Notebook ASUS Vivobook S 15 S5507Q – review

18/06/2024

S-a mai încercat în trecut introducerea unor procesoare ARM pe PC-uri (cu Windows), însă pe atunci rezultatele nu au fost cele scontate. Acum vedem o nouă ofensivă ARM pe Windows, cu Qualcomm care aduce seria de procesoare Snapdragon X Elite pregătită special pentru oportunitățile AI.

Sigur că și Intel și AMD au lansat deja chip-uri cu unități neuronale integrate, iar asta nu poate fi decât îmbucurător pentru noi, consumatorii, întrucât avem o competiție mai accentuată în această zonă.

Mai toți producătorii de laptopuri au lansat în această perioadă modelele lor cu procesoare Qualcomm X Elite la bord, însă ASUS s-a mișcat cel mai rapid și ne-a trimis din timp o unitate pentru test. Vedem în continuare cum se prezintă ASUS Vivobook S 15 S5507Q, cu un review publicat chiar în ziua prezentării oficiale din țara noastră.

Review video: 

httpvh://youtu.be/Lb4Njb4Uhl4

Specificații notebook ASUS Vivobook S 15 S5507Q

Date tehnice

Notebook
ASUS Vivobook S 15 S5507Q
EcranOLED de 15.6 inch, aspect 16:9, rezoluție 3K (2880 x 1620 pixeli), densitate 211 ppi, 120 Hz rată maximă de refresh, 0.2 ms timp de răspuns, 600 nits luminozitate maximă în peak, 1.07 miliarde culori, 100% acoperire DCI-P3, VESA CERTIFIED, Display HDR True Black 600, certificare SGS Eye Care
ProcesorSnapdragon X Elite X1E-78-100, 12 nuclee la 3.4 GHz, 12 fire de execuție, memorie total cache de 42 MB, TDP 45W
Memorie32 GB LPDDR5X (lipită pe placa de bază)
SSD 1 TB PCIe Gen4 x4
GPUQualcomm Adreno
Sistem de operareWindows 11 Home
ConectivitateWi-Fi 7 802.11 be, tri-band pe 2.4, 5 și 6 GHz, Bluetooth 5.4, 2 x USB-C 4.0 Gen 3 cu suport DisplayPort și Power Delivery, 2 x USB-A 3.2 Gen1, 1 x HDMI 2.1, 1 x jack audio combo de 3.5mm, cititor de carduri microSD
Alte informațiiDifuzoare stereo certificate Harman Kardon, tastatură iluminată RGB pe o singură zonă, tocuhpad cu suport multi atingere, cameră web IR Full HD 1080p cu obturator mecanic, certificare US MIL-STD 810H
BaterieLi-Ion cu 3 celule, capacitate 70 Wh, încărcător la 90W pe USB-C
Greutate1.42 kg
Dimensiuni352.6 x 226.9 x 14.7 - 15.9 mm

Pachet, design și construcție

Notebook ASUS Vivobook S 15 S5507Q - review
🔺Desing minimalist, care denotă multă eleganță, și construcție de foarte bună calitate.

Am primit exemplarul de față în cutia de retail, care mai conține, pe lângă laptop, adaptorul de alimentare cu mufă USB-C, cablul de priză, manual de utilizare, certificat de garanție și un pliant suplimentar cu informații diverse:

Să nu uit de bucata de carton de pe interiorul capacului cutiei, care poate fi transformată într-un suport în care să ții laptopul la verticală sau care poate fi un stand care să ridice ușor parte spate a notebook-ului atunci când îl folosești, spre a-l avea la un unghi mai înclinat cu tastatura.

ASUS Vivobook S 15 S5507Q vine într-o nuanță de argintiu deschis, una foarte potrivită pentru mediul business, dar chiar și educațional. Deși a primit un design sobru, prin această culoare deschisă laptopul nu este atât de trist, atât de serios, ci propune o imagine proaspătă. 

Nu sunt elemente care să atragă atenția asupra lor, totul este curat. Inscripția discretă „ASUS VIVOBOOK” de pe capacul ecranului se observă doar în anumite unghiuri, când lumina este reflectată de aceste litere gravate. Aceeași inscripție (ASUS VIVOBOOK), căreia i se adaugă particula „S” mai apare sub display, pe marginea de jos. Un ultim element mai aparte este dat de decuparea capacului ecranului dintre cele două balamale, care apropo, permit o deschidere la 180 de grade a display-ului.

