Din câte îmi amintesc, am mai spus-o și cu altă ocazie, dar zic că e și acum oportun să fac mențiunea. Motorola mi se pare că este pe drumul cel bun, are o ofertă suficient de extinsă pentru orice fel de client, iar raportul preț / specificații / experiență de utilizare este mai mereu la cote potrivite. Avem în familie două telefoane Motorola – un Edge 30 Neo al soției și un Moto G8 Power al băiatului cel mare, și, până acum, nu ar fi motive de nemulțumire. Ambele livrează în conformitate cu așteptările.
Unul dintre cele mai noi telefoane din zona de buget a producătorului aflat sub umbrela Lenovo este cel despre care vom vorbi pe larg mai departe. Este un terminal aflat la limita dintre zona entry-level și început de mid-range, unul ce pune pe masă o configurație extrem de interesantă. Fiind în ediție Power, are o baterie de 6000 mAh, însă are și o caracteristică pe care nu mă așteptam să o găsesc în zona aceasta de preț – camera principală are OIS. Este un smartphone ce merită urmărit de Black Friday 2023 la Altex, avem informații că va veni la un preț foarte bun.
În fine, avem toate specificațiile în tabelul de mai jos, după care urmează analiza pe larg a lui Motorola Moto G54 5G Power Edition.
Specificații smartphone Motorola Moto G54 5G Power Edition
Date tehnice
SmartphoneMotorola Moto G54 5G Power Edition
Ecran IPS de 6.5 inch, aspect 20:9, rezolutie 2400 x 1080 pixeli, densitate 405 ppi, rată de refresh maximă de 120Hz
Procesor MediaTek Dimensity 7020 pe 6nm, octa-core cu 2 x 2.2 GHz pe Cortex-A78 + 6 x 2.0 GHz pe Cortex-A55
Memorie 12 GB RAM
256 GB spațiu intern de stocare, slot combo pentru card microSD de până la 1TB
GPU IMG BXM-8-256
Sistem de operare Android 13
Conectivitate dual SIM 5G (slot combo 2 x nanoSIM sau 1 x nanoSIM + 1 x microSD), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5GHz, Bluetooth 5.3, NFC, localizare prin GPS, A-GPS, LTEPP, GLONASS, Galileo, QZSS și Beidou, jack auudio de 3.5 mm, USB Type-C 2.0
Camere foto și video Cameră principală cu 2 senzori:
- 50 Megapixeli Wide, 1.22μm prin 4-in-1 Quad Pixel, f/1.8, OIS, PDAF
- 8 Megapixeli Ultrawide (118°), 1.22μm, f/2.2, AF cu funcție Macro
Filmează 1080p cu 30/60 fps
Cameră frontală de 16 Megapixeli, f/2.4, 2μm
Filmează Full HD 1080p cu 30 fps
Baterie 6000 mAh, încărcare pe fir TurboPower la maxim 30W
Alte detalii Rezistență la stropi de apă, senzor de amprentă integrat în butonul Power, difuzoare stereo cu suport Dolby Atmos
Greutate 197 grame
Dimensiuni 161.56 x 73.82 x 8.89 mm
Pachet, design și construcție
La mine, exemplarul de test a ajuns în cutia de retail, una ce mi-a transmis prin dimensiuni că nu voi găsi încărcător înăuntru. Așa a și fost, Motorola Moto G54 5G Power Edition vine cu husă din silicon, cablul USB-C la USB-C, agrafă pentru acces la slotul SIM și două pliante, unul cu rol de ghid de pornire rapidă, celălalt cu diferite informații juridice, de siguranță și de reglementare:
Husa de protecție este transparentă și moale, se mulează perfect pe corpul telefonului și îl protejează suficient de bine. În jurul modului cu camerele de pe spate există o mică bordură, dar nu prea înaltă, asta și fiindcă lentilele celor doi senzori nu ies prea tare din profilul general.
