Căști Over-Ear Sonos Ace – review

28/10/2024

Prima pereche de căști Sonos a fost lansată la sfârșit de mai 2024, iar acum vă pot spune cum mi s-a părut mie după mai bine de o lună de test. Bine, uneori nici nu aș vrea să numesc „test” ceea ce fac atunci când am de analizat produse audio. Asta fiindcă sunt un mare pasionat de tot ce înseamnă boxe, căști, plăci de sunet etc, și astfel este o adevărată plăcere să interacționez cu astfel de gadgeturi. În fine, detalii… Cert este că, în calitate de utilizator Sonos Era 300 și un pic (mai mult) de fan al brandului, am acceptat din prima invitația de a testa căștile Sonos Ace. Ceea ce am descoperit veți afla din rândurile următoare.

Specificații pentru căștile Sonos Ace

Date tehnice

Căști
Sonos Ace
DriverCustom design de 40 mm
Tehnologii audioSonos Intelligent Motion Processing cu Dolby Head Tracking, Active Noise Cancelling, Spatial Audio / Dolby Atmos,
Microfon8 microfoane pentru analiza sunetului ambiantal și preluarea vocii
ConectivitateBluetooth 5.4 cu suport Loseless Qualcomm AptX
USB-C (pentru conținut audio prin adaptorul USB-C la jack de 3.5 mm)
Compatibilitate
BaterieLi-Ion de 1060 mAh
AutonomiePână la 30 ore fără ANC pentru redare conținut audio
Până la 24 ore în apeluri, cu ANC activ
Dimensiuni191 x 160 x 85 mm
Greutate312 grame

Pachet, design și construcție

Casti Sonos Ace - review
🔺Vizual, carcasa rigidă de transport care vine la pachet cu căștile poate că nu arată rău, dar la atingere nu o simți cea mai prețioasă, să zic așa…

Nu știu cum să vă spun, dar fiecare unboxing al oricărui produs Sonos este un proces mai special. Fără a fi spectaculos prin ceva anume, nu ai cum să nu observi atenția la detalii. De la desigilarea pachetului și până ce descoperi produsul, pus în fel de fel de protecții, toate realizate din materiale ecologice, sustenabile, procesul pot spune că te introduce într-o anumită stare, să zic așa.

În cutia de retail, căștile sunt puse în carcasa de transport, iar într-o cutie separată avem celelalte accesorii: cablu cu două porturi USB-C, cablu de la USB-C la jack audio de 3.5 mm și două pliante.

Carcasa de transport este realizată aproape integral din materiale sustenabile, reciclate. Din partea mea, nu mi se pare ceva prea pretențios, materialul se aseamănă cu o pâslă. Este vorba despre același finisaj și pe exterior și înăuntru. Fermoarul este ascuns, dar asta face ca uneori să se agațe în marginile care vin ușor peste el.

În carcasă este o mică husă rigidă, din aceeași „pâslă”. Aceasta se fixează prin magnet în interiorul carcasei, în locul prestabilit.

Cupele se pliază pentru ca Sonos Ace să poată fi așezate în carcasa rigidă, care le va proteja bine. Este neapărat nevoie să strângi banda de cap la minim pentru a putea introduce căștile în carcasă.

Sonos Ace sunt compacte, cel puțin pe grosimea cupelor mi se par unele dintre cele mai subțiri căști de tip over ear din tot ce am testat. Asta le face să nu iasă tare în evidență atunci când le ai pe cap și le privești din față.

Totuși, grosimea redusă a cupelor poate veni și cu un dezavantaj, urechile anumitor utilizatori ar putea atinge interiorul cupelor. La mine nu a fost cazul, dar eram cam la limită, ceea ce m-a făcut să ajung la această concluzie.

Pe de altă parte, Sonos Ace sunt incredibil de confortabile. Reglajul lungimii benzii de cap se face fără trepte și este foarte extins. Nu cred că nu ai cum să nu găsești poziția ideală. Am apreciat că aceste căști au găsit compromisul ideal între cât de tare se strâng cupele pe cap și cât din greutate este apoi susținută de banda de pe cap. Este o abordare care face să nici nu simți căștile că te strâng în jurul urechilor, dar nici nu le simți apoi grele pe cap.

Mai mult, în spatele pielii ecologice foarte fine care îmbracă cupele și interiorul benzii de cap este spumă cu memorie. Iar de această dată chiar este spumă cu memorie, nu ca în late cazuri când este promovat un astfel de material, dar de fapt este doar un burete clasic.

Spuma cu memorie folosită în cazul Sonos Ace este foarte moale pe prima parte, pentru ca mai apoi să devină din ce în ce mai tare, pe măsură ce este comprimată. Așa trebuie să se comporte spuma cu memorie, iar la Sonos Ace asta contribuie la acel confort de excepție pe care l-am descoperit.