Pe partea inferioară avem patru picioare de sprijin – unul foarte lung spre zona cu balamale, ce se întinde pe toată lungimea laptopului, două spre colțurile unde sunt și difuzoarele și unul micuț central. Acestea nu ridică foarte mult notebook-ul, așa că aerul circulă o idee mai greu pe dedesubt, mai ales că grila de aerisire de acolo, pe unde ventilatoarele trag aer, nu are o arie foarte extinsă.

Deși este un laptop cu afișaj de 15.6 inch, ASUS Vivobook S 15 S5507Q menține o amprentă suficient de redusă, grație unor margini înguste în jurul ecranului. Grosimea este chiar mică, iar greutatea aș spune în normele unui notebook ce se vrea compact, ușor de transportat.

Deși este subțire, ASUS Vivobook S 15 S5507Q nu este firav, fiind realizat în cea mai mare parte la exterior din aliaj metalic de aluminiu. Capacul ecranului OLED are o grosime cu adevărat redusă, iar asta face să fie și ceva mai flexibilă această parte, dar nu neapărat fragilă. Nu am văzut să apară puncte de presiune pe ecran când am apăsat mai tare pe capacul exterior. În rest, ASUS Vivobook S 15 S5507Q este suficient de solid, în timp ce materialele folosite, asamblarea și finisările de detaliu sunt toate de foarte bună calitate. Nu l-aș putea pune chiar în zona premium din aceste considerente, dar se apropie mult.

Ecran și sunet

Notebook ASUS Vivobook S 15 S5507Q - review
🔺Ecran superb, al cărui singur minus este dat de faptul că reflectă ceva cam tare mediul ambiant.

Ecranul OLED rămâne în tiparele clasice ca aspect, mă refer la raportul lungime x înălțime, care este de 16:9. Rezoluția însă este una 3K (cel puțin așa o anunță ASUS pe cea de 2880 x 160 pixeli). Densitatea ppi este bună, mai toate fonturile ori detaliile mici sunt bine conturate. 

Fiind un OLED, avem parte de contrast uriaș, cu acel negru perfect, în timp ce culorile sunt intense, vibrante. În utilitarul MyASUS sunt o multitudine de preseturi pentru color gamut (Native, sRGB, DCI-P3 și Display P3) și pentru fiecare dintre acestea mai sunt alte ajustări posibile – Gamma, saturația culorilor, temperatura de culoare și gradul de protecție a ochilor prin diminuarea culorii albastre emise de ecran. Astfel, poți ajunge la nuanțele dorite dacă reglezi corect tot ce ți se pune la dispoziție.

Tot în aplicația MyASUS poți activa și mai multe opțiuni pentru protecția panoului OLED, precum pixel refresh sau ascunderea automată a taskbar-ului Windows sau prin reglarea transparenței acestuia.

Luminozitatea maximă anunțată oficial pentru ASUS Vivobook S 15 S5507Q este de 600 niți în peak, adică atunci când rulează conținut nativ HDR. Cei 600 niți sunt valabili pentru o scurtă perioadă de timp și doar pe o anumită zonă a ecranului, dar chiar și cu conținut normal luminozitatea nu-ți pune probleme de lizibilitate înăuntru. Afară, din cauza faptului că panoul lucios reflectă cam tare mediul ambiant, s-ar putea să mai apară ceva deficiențe.

Oricum, un ecran de foarte bună calitate, pe care îți face mare plăcere să-l privești, să urmărești orice fel de conținut, mai ales că și rata de refresh este înaltă, dublă față de standardul de 60 Hz.

Sunetul extern, redat prin cele două difuzoare certificate Harman Kardon, este bun atât la calitate, cât și ca volum maxim. Totuși, nimic excepțional pe niciuna dintre direcții, asta fiindcă bass-ul nu apare aproape deloc în peisaj, iar către intensitatea de 100% mai apar mici distorsiuni. Dar, asta nu face din acest sunet unul slab, nici pe departe. Este suficient de bun pentru Social Media, pentru conferințe online, chiar și pentru filme și muzică de ambient aș spune, unde un volum de 25 – 30% este tot ce trebuie.

Prin jack-ul audio combo de 3.5 mm situația se schimbă și totul este excelent reprezentat. Avem toate frecvențele acolo în doze corecte, iar ca volum maxim nu cred că vor fi mulți care să spună că nu este de ajuns. Sigur că pentru a experimenta ce am descris eu este nevoie de o pereche de căști bune conectate la ASUS Vivobook S 15 S5507Q.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Notebook ASUS Vivobook S 15 S5507Q - review
🔺Un mic abțibild care nu poate anunța tot ce înseamnă implementarea unui procesor ARM pe un PC cu Windws.

