TOP 10: Cele mai bune smartphone-uri premium din 2024

07/11/2024

Am făcut o listă cu cele mai bune smartphone-uri premium din 2024. Putem extinde discuția în rubrica de comentarii.

Sunt câteva condiții de care am ținut cont în realizarea acestui clasament:

  • disponibilitatea oficială în țara noastră. Sunt multe alte modele interesante, dar nu au parte de garanție și suport pe canal oficial și am ales să nu le includ;
  • hardware din categoria premium la nivel de procesor, RAM, stocare, cameră foto și video etc. Nu discutăm despre un clasament de tip best-buy, prețul nu a fost luat în calcul, pentru telefoanele de tip best-buy revin cu alt articol dedicat;
  • nu am luat în calcul smartphone-urile cu Qualcomm Snapdragon 8 Elite pentru că nu au debutat în varianta de Europa, nu le găsim pe rafturile magazinelor locale etc;
  • nu am inclus smartphone-urile pliabile, mă gândesc dacă este cazul să fac un articol separat;
  • telefoane mobile lansate în 2024 pe plan european;

10. Huawei Pura 70 Ultra 👈🖱️

🔺Este daily driver-ul lui Darius, un telefon ce impresionează prin performanțele înregistrate pe partea de fotografie

🔗 REVIEW

Sunt sigur că ar fi o ocupat o poziție mai fruntașă dacă avea conectivitate 5G, dar mai ales dacă Huawei nu era limitat și avea acces la un procesor sau tehnologii de generație mai recentă. Cu resursele pe care le-au avut la îndemână, au adus un adevărat camera phone ce impresionează în majoritatea scenariilor de utilizare.

9. iPhone 16 / iPhone 16 Plus 👈🖱️

🔺Variante de culoare la iPhone 16 și iPhone 16 Plus ce ar trebui să atragă publicul tânăr

Este o serie de smartphone-uri ce nu se bucură de așa mare succes precum iPhone 16 Pro / iPhone 16 Pro Max, dar tot ajung a fi vândute în zeci de milioane unități peste an.

Generația 2024 de iPhone 16 / 16 Plus a făcut pasul către un chipset dezvoltat pe 3nm vs 4nm la 15 / 15 Plus – Apple A18 pe 3nm vs Apple A16 Bionic pe 4nm. Un alt pas importat mi se pare a fi integrarea Wi-Fi 7 și tri-band vs Wi-Fi 6 și dual-band la modelul mai vechi. Bateria crește la 4674 mAh și încărcare wireless la 25W prin MagSafe pentru iPhone 16 Plus vs 4383 mAh și încărcare wireless la 15W. Asta în contextul în care cântărește cu 2 gr. mai puțin.

Una peste alta, mi se pare că iPhone 16 și iPhone 16 Plus pot fi o alegere inspirată pentru cine caută un smartphone cu suport software pe termen lung, valoare decentă la revânzare, camera foto și video cu rezultate bune etc.

8. Samsung Galaxy S24 / Galaxy S24 Plus 👈🖱️

🔺Galaxy S24 și S24 Plus sunt puse cumva în umbră de succesul generat de Galaxy S24 Ultra

🔗 Samsung Galaxy S24 și S24 Plus – hands-on și primele impresii

Evaluările dacă vă uitați și pe Amazon, eMAG etc sunt mai slabe față de generația precedentă. Presupun că o parte din feedback-ul mai slab este adus și de utilizarea chipsetului Exynos 2400 pe 4nm cu 10 nuclee și Xclipse 940 în rol de GPU.

Totuși, mi se par a fi o alegere de-a dreptul excelentă. Galaxy S24 și S24 Plus sunt printre cele mai bune telefoane Android lansate în 2024. Le-aș evidenția pentru suportul software întins pe 7 ani, camera foto șși video cu rezultate foarte bune, difuzoarele stereo ce impresionează etc. Știu că prețul nu joacă un rol cheie aici, dar deja găsiți Galaxy S24 pe la 2800 – 2900 lei, iar S24 Plus cu câteva sute de lei mai mult.

7. ASUS Zenfone 11 Ultra 👈🖱️

ASUS Zenfone 11 Ultra
🔺ASUS se încăpățânează să lanseze un smartphone premium și în 2024 și bine o face

🔗 REVIEW

A primit un review complete pe site și acolo îi descoperiți punctele PRO și CONTRA. Dacă ar fi să-i caut puncte PRO m-aș referi la hardware-ul de ultimă generație, camera cu gimbal OIS, Wi-Fi 7 și tri-band, bateria de capacitate mai mare, display-ul cu tehnologie LTPO și luminozitate de până la 2500 nits în peak etc. Suportul sofware este ceva mai modest, 2 versiuni Android vs 7 la S24 / S24 Plus spre exemplu. Aici ar mai avea ASUS de îmbunătățit.