Ca aspect, căștile se integrează perfect în limbajul de design cu care ne-au obișnuit americanii de la Sonos. Minimalism, cu doar mici tușe și detalii care nu au cum să nu placă. Mă refer la inscripția Sonos abia vizibilă de pe cupa dreaptă și la faptul că interiorul cupelor este de culoare diferită pentru stânga / dreapta.

Nu ai cum să nu apreciezi modul în care poți desface interiorul cupelor, adică partea care vine în contact cu capul, cea acoperită cu pielea vegană. Aceste elemente sunt ținute pe căști prin magneți, deci se detașează foarte facil, doar un pic de forță și gata. Asta nu înseamnă că riști vreodată ca aceste elemente să se desfacă singure, în niciun caz.

Pe partea de materiale, totul la superlativ. Nu cred că am avut vreodată atât de mult de furcă în a-mi da seama dacă exteriorul cupelor este din metal sau plastic precum s-a întâmplat în cazul Sonos Ace. Am ajuns la concluzia că este plastic, dar este unul care, iată, se aseamănă nu doar ca textură, ci și cum îl simți la atingere sau când îl lovești ușor, cu un aliaj metalic. Nu este cazul, din metal este doar tija care unește cupele. Iar această tijă este foarte, foarte solidă, o bară plină pe interior realizată în întregime din oțel inoxidabil care contribuie din plin la cât de zdravene sunt aceste căști.

Din partea mea, tot ce ține de design și de construcție se încadrează perfect în segmentul premium, acolo unde Sonos țintește cu fiecare produs să fie încadrat. Îi reușește fără discuție și de această dată.

Sunet

Casti Sonos Ace - review
🔺Difuzoarele de 40 mm sunt dezvoltate de Sonos și reproduc un sunet excelent, curat și echilibrat.

Nu am testat ceva de la Sonos până acum care să nu mă impresioneze ca sunet. Și chiar dacă sunt produse scumpe și cumva te aștepți la asta, nu este neapărat o regulă, am avut parte și de surprize neplăcute de-a lungul timpului, de la diferite alte branduri. Nu și de la Sonos.

Doar că acum, avem în față prima pereche de căști pe care Sonos a produs-o vreodată. Iar în atare condiții pot spune că aveam ceva emoții, să zic așa.

Doar că, de la primele sunetele pe care Sonos Ace mi le-a împins în timpane, am realizat că așteptările îmi vor fi confirmate.

Sonos Ace produc un sunet curat, clar, plin de detalii bine definite, bine separate și care par a veni din toate direcțiile. Dar nu este nimic la voia întâmplării, să zic așa, pe partea de spațialitate. Nicidecum! Fiecare instrument, fiecare sunet oricât de fin este acolo și te așteaptă să-l descoperi în toată splendoarea sa.

Bass-ul nu este forțat, nu este împins înainte. Este acolo, este cald, este bine conturat și îl simți pe cât trebuie, dar Sonos Ace nu sunt neapărat căști „bass heavy”, cum s-ar spune. Poți face ceva ajustări din egalizator în așa fel încât să ai parte de joase mai puternice, dar pentru mine, pentru preferințele mele, așa cum este reglat sunetul din fabrică este mai mult decât ok pe partea de bass.

Mediile sunt grozave. Sunt pe cât de clare și de bine separate pe fiecare spectru, pe atât de solide, să zic. Adică, nimic niciodată nu poate pune în dificultate reproducerea frecvențelor medii, ele rămân remarcate și perfect auzite în orice melodie, de orice gen. Este adevărat că mai toate căștile și boxele se descurcă bine tocmai pe medii, fiind până la urmă cel mai larg și mai simplu de pus în valoare spectru de unde sonore, dar modul în care reproduce Sonos Ace aceste frecvențe este mai special.

Înaltele sunt și ele aproape ideal conturate, curate și fidele, îți „scutură” întocmai cât trebuie timpanul, fără a fi vreodată deranjante. Înaltele sunt uneori mai greu de remarcat la unele căști, dar nu și la Sonos Ace. Fără a le face tocmai evidente, acestea sunt însă acolo fix în dozele care trebuie.

Da, Sonos Ace sunt așa cum trebuie, așa cum mă așteptam să fie niște căști la asemenea preț. Inclusiv pe partea de spațialitate sunt acolo sus, foarte sus. Sunt compatibile cu decodări Spatial Audio și Dolby atmos, iar cu melodii native în aceste formate pot spune că Sonos Ace impresionează și mai tare la calitatea audio. Nu este neapărat o diferență uriașă, cum remarc mereu la Sonos Era 300, dar nu ai cum să nu realizezi că într-o melodie Spatial Audio / Dolby Atmos aceste căști creează un efect 3D mult mai pronunțat, cu o dinamică și o spațialitate evident mai extinse.