Aici apare marea noutate. Asta pentru că Qualcomm intră în discuție și propune procesor pe arhitectură ARM în combinație cu Windows. Ca să înțelegem mai bine, procesoarele de tip X64 sunt puternice, suficient de performante în mai toate declinațiile lor spre a rula corect un sistem de operare precum Windows, în timp ce procesoarele ARM erau până acum destinate strict dispozitivelor mobile ca telefoane și tablete.

Numai că acum arhitectura ARM se anunță pregătită și pentru Windows, iar Qualcomm Snapdragon X Elite este seria de procesoare în jurul căreia a fost construit ansamblul hardware al ASUS Vivobook S 15 S5507Q. Toate detaliile tehnice importante ale celui mai puternic procesor al seriei sunt trecute în tabelul cu specificații, aici aș mai aminti despre nucleele dedicate proceselor AI. Numite NPU – Neural Processing Units, acestea preiau orice sarcină pe care Copilot+ din Windows 11 o vrea îndeplinită. Și sunt multe de care se poate ocupa, deși eu recunosc că încă sunt mai mult la stadiul de test, de descoperire, și mai puțin la cel de a folosi cu adevărat AI-ul spre a-mi simplifica anumite sarcini.

Sincer, aș fi avut nevoie de mult mai mult timp spre a testa cum se cuvine tot ce poate Copilot+ și poate că asta se va întâmpla pe viitor, pentru că merită un articol dedicat.

Qualcomm Snapdragon Elite X integrează și grafică de tip Adreno, despre care însă nu am găsit prea multe informații oficiale. Cert este că nu este nimic cu adevărat foarte performant, doar ceva care să poată susține ceva randări 3D deloc complicate. Sunt posibile și ceva joculețe, dar nimic serios din ce am încercat eu.

Memoria RAM este lipită pe placa de bază, deci nu poate fi vorba despre upgrade față de cei 32GB integrați. Nu că ar fi fost nevoie de mai mult la un laptop precum ASUS Vivobook S 15 S5507Q. Nici la spațiul de stocare nu cred că se va dori vreo schimbare, SSD-ul de 1 TB ar trebuie să fie îndeajuns atât la capacitate, cât și ca performanțe.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre ansamblul hardware al ASUS Vivobook S 15 S5507Q:

Ca aplicații suplimentare unui Windows 11 Home nativ, pe ASUS Vivobook S 15 S5507Q mai apar doar câteva în plus, dar nimic prea important, în afară de MyASUS, un utilitar care strânge laolaltă extrem de multe funcții și opțiuni, dedicate fiecărui laptop ASUS în parte. În cazul ASUS Vivobook S 15 S5507Q avem setări grupate în submeniuri destul de ușor de parcurs, iar după ce ai configurat inițial totul așa cum îți dorești, apoi nu va mai fi nevoie să folosești prea des MyASUS. Oricum, aplicația va face și update-uri de firmware, de BIOS la nevoie, așa că merită lăsată să te ajute tot timpul. 

MyASUS pe ASUS Vivobook S 15 S5507Q:

Performanță

🔺Unele teste de benchmark de Windows nu rulează încă pe procesoare ARM.

Aici, fiindcă nu toate testele de benchmark pe care le rulez uzual suportă procesoare ARM, lipsesc câteva rezultate din tabelul standard. Oricum, scorurile din testele care au rulat sunt o idee cam variate, în sensul că cu greu aș putea face o comparație directă între Qualcomm Snapdragon X Elite și ceva de la Intel ori AMD. Asta fiindcă în unele teste (Cinebench R20 și R23, de exemplu) acest procesor poate fi pus lângă unele modele Intel sau AMD, dar în Geekbench 6, să zicem, ar trebui comparat cu alte procesoare. Este evident că mai este un pic de lucru pe partea de firmware până ce acest procesor ARM va putea fi exploatat la adevărata valoare pe Windows, însă chiar și acum mi se pare destul de reușită implementarea.

Teste benchmark

Notebook
ASUS Vivobook S 15 S5507Q
CPU-Z (puncte)
Single Thread
Multi Thread

490.0
5852.2
Cinebench R20 (puncte)4100
Cinebench R23 (puncte)
Single Core
Multi Core

1071
9760
PCMark 10 (puncte)Nu a rulat
3DMark (puncte)
Time Spy
Fire Strike
Night Raid


Nu a rulat niciun test
Novabench (puncte)2547
Geekbench 6.3.0 (puncte)
CPU Single-Core
CPU Multi-Core

2440
12698
CrystalDiskMark 8.0.5 (MB/s)
SEQ1M Q8T1
Read
Write
SEQ1M Q1T1
Read
Write
RND4K Q32T1
Read
Write
RND4K Q1T1
Read
Write


5058.88
3601.39

2403.01
2764.21

325.98
471.82

68.99
124.60

Teste de benchmark rulate pe ASUS Zenbook Duo (2024) UX8406:

Ca temperaturi, nu le-am putut monitoriza pe cele interne, de pe componente, cu HWMonitor de la CPU-ID, fiindcă această aplicație se pare că nu este încă pregătită pentru Snapdragon X Elite.

