Desktop & Mobile - 1200x150

Boxă inteligentă Sonos Era 300 – review

29/05/2023

Desktop & Mobile - 850x100

Am primit de ceva timp boxa inteligentă Sonos Era 300 pentru test și trebuie să recunosc de la bun început că am tot amânat publicarea acestui review pentru că m-am bucurat de zeci de ore de audiție. Nu mi se întâmplă tocmai rar să-mi placă mult câte un produs ce ajunge la test, dar aici este vorba deja de o obsesie pe care mi-am creat-o pentru această boxă. Vă invit să citiți mai departe recenzia ca să înțelegeți de ce trebuie neapărat să am o boxă ca aceasta numai pentru mine. Și, de ce nu, poate ajung să dețin chiar două, ca să fie treaba, treabă.

Specificații pentru boxa inteligentă Sonos Era 300

Date tehnice

Boxă
Sonos Era 300
Difuzoare4 x tweeter + 2 x woofer
Amplificatoare6 x class-D
Ansamblu hardwareprocesor quad-core la 1.9 GHz pe Cortex-A55, 2GB memorie RAM DDR4, 8GB spațiu intern de stocare eMMC
ConectivitateWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax, dual-band pe 2.4 și 5 Ghz, Bluetooth 5.0, USB-C
Funcții specialeSonos Voice Control, compatibilitate Amazon Alexa, compatibilitate Apple AirPlay 2 (iOS 11.4 sau mai nou), funcție Trueplay ce funcționează cu iOS și Android, aplicație dedicată Sonos pentru Android și iOS, butoane capacitive
Dimensiuni260 x 185 x 160 mm (lățime x adâncime x înălțime)
Greutate4.47 kg

Review video

httpvh://youtu.be/5bED31VSqSI

Pachet, Design și Construcție

Boxa inteligenta Sonos Era 300
Văzută din profil, boxa se aseamănă ca siluetă cu o clepsidră, ce-i drept una deloc subțire în talie…

Am primit unitatea de test încă înainte de lansarea oficială, ce s-a petrecut undeva pe la sfârșit de martie. Da, a stat ceva timp boxa la mine… A venit în cutia de retail sigilată, ce presupune un proces de unboxing special. De la bun început realizezi că ai în față un produs premium, de la ambalaj începe deja distracția. Cutia și mai tot ce este înăuntru sunt realizate în mare parte din materiale reciclate și reciclabile. Pe lângă boxă mai găsim doar cablul de alimentare și două pliante scurte, cu informații succinte:

Boxa este una compactă, dar surprinde prin greutate. La cât este de mică nu te aștepți să cântărească aproape 4.5 kilograme. Este deja acesta un semn al unui produs de top? Nu pot spune că nu, mai ales că, deși avem doar plastic la exterior, totul este de foarte bună calitate. Materialele sunt mate, dar fine și plăcute la atingere, asamblarea extrem de solidă, iar finisările atent lucrate.

Forma boxei Sonos Era 300 este simplă, dar eficientă. Este elegantă, privită din față este ovală, iar din profil arată cumva ca o clepsidră. Grilele sunt pe față și pe partea laterală spate, cea din urmă înclinată și ea ușor către față. Vom vedea că designul urmează și funcția.

Sus apare o zonă de control, unde sunt dispuse mai multe butoane capacitive și un LED. Un al doilea LED se întrezărește din spatele grilei frontale doar când se aprinde. Este poziționat pe centru, undeva foarte sus.

Pe spate este zona de conectivitate. În centru este mufa pentru alimentare, jos vedem butonul fizic de tip slider pentru activarea / dezactivarea microfonului și portul USB-C. Sus, pe centru, este butonul Bluetooth.

Latura de jos este cea unde sunt cele două fâșii lungi de cauciuc cu rol de picioare de susținere. Acestea conferă o aderență excelentă pe orice fel de suprafață, Sonos Era 300 nu are cum să plece involuntar de la locul ei. Contribuie la asta și greutatea proprie ridicată. Tot pe zona de jos sunt și mai multe informații,dar și două șuruburi unde se fixează suporți dedicați, ce pot fi aleși din lista cu accesorii compatibile Sonos.

Sonos Era 300 nu vrea să iasă în evidență, este simplă, suficient de elegantă, dar și modernă în același timp. Se poate pierde în peisaj dacă asta îți dorești, mai ales dacă este în culoarea neagră, precum cea de față. Poți să o alegi și pe alb.

Sunet

Boxa inteligenta Sonos Era 300
Calitate a sunetului foarte bună la modul general și excelentă raportată la dimensiunile boxei.

Sonos Era 300 este o boxă inteligentă, vine cu o mulțime de funcții adiționale, dar, în esență, este un produs audio. Iar la astfel de produse cel mai și cel mai important, din punctul meu de vedere, este sunetul.

