Evenimentul „World of Samsung 2025” a avut loc cu câteva zile în urmă, tot în apropiere de Frankfurt, Germania, ba chiar în fix aceeași locație în care s-a ținut și în anul de debut (detalii aici și aici), precum și la ediția din 2024. La fel ca la evenimentul precedent, sloganul a fost și de data aceasta „AI for All”, ceea ce înseamnă că am avut șansa de a afla care sunt cele mai noi și mai importante actualizări ale gamei de televizoare și electrocasnice Samsung, cu accent pe cum intervine și cum poate ajuta în mod real Inteligența Artificială.
Ideea de bază în cazul gigantului sud-coreean este că tot ce înseamnă produse din ecosistemul SmartThings să poată fi nu doar interconectate, ci să poată înțelege în mod independent nevoile utilizatorului, dar să poată pune și la comun informațiile colectate pentru o experiență de folosire cât mai plăcută, mai facilă. Practic, vei putea afla detalii despre ciclul de spălare al mașinii de spălat rufe sau de la cuptorul inteligent direct pe smartwatch-ul de la mână, de pe ecranul televizorului sau chiar de pe cel al frigiderului. Mai mult, direct de pe aceste dispozitive vei putea da comenzi tuturor celorlalte dispozitive Samsung SmartThings, utilizatorul primind chiar sugestii despre ce acțiuni ar fi necesare în anumite cazuri, urmând ca acesta doar să accepte recomandările făcute de AI. Pe scurt, ușurarea vieții, cu mai mult timp disponibil pentru activitățile preferate ale utilizatorilor.

Benjamin Braun, Chief Marketing Officer Samsung Europe, a rezumat foarte corect încă din deschiderea evenimentului ceea ce aveam să descoperim mai târziu: „La Samsung, ne angajăm să facem toate dispozitivele pe care le utilizați mai inteligente și mai conectate. World of Samsung nu înseamnă doar prezentarea produselor, ci și demonstrarea modului în care AI poate face viața de zi cu zi mai bună. Fie că este vorba de Vision AI, care optimizează setările televizorului pentru cea mai bună experiență de vizionare sau de sunet, fie că este vorba de dispozitive mobile și electrocasnice alimentate cu AI care se adaptează la obiceiurile dumneavoastră, arătăm cum tehnologia poate fi mai personalizată și mai tangibilă ca niciodată.”
Experiența mea în a identifica tot ce era de expus în cadrul World of Samsung 2025 a început din zona de televizoare. Asta fiindcă testez destul de multe astfel de produse, iar Samsung are în fiecare an unele dintre cele mai solide propuneri, ceea ce a dus ca timp de 19 ani consecutivi compania să fie liderul de piață pe segmentul de televizoare.

O astfel de performanță poate fi atinsă nu doar prin oferta extrem de largă, care presupune astăzi ecrane cu diagonale de la 24 până la nu mai puțin de 115 inch, ci mai ales prin calitatea imaginii pe care televizoarele Samsung au arătat-o în fiecare an și pe care au îmbunătățit-o constant cu fiecare nouă generație lansată.
Iar pentru 2025 Samsung introduce o nouă eră a imaginii care se bazează pe AI. Cele mai recente modele Neo QLED, OLED și QLED integrează tehnologii AI avansate, care redefinesc modul în care este experimentat conținutul. De exemplu, AI Picture Optimizer îmbunătățește fiecare cadru în timp real, folosind învățarea profundă pentru a ajusta în mod inteligent luminozitatea, contrastul și culoarea pentru o experiență de vizionare cât mai realistă.

În același timp, Color Booster Pro, alimentat de tehnologia Quantum Dot, extinde volumul de culoare pentru imagini mai bogate și mai vibrante. Tehnologia Quantum Dot de la Samsung utilizează particule semiconductoare ultrafine pentru a obține o acuratețe precisă a culorilor și o luminozitate foarte ridicată. De la pionieratul Quantum Dot fără cadmiu în 2015, Samsung a continuat să fie lider în industrie, îmbunătățind tehnologia prin utilizarea Quantum Dots pe bază de indiu, pentru o puritate excepțională a culorilor. Această tehnologie este prezentă pe ecranele Samsung QLED și QD-OLED.

În cadrul unei demonstrații din cadrul World of Samsung 2025 am putut vedea mai exact toate componentele unui ecran Samsung Quantum Dot, cu accent pe LED-urile de iluminare din spate, mult mai numeroase și cu dimensiuni mai mici decât ale concurenței. Totodată, ecranele Samsung Quantum Dot dispun de 3 straturi de îmbunătățire a culorilor și de dispersie a iluminării din spate cu LED-uri, dintre care primul are o grosime cu mult mai mare decât a concurenței, care oricum nu avea decât 2 straturi / folii de dispersie, după cum ne-a fost arătat.