Ce pot să spun despre temperaturile externe, după ce am rulat la rând toate testele de benchmark, este că laptopul devine fierbinte undeva pe spate, către centrul grilei de aerisire, și la fel și în zona tastaturii, în dreptul tastelor 7 – 8 fiind cel mai cald punct. Nu este nimic foarte grav, am măsurat în jur de 42 – 43 grade Celsius pe acele zone, însă nici puțin nu este.

Cele două ventilatoare fac ceva zgomot doar la turația maximă, dar nici atunci nu aș spune că este deranjant. Sunetul nu este unul strident, să spun, ci tipic unor ventilatoare mai micuțe. De precizat este că aceste ventilatoare pornesc la turație maximă foarte rar, mai exact atunci când îi dai serios de muncă laptopului ASUS Vivobook S 15 S5507Q și pentru minute bune la rând. În rest, nici că le auzi, ba chiar în sarcini uzuale par a fi de cele mai multe ori complet oprite.

Conectivitate

Viteza Wi-Fi ASUS Vivobook S 15 S5507Q
🔺Cu Wi-Fi 7 la bord, ASUS Vivobook S 15 S5507Q prinde viteze de top pe internet.

Totul bine aici pentru ASUS Vivobook S 15 S5507Q. Avem Wi-Fi 7 cu viteze foarte bune pe conexiunea mea de 1 Gbps, dar și Bluetooth este într-o versiune actuală – 5.4. Însă și prin contact direct ASUS Vivobook S 15 S5507Q se prezintă bine pentru un astfel de laptop, cu câte două porturi USB-C, respectiv USB-A, dar și cu HDMI de tip 2.1 și chiar cititor de carduri microSD. Nu lipsește, desigur, nici jack-ul audio de tip combo pe 3.5 mm.

Aș vrea să amintesc aici și de camera web Full HD, care captează imagini de bună calitate și care vine și cu senzor IR pentru recunoaștere facială în Windows Hello. Așa cum se observă din imaginile de mai sus, camera are și obturator mecanic inclus, adică partea de intimitate este asigurată în cel mai simplu, dar și cel mai sigur mod.

Tastatură și touchpad

Notebook ASUS Vivobook S 15 S5507Q - review
🔺Nimic în neregulă nici cu tastatura și nici cu touchpad-ul, interacțiunea cu ASUS Vivobook S 15 S5507Q folosind aceste input-uri este foarte plăcută.

Fiind un laptop cu ecran de 15.6 inch, ASUS Vivobook S 15 S5507Q a putut include o tastatură full, adică una ce are și zona NumPad. Tastele din această zonă sunt într-adevăr o idee mai înguste decât celelalte, dar tot au o dimensiune mai mult decât suficientă. În afară de butoanele direcționale, toate celelalte sunt de dimensiuni generoase, iar spațiul dintre ele, deși poate părea cam mic inițial, se dovedește optim după doar câteva minute de interacțiune cu ASUS Vivobook S 15 S5507Q. Cursa tastelor este de 1.5 mm, deci în norme, cum s-ar spune, iar actuarea se face cu un feedback corect.

🔺Lumina iese mai tare pe lângă taste decât prin simbolurile de pe acestea.

Tastatura este și iluminată, pe o singură zonă, dar cu LED-uri RGB ale căror culori și jocuri de lumini pot fi stabilite din aplicația MyASUS. Sunt trei niveluri de intensitate ale iluminării, dar aș spune că nici la cel mai puternic nu am văzut o intensitate prea ridicată. Oricum este suficientă atunci când contează, adică în medii întunecate.

Touchpad-ul este foarte generos dimensionat, se întinde pe înălțime de la baza laptopului până aproape de tastatură și astfel se dovedește de încredere în mai toate tipurile de exploatare. Este exact în răspuns, nu neapărat perfect, dar niciodată nu a dat rateuri pe mișcări, doar la tap a mai fost nevoie câteodată de repetarea comenzii. Click-urile se fac cu cursă scurtă și cu un zgomot ușor înfundat, deci nu sunt deloc zgomotoase.

Autonomie

Autonomie ASUS Vivobook S 15 S5507Q
🔺Chiar și în modul Best Performance autonomia este una ridicată, cu peste 6 ore chiar nu ai de ce să te plângi.

