În primul rând, vreau să menţionez că vă vorbesc din perspectiva unui simplu consumator. Nu am să fac cine ştie ce analiză hardware sau software şi să vă spun dacă Android-ul este mai bun ca iOS, WP8, BlackBerry OS şi aşa mai departe. Eu unul, am susţinut dintotdeauna că toate aceste sisteme de operare sunt aproxiamtiv egale şi că totul ţine de fiecare dintre noi şi de ce anume avem noi nevoie.
Ca şi smartphone, am mers pe varianta iPhone de câţiva ani încoa’. Mi-a satisfăcut majoritatea nevoilor şi am considerat că nu am nevoie de mai mult. Ei bine, nevoile mele s-au mai schimbat acum şi mă gândesc să fac o schimbare. Însă, mai e până acolo, nu m-am decis încă.
Prima întâlnire oficială cu Android am avut-o acum trei luni, când mi-am luat o tabletă ce rulează Android 4.0.4. Până acum, am avut ocazia să descopăr o mare parte din funcţiile sale şi per total mă declar mulţumit.
-
Patru lucruri care-mi plac la Android
1. Partajarea
Cea mai importantă funcţie, care m-a cucerit încă de la început, o reprezintă opţiunea de a partaja oriunde, oricum, oricând. Folosesc Dropbox intens şi, în mod evident, trebuie să descarc şi să încarc o mulţime de fişiere. Aici îmi permit să fac o paralelă cu iOS-ul. Pe Android, pot să încarc fişiere în Dropbox oriunde m-aş afla – pot să am un document deschis, şi-l pot partaja, pot să navighez prin galeria foto şi am libertatea de a selecta fotografiile şi de a le încărca în Dropbox şi exemplele continuă.
Pe iOS… pot să încarc fişiere în Dropbox? De fapt, pot să am fişiere în dispozitiv? Dacă nu mă înşel, PDF-urile, de exemplu, se deschid prin iBooks şi… atât. De acolo mai poţi doar să le printezi sau să le trimiţi prin email. Prin iOS pot încărca doar fotografii folosind Dropbox. În mod evident, nu poţi face acest lucru direct din galerie, trebuie să ieşi din galerie, să intri în aplicaţia Dropbox şi abia apoi le poţi încărca. Deci… 1-0 pentru Android.
2. Aplicaţia nativă de Email
Aici este vorba de un mic detaliu, care pe iOS mă deranjează destul de rău. Am câteva adrese de email şi primesc destul de mult spam. Spam care nu ajunge întotdeauna în folderul destinat, ci îmi rămâne în Inbox. Pe iOS, ce trebuie să fac este să apăs butonul „Edit”, selectez mailurile şi apoi le şterg. Pe Android, le selectez direct şi apoi le sterg.
Unde-i buba? Păi, pe iOS, dacă apăs din greşeală pe un mail, acesta se deschide şi toate mail selectate mi se deselectează. Ştiu că nu pare ceva foarte grav, însă când ai selectat vreo 40 de mailuri şi apoi deschizi unul din greşeală şi pierzi tot ce-ai selectat… e nasol.
La Android, nu există această problemă. Dacă apăs din greşeală pe un mail şi-l deschid, toate mailurile rămân selectate şi pot să-mi continui treaba.
3. Libertatea
Desigur, faptul că este o platformă deschisă reprezintă un mare plus pentru Android. Însă, am să fac referire aici doar la un singur tip de aplicaţii, şi anume, aplicaţiile tip BitTorrent. Am rămas uimit când am văzut că funcţionează o aplicaţie de acest tip. Ţin să menţionez că sunt împotriva pirateriei, de orice fel. Singurul lucru pentru care folosesc acest program, este pentru a viziona seriale. Cum în ţara noastră dragă nu avem acces la conţinutul tv minunat din străinatate, nu am altă opţiune. Dacă vreo televiziune din România o să aducă seriale ca Suits, House, TBBT, HIMYM, TWD, sau furnizorii de cablu să includă posturi ca USA, CBS, ABC, aş fi dispus să plătesc în plus ca să le pot viziona. Da, ştiu că unele dintre serialele menţionate rulează la tv, însă nu vreau să vad peste doi ani, un sezon ce rulează acum în SUA.
Am deviat puţin de la subiect, însă vreau să înţelegeţi că sunt împotriva pirateriei şi vă încurajez să fiţi şi voi. Mai ales în magazinele de aplicaţii. Dacă vă place o aplicaţie, cumpăraţi-o! Astfel, dezvoltatorii vor avea motive să facă aplicaţii şi mai bune. În caz că nu ştiaţi, nu este foarte uşor să faci o aplicaţie. E nevoie de multă muncă şi dacă susţinem dezvoltatorii, aceştia ne vor surprinde.