Astfel putem înțelege de ce anumite televizoare așa-zise Quantum Dot de la unele companii pot avea prețuri atât de reduse, pentru că, iată, de fapt tehnologia din spatele ecranelor face rabat nu doar la calitate, ci chiar la piesele esențiale.Diferența dintre cele două panouri, cel Samsung Quantum Dot și cel al concurenței, era mai mult decât evidentă atunci când le vedeai dezasamblate pentru exemplificare, iar la o comparație directă a imaginii înțelegeai și mai bine de ce Samsung Quantum Dot este preferat de milioane de clienți.
O altă comparație care a scos în evidență avansul tehnologiilor Samsung a fost făcută pentru modelul The Frame Pro, noutate absolută pentru 2025.

Noul televizor afișează acum o luminozitate cu mult, mult mai ridicată decât ceea ce am văzut atunci când am testat Samsung The Frame QLED 55LS03B. De acum, cu siguranță luminozitatea nu poate fi trecută ca minus, în niciun caz. În plus, pentru orice televizor The Frame, The Frame Pro, de fapt pentru toate modelele 2025 QLED, Neo QLED și microLED, Samsung prezintă cel mai mare Art Store de până acum, cu peste 3.000 de piese de la 70 de muzee și instituții de renume mondial. Vă asigur că picturile din Art Store arată în mare fel pe aceste ecrane, chiar ai impresia că textura pânzei iese în relief, atât de precis sunt afișate operele de artă.

Tot în cadrul demonstrației dedicate televizoarelor Samsung 2025 am avut ocazia de a descoperi cum intervine noul algoritm AI Picture Optimizer în scenele cu mișcări rapide ale unui obiect prin cadru. Secvențe dintr-un meci de fotbal și dintr-unul de baseball, în care mingile zburau cu viteză, arătau cât de bine este realizată tranziția de la cadru la cadru, fără ca mișcarea mingei să apară fracționat. Totul s-a derulat cu adevărat cursiv, imaginea fiind greu de egalat (mai precis mult în urmă) la televizorul concurent așezat lângă cel Neo QLED Samsung 2025.
În zona dedicată au fost expuse și noile modele de televizoare Samsung OLED, care au acum o luminozitate și mai ridicată, dar care aduc un nou panou și mai puțin reflexiv.

Credeam că va fi greu să văd un ecran Samsung OLED care să reflecte și mai puțin mediul ambiant după ce am testat anul trecut Samsung OLED 65S95D, dar iată că mi-a fost dovedit contrariul. Noile televizoare Samsung OLED sunt evident mai bune decât cele din generația trecută, iar la asta chiar nu mă așteptam, repet, după experiența cu modelul testat în 2024.
Închei secțiunea dedicată noilor televizoare Samsung 2025 cu o informație pe care probabil ar fi fost mai bine să o aduc mai spre începutul articolului. Samsung a anunțat nu mai puțin de 7 ani de actualizări pentru sistemul de operare One UI Tizen, susținute prin Samsung Knox Matrix.
Rămânem totuși în zona de ecrane, însă trecem acum la noile monitoare Samsung 2025. Două modele au fost în centrul atenției la World of Samsung 2025, ambele introducând inovații bazate pe inteligența artificială prin AI Auto Game Mode, care optimizează atât calitatea imaginii, cât și timpii de răspuns în jocurile competitive.

Samsung Odyssey OLED G8, care va fi disponibil în curând în Europa, este primul monitor de gaming 4K OLED de 27 inch din lume, care afișează astfel o densitate a pixelilor de 166 PPI, dar și o rată de reîmprospătare de 240Hz.
Cel puțin la fel de impresionant mi s-a părut și Samsung Dual QHD Odyssey G9, cu ecran curbat 1000R și diagonală uriașă de 49 inch, dar și cu un timp de răspuns de numai 1ms. Și acest monitor urmează a fi lansat pe Bătrânul Continent în perioada următoare.
Iar acum, chiar dacă trecem la categoria de electrocasnice Samsung, mai exact la frigiderele inteligente Samsung, pot spune că mai vorbim în continuare și de ecrane. Asta pentru că noile frigidere Samsung încorporează ecranul intuitiv AI Home de 9 inch, în timp ce frigiderele din gama Family Hub integrează ecrane de 32 inch sau de 21.5 inch.

Toate modelele sunt echipate cu camere AI Vision în interior, care, prin intervenția Inteligenței Artificiale, pot recunoaște automat nu mai puțin de 37 de alimente introduse în frigider. Mai mult, de acum utilizatorii pot desemna nume pentru alte până la 50 de produse alimentare proaspete sau procesate, pe care apoi AI Vision le va recunoaște automat de fiecare când sunt puse din nou în interiorul frigiderului. Astfel, pe baza listei îmbunătățite de alimente, pe ecranul frigiderului pot fi afișate recomandări de rețete personalizate și planificarea meselor, făcând practic gătitul acasă mai simplu și mai personalizat.