Motorola Moto G54 5G Power Edition arată foarte bine, din partea mea. Mai ales în culoarea de față – Pearl Blue. Telefonul mai poate fi ales și în Midnight Blue (un bleumarin închis, aproape negru) și Mint Green, un verde ce pare și el foarte plăcut din imaginile de presă.
Deși corpul, în afară de ecran evident, este realizat doar din plastic, pe Motorola Moto G54 5G Power Edition îl simți foarte bine în mână. Spatele cu greu poți crede că nu este chiar sticlă sablată, atât de reușit este, în timp ce șasiul din plastic gros îți lasă impresia inițială că este din metal.
Designul este cumva clasic pentru 2023, nimic nu iese în evidență și nici nu ar trebui. PArtea frontală se „remarcă” prin margini late în jurul display-ului atât pe laterale, cât mai ales sus și cel mai evident jos. Oricum, nimic neobișnuit pentru segmentul de preț unde este poziționat Motorola Moto G54 5G Power Edition.
Telefonul se așează bine în palmă, poate fi ținut fără emoții și fără husă. Nu lasă impresia de cel mai solid, cel mai rigid smartphone, dar nici că este cumva sensibil pe vreo direcție. Este un pic mai „flexibil” decât ți-ai putea dori atunci când încerci să-l îndoi cu atenție, dar, repet, nimic grav.
Pe de altă parte, nu prea am ce să reproșez pe partea de asamblare și de finisări de detaliu. Mai mult decât ok din aceste direcții de analiză.
Ecran și sunet
Aici aș fi spus că s-a făcut un compromis, în ideea că s-a apelat la un panou IPS în locul unui OLED. Doar că, nu prea ai de ce să te plângi în momentul în care începi interacțiunea cu Motorola Moto G54 5G Power Edition.
Sigur că un negru perfect nu este afișat de acest IPS, dar nivelul contrastului este neașteptat de ridicat. La fel și culorile, sunt intense, mai ales pe modul „Saturate”, când nu sunt deloc deranjante.
Capturi de ecran din meniul cu setări ale afișajului de pe Motorola Moto G54 5G Power Edition:
Ecranul suportă rată maximă de refresh de până la 120 Hz, iar pe starea „Automată” sistemul decide când este cel mai bine să urce la această valoare, în rest încearcă să optimizeze afișajul pentru experiență fluidă și consum de energie cât mai scăzut.
Luminozitatea maximă este suficient de ridicată, dar nu se doboară recorduri, nici pe departe. Într-o zi însorită și în bătaia directă a razelor solare mai apar mici deficiențe de lizibilitate, dar nimic de speriat. nici unghiurile de vizualizare nu sunt extreme, dar nici nu se pierde prea tare din calitatea „originală” a imaginii. Mici reduceri de contrast și de saturație a culorilor și atât.
Una peste alta, ecranul nu este nici pe departe unul rău, nu aș putea nicicum să-l consider un punct slab. Un display onest, cel puțin, ba chiar va ajunge în lista cu puncte pro, fiindcă la acest nivel de preț parcă nu pot cere mai mult.
Sunetul extern, de tip stereo și cu suport Dolby Atmos, este peste așteptări. Nu, nu este excelent la modul general, dar la un telefon din această gamă de preț cu greu cred că poți găsi ceva mai bun. Fără prea mult bass, dar cu ceva pe acolo, și cu medii foarte clare și înalte bine reprezentate, acest sunet nu prea are cum să nu te convingă, mai ales că vine și la un volum maxim foarte înalt. Abia pe la peste 90, chiar 95% apar ceva mici distorsiuni, așa că per total avem un sunet extern ce uimește la un telefon precum Motorola Moto G54 5G Power Edition.