6. Google Pixel 9 Pro/ Pixel 9 Pro XL  👈🖱️

🔺În sfârșit, au ajuns pe canal oficial și în țara noastră

2024 aduce o premieră pozitivă pentru România – primele Pixel-uri aduse pe canal oficial și aici. Google a ales să le listeze la un operator de telefonie mobilă, dar și la eMAG.

Testez un Pixel 9 Pro XL de câteva săptămâni, iar în zilele următoare sper să am timp spre a-i urca review-ul pe site. Am fost utilizator de Pixel 7 Pro, iar Pixel 8 Pro este daily driver-ul meu în materie de smartphone-uri.

Noua generație nu este neapărat un pas major în față, ci mai degrabă s-a lucrat, pe ici, pe  colo… Încărcarea bateriei este ceva mai rapidă – de la 0 – 70% în 30 de minute vs 0 – 50% în aceeași perioadă de timp la Pixel 8 Pro. Este și singurul model din listă ce a făcut pasul spre Android 15, OnePlus l-a primit în beta, iar Samsung mai are ceva de lucru până la lansarea OneUI 7.0.

5. Xiaomi 14 Ultra 👈🖱️

🔺Xiaomi și-a făcut curaj și a adus vârful său de gamă și pe plan local

Este un adevărat camera phone ce mi se pare că-i ușor trădat de software, dar sper că din patch-urile aduse între timp s-au mai rezolvat unele mici probleme. Xiaomi a pus ce a avut mai bun în acest smartphone, de la display-ul cu luminozitate de până la 3000 nits, procesorul Qualcomm Snapdragon 8 Gen3, mult RAM și stocare pe UFS 4.0, cameră cu setup gigantic ca dimensiune, dar și ca tehnologie etc.

4. Honor Magic6 Pro 👈🖱️

🔺Alt smartphone cu o mega-cameră pe spate

🔗 REVIEW 

Mi se pare că tripleta din China formată din Xiaomi 14 Ultra, OnePlus 12 și Honor Magic6 Pro și-a propus parcă prea tare la nivel de design să facă cele trei smartphone-uri drept mini camere foto compacte. Toate trei au module în partea spate de dimensiuni pantagruelice.

Honor Magic6 Pro impresionează prin performanțele atinse pe partea de fotografie, dar și la nivel de materiale video. Autonomia mi se pare a fi un mare punct PRO, cât și partea de răcire față de alte modele echivalente, cred că doar OP12 reușește să țină temperaturile mai bine sub control.

🥉 OnePlus 12 👈🖱️

🔺A debutat generația nouă, dar abia de la început de 2025 este așteptat a fi pe rafturile magazinelor de la noi

OP11 și OP12 mi s-au părut a fi printre cele mai bune smartphone-uri lansate în 2023 și respectiv. 2024. Nu sunt neapărat fan al designului din partea spate, dar nu asta contează ci performanțele excelente + rezultate foarte bune pe partea de cameră. Mi se pare că și partea de suport software a avansat – va primi 4 versiuni noi, deja testează Android 15 în beta și s-ar putea să sosească în varianta finală, în zilele următoare.

🥈 iPhone 16 Pro / iPhone 16 Pro Max 👈🖱️

🔺Nu sunt prea multe de spus, Apple are propria rețetă pe care o îmbunătățete de la an la an

Butonul de cameră mi se pare că a fost un feature polarizant, dar una peste alta, iPhone 16 Pro și 16 Pro Max sunt un mic pas în față raportat la generația precedentă. Adevărul este că multe companii bat cumva pasul pe loc. Nu a mai venit nimeni cu o inovație care să lase clientul cu gura căscată și buzunarul gol.

Display-ul a crescut în dimensiuni la Pro Max de la 6.7 inci la 6.9 inci, iar raportul display / corp a crescut de la 89.9% la 91.4%. Au păstrat litografierea pe 3nm, iar nucleul performant urcă la 4.05 GHz vs 3.78 GHz la Apple A17 Pro de pe 15 Pro Max. Bateria crește și ea în dimensiuni, iar încărcarea wireless este o idee mai sprintenă – de la 15W prin MagSafe a ajuns la 25W.

🥇 Samsung Galaxy S24 Ultra 👈🖱️

🔺Cel mai bun smartphone overall din piață și în 2024

🔗 Samsung Galaxy S24 Ultra – hands-on și primele impresii

Au renunțat la display-ul curbat, dar au păstrat stylus-ul. Au ajuns să promită 7 update-uri de software, idem cu Google la seria Pixel și Apple la telefoanele sale.

Mi se pare că avem cel mai bun smartphone analizat la toate capitolele cheie, de la display, design, hardware și software, cameră foto și video, sunet și nu stă rău nici la autonomie.

Samsung a perfecționat o rețetă. Între timp și prețul a coborât într-o zonă care-l transformă într-un veritabil best-buy. Este muncă grea pentru celelate companii ce au telefoane premium cu Android să te facă în a le alege produsele vs S24 Ultra.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.