gEV

Din păcate veştile despre un posibil faliment care au circulat încă de la începutul acestui an, s-au adeverit. Producătorul american de maşini electrice Fisker a anunţat oficial că a intrat în faliment.

Vânzările companiei în 2023 au fost extrem de modeste, aceasta reuşind să livreze doar 4929 de maşini la nivel mondial, o cifră extrem de mică raportată la cheltuieli (peste 905 milioane de dolari au fost toate cheltuielile operaţionale).

La mijlocul lunii martie Fisker a oprit producţia modelului Ocean, iar de atunci a căutat să stabilească diverse parteneriate cu producători auto importanţi. Presa americană susţine că la un moment dat au existat discuţii inclusiv cu Nissan, însă gigantul japonez s-a retras imediat după ce a aflat situaţia reală, extrem de precară a companiei.

După ce toate încercările au eşuat, Fisker a solicitat protecție împotriva falimentului în baza Capitolului 11 a legislației americane cu privire la această situație. Fisker estimează că deține active cu o valoare cuprinsă între 500 de milioane de dolari și 1 miliard de dolari, precum și datorii cuprinse între 100 de milioane de dolari și 500 de milioane de dolari.

Toată această situaţie este una sensibilă şi dureroasă în acelaşi timp pentru o companie care avea planuri mari de expansiune. Fisker ar fi anunţat lansarea a două noi modele electrice, Fisker Alaska pentru 2025 şi Fisker Ronin pentru 2026.

Fisker Alaska

Fisker Ronin

Sursa: automarket.ro