Nici prin jack-ul de 3.5 mm situația nu este deloc diferită. Cu o pereche de căști de bună calitate, ai parte de o experiență mult peste medie. nu, nu este nimic Hi-Fi sau Hi-Res, dar nici nu prea ai cum să ai pretenții mai ridicate.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Nu-mi aduc aminte să mai fi testat un smartphone care să aibă în centrul ansamblului hardware procesorul MediaTek Dimensity 7020, așa că este o premieră pentru mine. Și a fost o surpriză plăcută acest chipset, fiind mai mult decât capabil pentru sarcinile uzuale. Nu, nu-i vreun cal de curse de viteză, dar își face treaba mai mult decât acceptabil.
Acceleratorul grafic integrat IMG BXM-8-256 este și el în aceeași notă. Face față în orice joc din Google Play Store, dar cu cele mai grele nu se descurcă cel mai bine. Nu poate randa un fps înalt și nici detaliile nu sunt la nivelul pe care îl poate aștepta un gamer înrăit. Aceia trebuie să bage mâna mai adânc în buzunar și să aleagă un smartphone mai bine pregătit pe această direcție.
Memoria RAM și cea internă sunt ambele mai mult decât suficiente. Ba chiar aș spune că aici Motorola Moto G54 5G Power Edition face una dintre cele mai mari surprize plăcute. Avem nu mai puțin de 12 GB RAM, cel mai probabil de tip LPDDR4X (nu sunt detalii oficiale) și o un spațiu intern de stocare de 256 GB (circa 220 GB disponibli utilizatorului). Ba mai mult, dacă nu ai nevoie de două cartele SIM, atunci poți folosi slotul SIM 2 pentru a găzdui un card de memorie de tip microSD ce poate fi de până la 1 TB.
Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Motorola Moto G54 5G Power Edition:
Cum bine ne-a obișnuit Motorola în ultimii ani, și cu Moto G54 5G Power Edition avem parte de un sistem de operare Android curat, cu interfața nativă a versiunii a 13-a. Sunt câteva adiții din partea producătorului hardware, dar nimic intruziv sau care să încurce în vreun fel. Nici pe departe vorba de așa ceva, ba chiar eu găsesc totul binevenit, cu opțiuni care mai de care mai folositoare și cu posibilități extinse de personalizare a experienței de utilizare. Iar cel mai important aici este că sistemul de operare rulează tot timpul foarte fluid, chiar și atunci când sunt actualizări în fundal nu ai parte de lag sau agățări enervante, ceea ce pentru mine reprezintă un mare plus.
Interfața Android 13 pe Motorola Moto G54 5G Power Edition:
Pe partea de aplicații preinstalate, sunt câteva în plus față de ce știam că ne lasă Motorola în trecut, dar nu sunt deloc multe. Avem, pe lângă cele de la Google care apar pe orice terminal Android, și Candy Crush Saga, Dolby Atmos, Family Space, Fundaluri inteligente, Moto (reunește toate opțiunile suplimentare aduse de Motorola), Notificări Motorola (un centru unde te înscri să primești anunțuri, oferte și altele direct ca notificare pe telefon sau pe mail ori prin altă metodă de contact), Securitate Moto (un hub pentru serviciile de siguranță și confidențialitate puse la dispoziție de Motorola) și vremea24.
Performanță
Aș spune că rezultatele obținute de Motorola Moto G54 5G Power Edition cu al său chipset MediaTek Dimensity 7080 sunt undeva la nivel de Qualcomm Snapdragon 695. Din unele privințe MediaTek este ușor superior, din alte perspective Qualcomm este puțin deasupra.
Teste benchmark
SmartphoneMotorola Moto G54 5G Power Edition
AnTuTu v10.0.11-OB11 476939 puncte
AndroBench
Sequential Read
Sequential Write
Random Read
Random Write
1008.53MB/s
924.54 MB/s
263.45 MB/s
263.53 MB/s
3DMark
Sling Shot
Sling Shot Extreme
3426 puncte
2561 puncte
PCMark Work 3.0 Performance 12494 puncte
Geekbench 6 v.6.2.0
Single-Core
Multi-Core
922 puncte
2330 puncte
Testele de benchmark rulate pe Motorola Moto G54 5G Power Edition:
În timpul rulării testelor de benchmark și pe durata celor câteva zeci de minute de jocuri în care am testat telefonul, acesta s-a încălzit ușor pe spate, undeva spre centru, lângă modulul camerelor. Nimic fierbinte, doar ceva mai cald.
