această propunere legislativă va trece, sunt şanse mari ca în viitor cu permis categoria B să putem conduce doar maşini mici de oraş.

Sursa: ruetir.com, sursa foto