4. Custom ROM
Ce este un Custom ROM? Aţi auzit de CyanogenMod? MIUI? DarkyROM? Sunt trei dintre cele mai populare Custom ROM-uri disponibile. Un Custom ROM, reprezintă o interfaţă customizată a sistemului de operare. Însă, la aceste „teme”, nu avem parte doar de iconiţe schimbate, ci şi de funcţii noi. Android-ul fiind o platformă deschisă, oricine poate descărca sistemul de operare şi-l poate modifica. Aceste OS-uri „tunate” sunt numite Custom ROM’s. Aceste Custom ROM-uri sunt uşor de instalat şi destul de interesante.
Cel care m-a cucerit pe mine, este MIUI V5. Îl consider absolut superb şi merită cu siguranţă o privire. Încă nu a fost lansat oficial, mai au puţin până îl termină . Se pare că acum câteva minute l-au finalizat şi este disponibil. Îl găsiţi aici. Nu vă faceţi griji, este disponibil şi în limba engleză. Deci… ca şi punctaj, avem 4-0 pentru Android.
-
Trei lucruri care-mi displac la Android
1. Relaţii Clienţi
Altfel spus, departamentul de suport. De trei luni de când am pus mâna pe Android, nu mi-a funcţionat aplicaţia preinstalată Gmail. Navigând puţin prin Google Play, am observat că nu sunt singurul. Aplicaţia dă un mare *crash când o deschid şi îmi oferă posibilitatea să trimit un raport. Cred că am trimis până acum 8-9 rapoarte şi le-am dat şi vreo 2-3 mailuri. Nu am primit nici un răspuns.
Dacă fac o paralelă cu Apple-ul, atunci e de naşpa pentru Google. Şi la iOS am întâmpinat o groază de probleme, în aceşti ani. Însă, de fiecare dată când am avut o problemă şi le-am trimis un mail, mi-au răspuns. M-au ajutat şi chiar m-au şi sunat. Chiar dacă s-a întâmplat să am o problemă stupidă, a cărei rezolvări o găseam pe internet, ei m-au sunat şi mi-au spus cum s-o rezolv. Dacă continuăm punctarea… avem 4-2 pentru Android. Da, din punctul meu de vedere, acest lucru merită cel puţin două puncte, deoarece degeaba ai un ultra-mega-super *OS, dacă nu oferi suport clienţilor tăi.
2. Update-urile
În update-urile de la Android, m-am pierdut întotdeauna. Nu am înţeles şi încă nu înţeleg de ce nu pot rula toate terminalele aceeaşi versiune. După cum am spus, eu am Android 4.0.4. Îl am de când am cumpărat tableta şi n-am avut parte de nici un update până acum. Un prieten şi-a luat recent acelaşi tip de tabletă, însă rulează Android 4.1.2. Întrebarea mea e simplă. De ce? Unde-i logica? Unde-i problema în a-mi oferi şi mie un amărât de update? Să pot să mă bucur şi eu de Google Now...
3. Conectivitatea
Aici, mă refer strict la conectivitatea dintre telefon/tabletă şi calculator. Pot să spun că am totuşi noroc că tableta mea este Samsung şi pot folosi Samsung Kies. Samsung Kies, este un fel de iTunes. Problema este că Samsung Kies funcţionează când vrea el. Fie că fac conectarea prin USB, fie că o fac prin wireless, rareori reuşesc să realizez această conexiune. Se blochează pe „Loading”. Alteori, îmi face conexiunea automat – mi se deschide Kies dintr-odată şi îmi apare că se sincronizează.
Alţi utilizatori care nu au un telefon/ o tabletă Samsung, au posibilităţi restrânse de a face un backup sau de a-şi sincroniza datele. Ştiu că se face o anumită sincronizare prin contul de Google, însă nu ştiu ce anume sincronizează şi dacă face şi backup. Ce le-am recomandat eu celor care mi-au cerut o opţiunea de sincronizare cu PC-ul, este aplicaţia AirDroid.
*OS = sistem de operare
*crash = eroare
Cam atât ar fi deocamdată. În legătură cu punctajul acela orientativ, deşi tind să acord punctul final companiei Apple, prefer să las totul la egalitate şi să vă repet că cel mai bun OS este acela care vă satisface nevoile voastre.
Voi ce părere aveţ? Ce vă place la Android? Ce vă displace?