Dacă vorbim despre funcția de anulare activă a zgomotelor de fond, din nou foarte, foarte bine. Recunosc că pe această direcție nu mă așteptam la așa ceva, dar Sonos Ace consider că este cam la același nivel cu greii ANC, să zic așa. Nu cred că Sony, Bose sau Apple se descurcă mai bine, asta dacă o fac cumva mai bine pe ANC decât Sonos Ace. Aceste căști atenuează până la dispariție cea mai mare parte a zgomotelor constante de frecvență joasă și medie-joasă și abia le mai auzi pe celelalte. Cu adevărat bine pe ANC.

Există și mod Aware, care nu doar că nu mai folosește ANC-ul, dar preia sunetele din afara căștilor prin microfoane și le aduce în ureche prin difuzoare. Iar Aware Mode se descurcă și el impecabil în a-ți permite să auzi totul din jur, să porți o conversație fără a da căștile jos de pe urechi.

Acum, trebuie să vin și cu ceva negativ. Sonos Ace nu sunt atât de puternice. Volumul maxim nu este deloc impresionant, ba din contră. Eu nu pot asculta în marea majoritate a testelor de căști nici la 70% intensitate, dar la Sonos Ace cam pe aici am ținut volumul aproape tot timpul. La 50% mi s-a părut uneori prea puțin, în condițiile în care mai mereu pe aici testez căștile. Am reușit de multe ori să ascult chiar la 100% din potențial, cu toate că extrem de rar fac asta și atunci doar pe perioade foarte scurte, doar cât să-mi pot face o impresie. 

Sonos Ace nu sunt așadar pentru cei care caută volum maxim uriaș. De fapt, nu se ridică poate nici la așteptările a 9 din 10 utilizatori. Pot aprecia aici doar că inclusiv la 100% din intensitate nu am remarcat nici cea mai mică degradare a calității, nimic.

Nu pot încheia acest capitol fără a vorbi despre cum se descurcă Sonos Ace în apeluri de voce. De fapt, în orice scenarii care implică folosirea microfoanelor pentru a prelua vocea utilizatorului (conferințe online, apeluri video etc). Ei bine, pe această direcție Sonos Ace se descurcă exemplar, printre cele mai bune căști pe care le-am încercat. Vocea este clară, preluată la intensitatea corectă, nu este nevoie să crești intensitatea decât dacă ești într-un mediu cu adevărat zgomotos. Mai mult, cea mai mare parte a zgomotelor de fond este bine atenuată activ, așa că interlocutorul tău nu va fi deranjat de sunetele parazite din jurul tău.

Conectivitate

🔺Prin Bluetooth poți conecta două dispozitive simultan, dar nu există Wi-Fi, așadar integrarea reală în ecosistemul Sonos nu este posibilă.

Cea mai mare dezamăgire pe care mi-au creat-o căștile Sonos Ace a fost aici. Eram obișnuit ca fiecare produs audio Sonos să redea conținut în mod independent, prin conexiunea Wi-Fi la internet, după ce conectai boxa la rețea. Ei bine, Sonos Ace nu dispun de modul Wi-Fi, iar asta înseamnă că sunt doar niște căști clasice cu conexiune Bluetooth la sursa de redare. 

Iar asta contrazice tocmai ideea de bază Sonos, anume aceea a unui ecosistem în care fiecare produs audio poate fi folosit independent, sub forma unui sistem multiroom ori adăugate mai multe ca parte a aceluiași sistem stereo sau multi speaker și așa mai departe. Doar că Sonos Ace pot doar reda sunet de la sursă și nu prin conexiune Wi-Fi la internet și direct de acolo, direct de la serviciile de online streaming.

Aparte de conexiunea Bluetooth, Sonos Ace pot reda sunet și prin cablu, folosindu-l pe cel din cutie, cel de la USB-C la jack audio de 3.5 mm. Dar doar atât.

Pe partea Bluetooth avem capabilitate de a conecta căștile simultan la două dispozitive, cu trecere rapidă la oricare dintre ele.

În fine, Sonos Ace pot fi adăugate și în aplicația Sonos, unde sunt dezvăluite ceva mai multe setări, dar nimic foarte avansat. Este un egalizator pentru bass și treble și… cam ceea ce veți descoperi din galeria cu capturi de ecran de mai jos.

Screenshots din aplicația Sonos pentru Android alături de căștile Sonos Ace:

Tot la acest capitol vreau să amintesc de sistemul de detecție la purtare, care funcționează ireproșabil. Imediat ce iei căștile de la urechi, chiar dacă le pui la gât, să zicem, sunetul este pus pe pauză, iar la revenirea pe urechi căștile pornesc automat redarea. Impecabil aici.

