HTC One S cu Qualcomm Snapdragon S4 – review

05/07/2012

Varianta de HTC One S cu Qualcomm Snapdragon S3 a primit un review și o găsiți în oferta Orange România. QuickMobile.ro ne-a oferit HTC One S prezentat inițial la nivel mondial cu procesorul Qualcomm Snapdragon S4 cu arhitectura Krait dual-core la 1.5 GHz, pe tehnologie de 28 nm.  Prețul este de 2.199 lei pentru un smartphone Android dual-core cu un procesor care a uimit în presa de specialitate.

HTC a fost nevoit să aplece această soluție de a aduce un Qualcomm pe Snapdragon S3 la 1.7 GHz și Adreno 220 GPU pentru că Qualcomm nu produce suficiente procesoare din seria S4. Cererea este mai mare decât producția și au adus acel One S cu S3 și overclock pentru a preîntâmpina o eventuală lipsă de stoc a lui One S cu S4.

Avem și un articol comparativ între HTC One S cu S3 și cel cu S4 și se vede clar în testele de benchmark că-i o diferență, dar veți vedea pe parcursul review-ului de față care sunt plusurile sesizabile pentru One S cu S4, cel mai performant telefon dual-core cu Android la ora actuală în piață.

Să trecem în revistă care-i hardware-ul / datele tehnice pentru HTC One S cu Snapdragon S4:

Smartphone
Date hardware
HTC One S
Ecran Super AMOLED de 4.3 inch cu rezoluție 540×960 pixeli, Sense UI și protejat de Corning Gorilla Glass
Procesor Dual-core Qualcomm la 1.5 GHz
Memorie 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stpcare, fără microSD slot
GPU Adreno 225
Sistem de operare Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Conectivitate 3G cu viteze de download de până la 21 Mbps, Wi-Fi b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS
Cameră foto și video 8 Megapixeli, autofocus, LED flash, geo-tagging, detectare a feței și a zâmbetului, filmează la 1080p cu 30 fps, stabilizare video, cameră frontală de 0.3 Megapixeli
Baterie 1.650 mAh
Greutate 119.5 gr.
Grosime 7.8 mm

Varianta primită la test era HTC One S Black. De la Orange primisem HTC One S Ceramic Metal și zic că dă mai bine decât cel negru care mi se pare prea simplu, un negru care nu dă nicio emoție. Este puțin ciudat să scriu un review la două produse aproape similare. One S cu S3 și cel cu S4 – mă refer la procesoare – diferă doar din această perspectivă. Au identice dimensiunile, display-ul, camera foto & video, conectivitatea.

Totuși, procesorul și acceleratorul grafic de pe One S cu S4 dau un cu totul alt telefon și nu doar în testele de benchmark unde reușește să se apropie și uneori chiar să depășească și Galaxy S III cu quad-core la 1.4 GHz ci și în utilizarea de day-by-day sau în autonomie. Se încălzește mult mai puțin decât S3 la 1.7 GHz. Căldura la un telefon mobil înseamnă pierdere de energie într-un mod rapid și autonomia scade vertiginos cu cât telefonul este mai utilizat în diverse activități: browsing via Wi-Fi & 3G, gaming pe device, accesarea aplicațiilor, etc.

Design

În primul rând să vedem ce este pus în cutia specifică seriei One, un ambalaj rotunjit, alb. Găsiți telefonul, încărcătorul, manualul, căștile clasice pe jack de 3.5 mm, încărcătorul microUSB – USB 2.0, manualul cu instrucțiuni și certificatul de garanție. Mi-aș fi dorit să dau de căștile Beats și asta mai ales că logo-ul respectiv este afișat pe telefon, la loc de cinste. HTC a ales să le ofere separat – 399 lei pe eMAG.ro sau găsiți telefonul cu aceste accesorii la un preț mai mare cu 2 – 300 de lei. Se merită să le aveți, ele completează telefonul în mod pozitiv pe partea de audiție.

HTC One S nu impresionează ca HTC One X, lipsește carcasa de policarbonat înlocuită cu una metalică. Se simte ca un telefon subțire, dar pe la margine ai impresia că-i un lucru făcut în grabă, feedback-ul oferit nu-i chiar plăcut.