Ca să stric surpriza direct de la început, Sonos Era 300 este una dintre cele mai bune boxe pe care le-am auzit până acum. Sigur că trebuie să o compar cu ceea ce am experimentat în aceeași gamă de preț, fiindcă evident că nu o pot pune pe picior de egalitate cu un sistem de sunet de 24.000 de dolari, nu?

Ce este atât de impresionant la Sonos Era 300? Păi, cum să vă spun… Cam totul. Totul, repet, când avem în vedere prețul și mai ales dimensiunile acestei boxe.

Boxa inteligenta Sonos Era 300
Am încercat aici să vă arăt cam cât de mare este Sonos Era 300 în comparație cu mâna mea…

Sunt 6 difuzoare înghesuite în total sub carcasă, 2 woofere ce trimit undele spre lateral și 4 twetere poziționate unul spre față, două oblic spre lateral și sus și unul strict spre tavan. Fiecare dintre difuzoare are propriul amplificator de clasă D.

Cu acestea și după ce sunt sigur că inginerii au studiat multe ore modul în care sunt trimise undele sonore, Sonos Era 300 le propagă în toată camera. Este cu adevărat impresionant punerea în scenă, spațialitatea.

Foarte tare mi s-a părut că am ascultat inițial câteva zeci de melodii fără să fac acel tuning reprezentat de funcția Trueplay. Nu pot să spun că aveam mari așteptări de la ea, dar am rulat procesul, ce durează câteva zeci de secunde, iar apoi am dat din nou play. Aplicația mă anunța că sunetul se va tot optimiza pe parcurs, pe măsură ce microfoanele boxei preiau undele sonore, iar software-ul înțelege cum să le trimită ulterior.

Am zis să o încerc și pe asta. Am lăsat boxa să cânte un playlist lung, fiindcă trebuia să plecăm cu toții. La întoarcere, surpriză mare. Toate melodiile pe care le ascultasem până atunci, sunau acum cu cel puțin 10 – 20% mai bine! Sincer, nu-mi venea să cred cât de mare era schimbarea în bine.

Să vorbim și despre frecvențe. Din nou surprinzător de bun bass-ul. Într-adevăr, nu este perfect, nu poate fi atât de adânc ca de la un subwoofer dedicat, unul cu difuzor mare și cameră de rezonanță, dar bass-ul de la Sonos Era 300 este cald, este intens și foarte bine conturat. Vreau să spun că este exact, începe și se oprește precis, nu auzi un „huummm” prelungit. Asta mi-a plăcut mult, cât de precis este acest bass, cât de bine reprodus.

Apoi, pe medii, spectacol! Pur și simplu mi s-a făcut pielea ca de găină la auzul vocii interpreților favoriți. Parcă îi redescopeream, parcă nu mai erau aceiași pe care îi știam de o viață. Deveniseră toți dintr-o dată mai buni? Nu neapărat, dar modul în care Sonos Era 300 scoate în evidență vocea este genial. Separare clară nu doar pentru voce, ci pentru fiecare instrument din zona medie. Conturare perfectă și fiecare este adus în scenă fix în proporția care trebuie. Nici prea evident, dacă nu e cazul, dar nici să-l pierzi.

Iar înaltele? Și aici probabil cele mai fine și mai cristaline înalte pe care le-am auzit de multă, multă vreme. În ultimul timp mai toate produsele audio scot în evidență bass-ul și se concentrează mai tare pe medii, dar de înalte cam uită toți. Ei bine, nu și Sonos Era 300, care trimite ascuțit și cumva țintit parcă direct în timpan fiecare undă de frecvență înaltă.

Și, cel mai important este că niciuna dintre frecvențe nu se amestecă cu cealaltă, sunt direcționate fiecare spre altă zonă, iar tu le deosebești perfect, le poți chiar izola în creier dacă îți propui asta. Impresionant.

Dar să vedeți că nu se termină aici cu analiza sunetului. Păi eu tot ce am prezentat până aici a fost valabil pentru audiția melodiilor din playlist-ul propriu. Dar Sonos Era 300 știe Dolby Atmos și Spatial Audio.

Am avut o surpriză și mai mare când am dat play unor melodii din Apple Music care vin cu Spatial Audio. Wow! O distribuire și mai largă a undelor sonore, cu o precizie și mai ridicată. Este o diferență clară, merită cu adevărat încercat.

Ca volum maxim? Surprinzător și aici. Sonos nu oferă informații legate de puterea muzicală, dar dacă analizăm datele de pe partea de jos a boxei vedem că poate „trage” curent cu maxim 230W (100~240V / 2.3A). Deci putere consumată, nu muzicală. Să zicem că mai sunt și alți consumatori, dar vreo 200W tot aș spune că sunt rezervați strict difuzoarelor. Ceea ce este mult și este bine pentru intensitatea maximă, ce este uriașă pentru o boxă de așa dimensiuni.

Mai mult, nici la 100% din volum nu apar distorsiuni sau degradări ale sunetului. Totuși, aș spune că pentru o audiție de calitate nu are rost să treci de 70 – 80%. Pentru petreceri, da, merge liniștit la maxim.