Închei acest capitol cu încă o laudă. Sunt trei butoane pe căști, cu cel Power pe cupa stângă (lângă portul USB-C și LED-ul de status), și cu cel pentru ANC / Aware Mode și cel Content Key (multi-funcție) pe cupa dreaptă. Acesta din urmă este ceva ce aș vrea să văd pe orice căști over sau on ear. Este super! Poate fi apăsat, poate fi împins în sus sau tras în jos, iar feedback-ul este excelent. Pur și simplu orice acțiune se face exact și cu răspuns grozav, forța de apăsare sau de mișcare este perfect studiată.

Prin acest buton poți regla volumul (mișcare sus / jos) sau Play / Pause la o singură apăsare. Apăsarea dublă face trecerea la melodia următoare, iar o apăsare triplă revine la piesa anterioară. La primirea unui apel telefonic, o apăsare a acestui buton preia apelul, în timp ce apăsarea dublă respinge apelul.

Autonomie și încărcare

🔺Căștile pot reda sunet în timp ce se încarcă.

Bateria de 1060 mAh ar trebui să asigure, conform Sonos, o autonomie de până la 30 de ore în audiție fără ANC activat. Eu recunosc că am folosit aproape mereu sistemul ANC, iar cu volumul din căști pe la 60 – 70% mai mereu am calculat o autonomie de circa 20 – 22 de ore. Este ceva cam departe de cele 30 de ore, dar este adevărat că acelea sunt promise fără ANC și, cel mai probabil, la un volum mai scăzut, deci consider că autonomia reală nu este deloc departe de cea oficială.

Încărcarea este rapidă pe primele minute doar dacă procentul din baterie este sub 10% și dacă folosești un încărcător și cablu USB-C PD (cel din cutie este compatibil). În astfel de condiții, o încărcare de doar 10 minute ar trebui să asigure o autonomie de 3 ore, adică în 10 minute în acumulator ar trebui să ajungă mai bine de 10%. Încărcarea rapidă rămâne activă doar pentru aceste 10 minute, poate o idee mai mult, apoi încărcarea se face cu maxim 15W. De fapt, încărcătorul recomandat este unul care să producă la ieșire 15W, iar cu unul de acest fel încărcarea completă (0 – 100%) durează mai bine de 3 ore.

Preț

Căști Sonos Ace – 2.500 de lei pe eMAG.ro sau 2.000 de lei pe AudioMonkey (prețuri valabile la data publicării acestui review).

Sonos Ace
4.1 / 5 Gadget Score
Pro
  • design reușit, construcție premium din orice punct de vedere;
  • printre cele mai confortabile căști pe care le-am încercat, pot fi purtate ore întregi fără a apărea nici cel mai mic disconfort;
  • sunet de foarte bună calitate, foarte curat, corect, echilibrat;
  • spațialitate extrem de extinsă, dinamică impresionantă;
  • ANC dintre cele mai eficiente testate de mine, ține departe majoritatea zgomotelor din afara căștilor;
  • microfoanele preiau vocea foarte clar și la o intensitate corectă, apelurile de orice fel sunt foarte bine gestionate din acest punct de vedere;
  • butonul Content Key este de senzație, mi-ar plăcea să-l văd implementat pe toate căștile over / on ear;
  • autonomie înaltă.
Contra
  • volumul maxim este destul de limitat, personal am ascultat mai mereu pe la 70% din potențial în condițiile în care la orice alte perechi de căști mă opresc deja pe la 50%;
  • fără conexiune Wi-Fi, aceste căști pierd tocmai la capitolul la care toate celelalte produse Sonos impresionează, anume ecosistemul acestui brand;
  • preț ridicat.
Concluzii

Căștile Sonos Ace, la fel ca orice alt produs al acestui brand, sunt premium, deci sunt scumpe. Sunt scumpe pentru majoritatea românilor, dar vă spun sincer că dacă mi le-aș permite le-aș cumpăra fără să stau pe gânduri. Nu sunt deloc perfecte, ba chiar pe două direcții m-au dezamăgit, dar, cumva, la fel ca absolut toate celelalte produse Sonos pe care le-am testat, și aceste căști au devenit extrem de dezirabile. Nu știu exact cum reușește Sonos să facă asta, nu știu care e rețeta și cum te fac aceste căști să le vrei după ce le încerci, dar asta se întâmplă. Așa că, pe scurt, Sonos Ace sunt căști de top, premium și cu un sunet grozav, scumpe și deloc perfecte, dar pe care, cumva, ajungi să ți le dorești tare. Atât de simplu!

Design4.5
Sunet4.5
Conectivitate4
Raport preț / specificații3

Căștile Sonos Ace au fost testate timp de peste o lună de zile și vor rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.