Conectivitate
Aici, Motorola Moto G54 5G Power Edition se laudă cu conectivitate 5G pe ambele cartele, dar nu simultan. Sunt suportate benzile n1/n3/n5/n7/n8/n20/n26/n28/n38/n40/n41/n77/n78, iar dacă nu ai nevoie de două cartele, atunci poți pune în slotul SIM 2 un card de memorie microSD de până la 1 TB.
Pe Wi-Fi nu s-a făcut pasul spre ediția ax, cunoscută mai degrabă drept Wi-Fi 6, ci se bate pasul pe loc cu Wi-Fi ac / 5. Pe Bluetooth, în schimb, este prezent standardul 5.3, nu chiar cel mai recent, dar oricum super pentru acest nivel de preț.
Elementele fizice sunt dispuse astfel: jos este difuzorul și microfonul principale, precum și portul USB-C și jack-ul audio de 3.5 mm; pe stânga vedem slotul pentru cartele SIM; sus este microfonul secundar; pe dreapta sunt poziționate butoanele pentru reglarea volumului și cel Power, care integrează și senzorul de amprentă.
Senzorul de amprentă nu-i neapărat cel mai exact și nici cel mai rapid, însă am reușit să-l pun mai bine la punct prin înregistrarea aceluiași deget de două ori. Când am lăsat o singură amprentă / deget, rata de recunoaștere era cam mică, undeva la 60 – 70%, dar prin metoda dublei înregistrări am ajuns la peste 90%. Timpul de răspuns a rămas același, în schimb, undeva la o secundă de la atingerea butonului până la deblocarea ecranului.
Camere foto și video
Aici nu pot să nu apreciez implementarea. Fără senzori prezenți doar de formă și cu ambii de pe spate bine dotați, anume cu OIS pentru cel wide și cu AF cu capacități Macro pentru cel ultra wide, Motorola Moto G54 5G Power Edition promite multe. Din păcate, așa cum vom vedea, nu reușește să convingă pe deplin sau poate că mi-am setat eu așteptările prea sus. Vedem mai jos, deocamdată să ne uităm la cum arată interfața aplicației Camera.
Interfața aplicației Camera de pe Motorola Moto G54 5G Power Edition:
Pe timp de zi, în funcție de scenă, poți avea parte de detalii convingătoare sau din contră. De exemplu, la cadrele cu frunze sau multe astfel de detalii ambele camere se pierd, nereușind să genereze rezultate optime. În rest, contrast destul de bine reglat, interval dinamic ok și culori naturale, poate o idee cam palide pe alocuri.
Poze Ultra Wide și Wide realizate cu Motorola Moto G54 5G Power Edition:
Senzorul Ultra Wide mi-a lăsat o impresie bună din dreptul capacităților Macro, atât pe imagini statice, cât și la cele în mișcare, a se citi clipuri video Full HD 1080p cu 30 fps.
Poze tip Macro realizate cu camera ultrawide de pe Motorola Moto G54 5G Power Edition:
Clip video Full HD 1080p 30 fps de tip Macro filmat cu camera Ultra Wide de pe Motorola Moto G54 5G Power Edition:
httpvh://youtu.be/6UQiCex2Kmc
Scenele cu lumină slabă nu sunt prea bine gestionate de senzorul principal de 50 MP, singurul pe care poate fi activat modul Vedere Nocturnă. Rezultatele sunt ușor dezamăgitoare, deși poate nu ar fi trebuit să avem prea mari speranțe de la un telefon propus la prețul la care este este disponibil Motorola Moto G54 5G Power Edition.