Aici este una dintre cele mai mari promisiuni pe care procesoarele ARM le fac pentru laptopurile care le-au dat șansa. Cu un consum energetic redus raportat la performanțe, Qualcomm Snapdragon X Elite se pare că poate genera autonomii demne de telefoane mobile. În cazul ASUS Vivobook S 15 S5507Q, cu a sa baterie de 70 Wh, autonomia maximă din fișa tehnică este de 18 ore.

Din testele mele această durată poate fi atinsă în anumite condiții, dar nu sunt tocmai cele uzuale. Vreau să spun că luminozitatea ecranului ar trebui să fie către cea minimă, iar sarcinile dintre cele mai ușoare.

Dar, cu task-uri absolut normale pentru un așa laptop (editare text, alte programe office simple, navigare web, urmărire conținut multimedia etc) și cu luminozitatea ecranului la 50% (suficient înăuntru) poți prinde lejer peste 10 – 12 ore. De fapt, eu am făcut un test în care am rulat continuu clipuri muzicale pe YouTube, cu luminozitatea ecranului la 50% și cu volumul din difuzoare la 25%, iar bateria s-a consumat de la 99% la 66% după fix 4 ore. Așadar, în aceleași condiții, autonomia ar putea fi, cel puțin teoretic, de circa 12 ore, ceea ce nu este rău deloc, din partea mea.

🔺Lungimea totală a celor două cabluri care permit alimentarea / încărcarea laptopului este de circa 2.5 metri.

Adaptorul de alimentare din pachet, cel care generează la ieșirea USB-C o putere maximă de 90W, încarcă rapid bateria în prima jumătate de oră, când se ajunge deja la aproximativ 60%. Apoi, procesul devine mai lent, încărcarea completă venind la aproape o oră și jumătate, cu mențiunea că 90 de procente sunt atinse după puțin peste o oră.

Preț

Notebook ASUS Vivobook S 15 S5507Qde la 7.499 lei în e-shop ASUS România (preț valabil la data publicării acestui review)

ASUS Vivobook S 15 S5507Q
4.3 / 5 Gadget Score
Pro
  • design simplu, elegant, potrivit pentru mediul business, dar nu numai;
  • construcție de cea mai bună calitate, exteriorul este realizat aproape în totalitate din aliaj de aluminiu, iar asamblarea și finisările de detaliu sunt excelente;
  • ecran OLED superb, nu-i poate fi reproșat decât finisajul lucios, care aduce cu sine un grad de reflexie al mediul ambiant cam ridicat;
  • Qualcomm Snapdragon X Elite este un procesor mai mult decât capabil în majoritatea sarcinilor impuse, dar și extrem de eficient la consumul de energie;
  • din punct de vedere al ventilatoarelor și al zgomotului produs de acestea, cea mai mare parte a timpului laptopul este complet silențios;
  • conectivitate extinsă pentru un astfel de laptop și cu elemente dintre cele mai actuale și mai performante;
  • autonomie excelentă, în jur de 12 ore sunt perfect valabile fără a se face mari compromisuri în utilizare.
Contra
  • există anumite programe / aplicații care nu sunt încă pregătite pentru implementarea ARM pe Windows;
  • în sarcini grele rulate pe durate mai mari de timp laptopul devine fierbinte în anumite puncte de pe carcasă (nu tocmai îngrijorător, dar trebuia menționat);
  • prețul este ceva cam optimist raportat la specificațiile afișate (nu neapărat raportat la experiența de utilizare, doar ca hardware).
Concluzii

În cazul ASUS Vivobook S 15 S5507Q, prima implementare a procesorului Qualcomm Snapdragon X Elite se dovedește una corectă, chiar dacă eu nu aș spune că este o soluție matură. Evident că nu ar fi avut cum să fie așa, suntem abia la primele încercări, iar prin update-uri de firmware se vor face cu siguranță toate ajustările necesare. Acum, asta nu înseamnă că acum este de evitat un laptop precum ASUS Vivobook S 15 S5507Q, mai ales dacă vei folosi acest laptop în sarcini precum cele office, navigare web sau aplicații bazate pe web, pe browser, ori pentru multimedia. În astfel de scenarii nu prea am ce să-i reproșez acestui notebook, mai ales că atunci descoperi și o autonomie cu adevărat ridicată. Totuși, prețul de lansare mi se pare cam optimist, nu sunt chiar atât de multe avantaje de partea acestei implementări ARM cât să susțină un cost de peste 7.000 de lei.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Performanță
Autonomie
Raport preț / specificații

ASUS Vivobook S 15 S5507Q a fost testat timp de 10 zile și va fi returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.