Însă, dincolo de mâncare, ecranele cu care sunt echipate cele mai avansate aparate frigorifice Samsung permit o integrare mai profundă în ecosistemul casei inteligente, transformând frigiderul într-un hub central capabil să controleze aparatele conectate din întreaga casă. Odată cu integrarea Map View, utilizatorii pot monitoriza și controla aparatele Samsung și chiar dispozitivele smart home ale terților, cum ar fi luminile și prizele inteligente. Totodată, prin integrarea Spotify, utilizatorii pot asculta muzica preferată sau podcast-urile direct de pe frigider, în timp ce SmartView Mirroring permite partajarea ecranului smartphone-ului sau televizoarelor Samsung.

Noua funcție Daily Board oferă actualizări în timp real pe tot parcursul zilei, de exemplu despre vreme și programul de dimineață sau rapoarte zilnice privind consumul de energie. Apropo de asta, SmartThings Energy îi ajută pe utilizatori să urmărească și să își optimizeze consumul de energie, rezultatul final fiind o eficiență sporită zi de zi.
Mai mult, aparatele frigorifice care beneficiază de aportul tehnologiilor AI Hybrid Cooling promit un consum și mai redus de energie electrică prin utilizarea unui modul Peltier de dimensiuni compacte în compartimentul pentru răcire. Astfel, utilizând împreună compresorul convențional și modulul Peltier, AI Hybrid Cooling este capabil să asigure o răcire suplimentară ori de câte ori este necesar, cum ar fi atunci când temperatura internă crește sau când AI prezice o potențială creștere.

Am întrebat dacă modulul Peltier poate răci de unul singur compartimentul frigorific și am aflat că acesta doar susține compresorul în procesul de răcire. Am făcut o comparație cu ceea ce știm de la automobile și am ajuns la concluzia că frigiderele Samsung cu AI Hybrid Cooling și modul Peltier sunt precum mașinile Mild Hybrid și nu ca cele Full Hybrid. Practic, modulul Peltier este motorul electric din ansamblul Mild Hybrid al mașinii, deci nu poate susține de unul singur răcirea, în timp ce compresorul este motorul termic, care este cel de bază la mașini.
În ceea ce privește partea de funcționalitate, noul frigider cu 4 uși Samsung introduce tehnologia de izolare SpaceMax, care utilizează o cantitate mai mică de izolație de înaltă eficiență, crescând spațiul din uși cu 56% față de modelele anterioare, ceea ce se traduce prin 10 litri suplimentari în capacitate.
Câteva cuvinte și despre cele mai noi mașini de spălat și uscătoare Bespoke AI cu AI Home de la Samsung.
Produsele Samsung Bespoke AI Laundry din acest an încorporează ecrane AI Home de 7 inch, extinzând viziunea Samsung „Screens Everywhere”, care a fost prezentată pentru prima dată la CES 2025. Aceste ecrane tactile oferă control intuitiv și monitorizare a informațiilor esențiale legate de experiența de spălare, cum ar fi ciclurile de spălare și nivelurile rămase de detergent.
Noile mașini de spălat rufele și uscătoare Samsung Bespoke AI Laundry memorează obiceiurile utilizatorului și țin cont de nevoile periodice și sezoniere, sugerând cicluri adecvate pentru a scuti utilizatorii de grija alegerii ciclului corect de fiecare dată. Ecranele AI Home acționează și ca un hub central, permițând utilizatorilor să monitorizeze și să controleze celelalte electrocasnice Samsung conectate (frigidere, aspiratoare etc), dar pot reda chiar și videoclipuri sau muzică online.





Gama Bespoke AI Laundry 2025 actualizează originalele AI Wash și AI Dry la AI Wash+ și AI Dry+, care promit abilități îmbunătățite de detectare a țesăturilor pentru a asigura spălarea și uscarea eficientă și de înaltă calitate pentru o varietate mai mare de tipuri de țesături.
Noua mașină de spălat consumă cu până la 55% mai puțină energie comparativ cu un model similar de clasa A, reducând, în același timp timpul de spălare cu până la 50% fără a compromite performanța de curățare, grație tehnologiilor AI EcoBubble și QuickDrive.
Noul uscător Samsung cu AI Dry+ este capabil să usuce mai precis prin detectarea a patru tipuri de țesături: Normal, Denim, Prosoape și Sintetice.
Pe lângă toate cele de mai sus, în cadrul World of Samsung 2025 și sub sloganul AI for All au mai fost expuse și prezentate o mulțime de alte electronice și electrocasnice Samsung, precum videoproiectoare, aspiratoare, inclusiv de tip robot, sisteme audio, gama de smartphone-uri Galaxy S25, dar și laptopuri din seria Galaxy Book5, care din păcate nu sunt importate oficial și în țara noastră. Mi-ar plăcea ca asta să se schimbe în viitorul apropiat, întrucât notebook-urile Samsung sunt cu adevărat reușite și merită a face parte și ele din ecosistemul SmartThings, beneficiind de o integrare avansată cu toate celelalte produse Samsung compatibile.