Poze în low-light cu modul Vedere Nocturnă activat pe camera principală de pe Motorola Moto G54 5G Power Edition:
Deși anunță 16 MP, camera frontală folosește tehnologia Pixel Binning și astfel face din 4 pixeli unul singur, așa că pozele au o rezoluție de doar 2320 x 1740 pixeli. Nu arată tocmai rău, dar dacă vrei cumva să faci un crop din ele te alegi cu poze de buletin, cum s-ar spune. Pe de altă parte, am observat că modul Portret decupează bine subiectul față de fundal, așa că îi putem acorda puncte măcar pe această direcție.
Poze realizate cu camera frontală de pe Motorola Moto G54 5G Power Edition (fără și cu mod Portret):
Motorola Moto G54 5G Power Edition este limitat pe filmare la rezoluție maximă Full HD 1080p, cu posibilitatea de a alege între 30 și 60 fps la senzorul principal. Cel Ultra Wide și cel frontal pot capta la același 1080p, dar numai cu 30 fps.
Clipurile video nu sunt nici cele spectaculoase, dar nici dezamăgitoare. Ce am observat la cele filmate cu senzorul principală este că sistemul de stabilizare optică a imaginii nu este cel mai bine reglat și atunci când încerci să ții telefonul stabil mai rău încurcă, în sensul că mai rău introduce mișcări fine și rapide, adică tocmai ce ar trebui să „niveleze”. Mai apar ceva probleme și pe partea de reglaj al expunerii,c e se face în treceri bruște și cam nesigure. În rest, autofocus exact, culori și contrast bune, cu un interval dinamic acceptabil.
Clip video Full HD 1080p 60 fps filmat cu camera principală Wide de pe Motorola Moto G54 5G Power Edition:
httpvh://youtu.be/BPXhAid78Uk
Autonomie
Aici, Motorola Moto G54 5G Power Edition nu prea avea voie să dezamăgească și nici nu o face deloc. Bateria de 6000 mAh se dovedește un companion de nădejde pentru cei ce urăsc să pună prea des telefonul la încărcat. Cu un ansamblu hardware foarte eficient și așa capacitate a acumulatorului, ajungi chiar și la trei zile pline de autonomie în condiții normale de utilizare. Cu folosire intensă, tot prinzi o zi și jumătate, deci numai de bine din această direcție.
Unde nu convinge, ba chiar fiindcă nu găsim adaptor de priză în cutie aș spune că lasă de dorit, este la încărcare. Motorola Moto G54 5G Power Edition anunță că poate pune energie în baterie cu maxim 30W, dar fără încărcător compatibil în cutie este cam greu să vezi exact ce poate.
Eu am folosit un încărcător de tip QC3.0, iar timpii de încărcare au fost astfel:
- 10 minute – de la 10 la 19%;
- 20 minute – de la 10 la 28%;
- 30 minute – de la 10 la 36%;
- 40 minute – de la 10 la 45%;
- 50 minute – de la 10 la 54%;
- 1 oră – de la 10 la 62%.
Nimic spectaculos la cifrele de mai sus, dar trebuie să ținem cont de faptul că se încarcă o baterie de 6000 mAh…
Preț
Motorola Moto G54 5G Power Edition – de la 1.153 lei pe eMAG.ro în versiunea cu 12 + 256 GB. La Altex costă 1.199 de lei, dar știm că din 9 noiembrie va intra la reducere de Black Friday 2023 la Altex, deci merită urmărită promoția. (prețuri valabil la data publicării acestui review).
Motorola Moto G54 5G Power Edition a reprezentat o surpriză plăcută din multe puncte de vedere, dar există și locuri unde putea face lucrurile mai bine. Oricum, pentru prețul său și dacă pui mare accent pe autonomie și un sistem de operare curat și care rulează fluent tot timpul, nu prea ai de ce să dai înapoi. Pentru mine reprezintă o opțiune clară în segmentul unde concurează, desigur dacă punctele unde nu convinge nu sunt decisive pentru tine.
Motorola Moto G54 5G Power Edition a fost testat timp de 8 zile și va rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.