One S este dovada că un telefon cu carcasă metalică poate avea o greutate redusă – 119 gr. ca și Samsung Galaxy S II la care compania sud-coreeană spunea că a utilizat un capac al bateriei din plastic pentru a nu crește în greutate.

Versiunea pe albastru mi se pare a fi mai frumoasă decât cea pe negru. Senzorul camerei foto este îmbrăcat, cu ghilimele de rigoare, în roșu. Se potrivește cu logo-ul Beats Audio.

Nu-i un telefon urât, dar nu impresionează din acest punct de vedere. Am impresia că se putea mai mult de atât.

Ecran și sunet

Aduce un qHD display de 4.3 inch cu tehnologie Super AMOLED. Samsung și HTC colaborează din nou în ce privește display-urile unor modele ale companiei taiwaneze și One S pare a fi primul. Negrul este afișat frumos, natural, grăsimea degetelor parcă nu s-a acumulat așa repede ca la alte produse rivale, deși nu are o suprafață olefobică. Cel puțin nu am citit pe nicăieri că ar dispune de așa ceva precum iPad, iPhone sau Samsung Galaxy Nexus.

Display-ul este prins frumos în carcasă, o îmbinare plăcută și de efect. Nu ca la HTC One V unde au ales să pună display-ul ușor la exterior și  nu se pierde în carcasă ci pare pus deasupra ei. La ecran i-aș da 8/10, culorile sunt ușor suprasaturate ca la orice Super AMOLED,
afișajul pierde din strălucire când ieșiți cu telefonul în acțiunea directă a razelor solare.

La baza ecranului se afă trei taste capacitive cu rol de Back, Ieșire din Aplicații și Aplicații Recente. Ajută la navigarea rapidă prin meniul oferit de 4.0 Ice Cream Sandwich cu Sense UI 4.0 peste.

Sunetul beneficiază de tehnologia Beats Audio, companie pe care HTC a achiziționat-o în 2011 pentru 300 milioane dolari. În pachet nu dați de celebrele căști, din păcate. Boxa este situată în spate. Se aude excelent, nu este gălăgioasă și sunetul oferit place, nu-i strident. Căștile din pachet sunt clasice, formă rotundă și negre, pe jack de 3.5 mm.

Controlul pentru reglarea volumului este în partea dreaptă. Mi s-a părut a fi ușor de accesat. La sunet l-aș puncta maxim și asta pentru că nu am ce să-i reproșez lui One S. Touch-ul funcționează bine.

Sistem de operare, aplicații și performanță

Aveum un procesor Qualcomm Snapdragon S4 dual-core la 1.5 GHz. Acesta este ajutat de 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare, fără slot pentru microSD. Spațiu de stocare poate fi considerat destul de redus și singura soluție ar fi să stocați mai puține date fizic pe telefon și mai multe în cloud. HTC One S aduce 25 GB în cloud via Dropbox și asta gratuit pentru doi ani de zile. Un microSD slot ar fi fost ok spre a suplini spațiul de stocare oferit de acest smartphone, dar HTC a ales să nu se complice, a mizat pe simplitate din acest punct de vedere. Am remarcat un trend la anumite telefoane în a nu mai avea microSD slot și a oferi mai mulți GB.

Snapdragon S4 este atât de cerut în acest moment încât Qualcomm care nu face față cu partenerul său TSMC la producția de chip-uri a cerut ajutorul UMC și Samsung. Citiți bine. Samsung se pregătește să fabrice procesoare Qualcomm și asta pentru că acest procesor este cerut mai ales în statele care au rețele 4G / LTE, standarde suportate fără probleme de seria Qualcomm S4.