Nu cred că vreau să mai adaug ceva aici, deși aș mai putea vorbi câteva paragrafe despre cât de tare mi-a plăcut cum sună această boxă. Trebuie doar să repet din nou că tot ce am expus la acest capitol este valabil pentru Sonos Era 300 strict când avem în vedere prețul și, mai ales, dimensiunile produsului.

Conectivitate

Aplicația Sonos este ok după ce descoperi cum a fost gândită interfața.

Nici aici nu stăm rău, dacă folosim Sonos Era 300 prin aplicația Sonos. Te poți conecta și direct prin Bluetooth la orice dispozitiv compatibil, dar mi s-a părut că există pierderi de calitate prin această metodă. Cel mai bine este să conectezi boxa la rețeaua Wi-Fi și să rulezi apoi muzica din aplicația Sonos. Aceasta este compatibilă cu mai toate serviciile de streaming, cu toate că Tidal lipsește.

Aplicația este ok, dar parcă ar putea fi mai intuitivă, uneori anumite setări sunt parcă ascunse. De exemplu, ca să accesezi egalizatorul, unde este reglaj pentru bass / treble și activare / dezactivare Loudness, trebuie să folosești reglajul de volum, unde apare și butonul ce dezvăluie egalizatorul. Dacă nu ești atent îl poți omite și îl cauți aiurea prin aplicație. În fine, detalii… După câteva zeci de minute înțelegi cum este aranjată aplicația, care sunt toate facilitățile și este totul suficient de ok.

Galerie cu capturi de ecran din aplicația Sonos pentru Android cu boxa Sonos Era 300:

Legat de partea de conectivitate mai spun că portul USB-C practic nu poate fi folosit ca atare. Deci este acolo, dar pentru a conecta ceva la el este nevoie de adaptoare speciale Sonos. Adică, dacă vrei să conectezi Sonos Era 300 la internet prin cablu, ai nevoie de adaptorul de la USB-C la Ethernet, iar dacă ai nevoie să legi boxa la o sursă prin jack audio de 3.5 mm trebuie să cumperi adaptorul de la USB-C la acel jack. Nu era oare mai simplu să fie direct port Ethernet și jack audio pe boxă, de ce nu chiar o intrare audio optică…

Mai sunt detalii pe care le-aș putea oferi aici, dar le trec doar rapid în revistă. Butoanele tactile de pe partea superioară suportă și gesturi de swipe, atât pentru reglarea volumului, cât și pentru a trece la piesa următoare ori pentru a reveni la precedenta. Sus este și buton capacitiv pentru activarea / dezactivarea asistentului vocal Sonos. Acesta preia și răspunde comenzilor simple în mod corect. Există și posibilitatea de integrare cu Amazon Alexa, pentru o flexibilitate mai mare. 

Dacă vrei să dezactivezi complet microfoanele, să le deconectezi practic de la curent, muți butonul de pe spatele boxei. Chestie de securitate pe care recunosc că o apreciez. Pe spatele boxei, sus în centru, este și butonul Bluetooth, ce permite intrarea în modul de împerechere.

Preț

Boxă inteligentă Sonos Era 3002.500 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

Sonos Era 300
4.4 / 5 Gadget Score
Pro
  • deși este realizată doar din plastic la exterior, totul este de nivel premium;
  • calitatea sunetului este excelentă, cu mult peste așteptări, mai ales raportat la dimensiunile boxei (toate detaliile sunt la capitolul Sunet, nu pot trece aici toate avantajele);
  • volum maxim surprinzător de ridicat, fără distorsiuni chiar și la 100%;
  • deși nu este totul perfect, experiența de utilizare prin aplicația Sonos este mai mult decât ok.
Contra
  • calitatea sunetului prin conexiunea Bluetooth nu este la același nivel ca atunci când treci totul prin aplicația Sonos, deci când se ajunge și prin serverele Sonos;
  • portul USB-C poate fi folosit strict cu anumite adaptoare Sonos, ce se vând separat.
Concluzii

Sonos Era 300 nu este ieftină, la fel ca mai toate produsele de la această companie americană. Dar, pentru prima dată de când testez Sonos, pot spune că această boxă merită prețul afișat. Nu dacă faci un efort mare spre a o cumpăra, dar dacă îți permiți nu ai cum să regreți investiția. Da, o consider o investiție pentru cei ce pot aprecia cu adevărat sunetul de bună calitate, mai ales că din tot ce am citit până acum produsele Sonos au o durată lungă de viață și se comportă ca în prima zi și după ani buni de utilizare. Așadar, dacă vă permiteți, comandați una, testați-o câteva zile și, foarte probabil, o veți păstra și o veți folosi zilnic.

Design4.5
Sunet5
Conectivitate4
Raport preț / specificații4

Boxa Sonos Era 300 a fost testată mai bine de 2 luni și a fost returnată. Întreg conținutul acestui review îmi aparține și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Mobile2 - 300x250

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.

Mobile3 - 300x250