Acest procesor este atât de performant încât în testele de benchmark s-a poziționat alături de quad-core-ul de pe Samsung Galaxy S III. Se poate observa asta în testele de benchmark de mai jos:

Smartphone
Teste de benchmark
HTC One S cu Snapdragon S4 dual-core la 1.5 GHz HTC One X Samsung Galaxy Nexus Samsung Galaxy S III
Quadrant Standard 5.197 puncte 4.256 puncte 1.996 puncte 5.244 puncte
AnTuTu Benchmark 6.998 puncte 6024 puncte 6.024 puncte 9.904 puncte
NenaMark1 60.6 fps 51.5 fps 51.9 fps 60 fps
NenaMark2 60.7 fps 24.7 fps 24.7 fps 58.8 fps
Vellamo 2.427 puncte 1.024 puncte 1.084 puncte 2.042 puncte
BrowserMark 106.712 puncte 105.249 puncte 76.897 puncte 81.203 puncte

Observați cât de bine stă față de Samsung Galaxy Nexus și că HTC One X – un alt quad-core la 1.5 GHz este depășit din mers.

Browsing și rularea aplicațiilor se fac rapid. Nu sunt probleme sau vreun lag. Se vede că Sense 4.0 ar avea nevoie de un update care să nu mai lase impresia de lucru nefinisat. Tastatura qwerty toucj integrată poate fi un model pentru alte telefoane Android, tastatul cu diacritice se face fără probleme pentru că suportă și limba română.

Nu insist pentru prezentarea aplicațiior. Am făcut asta la HTC One S cu Snapdragon S3. Doar că HTC One S cu S4 nu se încinge așa tare și funcționează ceva mai rapid. Tehnologia mai nou își spune cuvântul. Adreno 225 este superior lui Adreno 220 ca și GPU – accelerator grafic.

Conectivitate

Aduce 3G, Wi-Fi în toate standardele, bluetooth, slot pentru microSIM. În partea superioară dați de butonul de power, jack-ul de 3.5 mm. În stânga găsiți portul microUSB, iar în dreapta regăsiți tasta pentru reglarea volumului.

În partea superioară este un lăcas micuț din care se poate porni îndepărtarea unui mic capac. Acolo se montează microSIM-ul.

Nimic lipsă, nimic revoluționar pe partea de conectivitate. Măcar că la 3G au trecut la un standard de viteză superior – 21 Mbps față de 14.4 Mbps cum aveau HTC Sensation XE sau Sensation XL.

Cameră foto și video

Un senzor de 8 Megapixeli care filmează la 1080p. Camera frontală este de doar 0.3 Megapixeli, SGS II aducea aici 2 Megapixeli în 2011. Vă las cu o serie de mostre foto. Senzorul presupun că este identic cu cel de la One S cu Snapdragon S3, dar aplicație foto mi s-a părut mai rapidă și a scoate fotografii la o calitatea ceva mai bună pe telefonul cu S4.

Autonomie

Rezistă mai bine decât multe alte telefoane Android cu procesor dual-core și asta pentru că nu se încălzește la fel de tare și se pierde mai puțin din energia acumulată în baterie.  Qualcomm a făcut o treabă bună și de aceea cererea de procesoare S4 este așa de mare. Trece de pragul unei zile fără probleme în condiții de utilizare moderată și poate ajunge la 2 – 3 zile cu diverse tip & tricks.

Concluzii

HTC One S cu Snapdragon S4 putea fi unul dintre telefoanele de top și un mare hit dacă aducea și rezoluție HD. Ar fi închis gura celor care-l critică. Acest smartphone dovedește că mai era mult de îmbunătățit și la telefoanele dual-core înainte de a trece pe quad-core: One X, Samsung Galaxy S III, LG Optimus 4X HD.

Să vedem care ar fi punctele forte și slabe:

a. Puncte forte
– design bazat pe materiale de calitate și finisare corectă;
– display care se vede bine și impresionează;
– sunet de calitate;
– hardware de top care în testele de benchmark ajunge, uneori, să depășeașcă și SGS III sau HTC One X;
– abilitățile foto & video de top;
– autonomie bună.

b. Puncte slabe
– Sense UI 4.0 dă impresia că este lucrată în mare viteză și sper că vor aduce un update care să aducă un spor de viteză și să nu mai dea impresia de nefinisat;
– preț puțin cam mare și ajunge a fi situat aproape de HTC One X ce aduce un display mai mare, procesor quad, design ireproșabil.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.