Update: Allview P6 Life a primit Android 4.4 KitKat. Detalii gasiti intr-un articol dedicat.
Am primit mailuri, comentarii pe site și pe canalul de YouTube în care eram întrebat când redactez recenzia lui Allview P6 Life. Spun sincer că am rămas puțin uimit de acest interes față de un smartphone dual-sim care la prima vedere ai spune că nu iese în evidență față de zeci de alte modele ce sunt situate în aceeași categorie de preț și cu specificații similare.
Allview P6 Life cred că a atras atenția prin profilul elegant și prin display-ul IPS cu rezoluție HD / 1280×720 pixeli, la un telefon al cărui preț se situează sub pragul a 850 de lei, prin magazinele online. Unboxing-ul și primele impresii le-ați găsit într-un articol dedicat.
Încep cu specificațiile hardware detaliate pentru smartphone-ul aflat în portofoliul companiei brașovene:
Design
În cutie alături de smartphone regăsiți bateria de 1750 mAh, încărcător pe USB 2.0, cablu microUSB – USB 2.0, căști de tip in-ear albe și cu fir lat, manual de utilizare, certificat de garanție, cod pentru Bitdefender Mobile Security și activarea sa pe o perioadă limitată de timp, folia de protecție este direct poziționată peste ecranul de 5 inch.
Aș spune că este cel mai elegant smartphone testat în ultima perioadă. La această impresie contribuie negrul folosit în mod intensiv, rama metalică ce înconjoară telefonul și contribuie la un plus de rigiditate. Se oferă acces la bateria de 1750 mAh, sloturile pentru cartele SIM de dimensiuni normale și la locașul destinat cardurilor microSD de până la 32 GB.
Logo-ul Allview a fost stilizat pe spatele telefonului și nu distrage atenția în partea frontală. Sub display-ul de 5 inch se află trei taste capacitive cu rol de Mai multe detalii / customizare a ferestrelor de ecranul de start, ieșire pe ecranul de start și Back, de la stânga la dreapta.
Apreciez capacul mat ce nu adună amprentele și dă un grip foarte bun, mai ales că vorbim de un smartphone generos cu ecran de 5 inch. Cântărește 147 gr. și are o grosime de 8.9 mm, dar mi-a dat impresia de telefon mai mare, marginile laterale cât și cele din partea superioară și inferioară contribuie la a genera o astfel de idee. Totuși, merge a fi folosit cu o singură mână și tasta power + reglarea volumului le puteam atinge fără probleme cu degetul mare.
Nu știu dacă există titlul ăsta, dar P6 Life este cel mai elegant smartphone dual-sim cu preț de sub 200 euro.
Ecran și sunet
IPS OGS de 5 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli. Folia de protecție a fost direct montată peste display. De obicei găseam o folie în pachet și trebuia poziționată de către cel care făcea achiziția. Am precizat mai sus că la baza ecranului sunt trei taste capacitive cu un rol bine definit.
Display-ul este unul dintre punctele PRO pentru Allview P6 Life, culori nesaturate excesiv și naturale, unghi larg de vizualizare, nu reflectă spațiul ambiant. 1280×720 pixeli mi se pare a fi o rezoluție recomandată pentru un telefon mid-range de 5 inch.
Sunetul provine de la un speaker situat pe spatele telefonului, la bază. Îl consider ceva cam strident față de alte telefoane Allview testate, lipsește bass-ul și prea mult treble. Situația se schimbă fundamental când folosiți căștile din pachet, sound imersiv de-a dreptul. Jack-ul de 3.5 mm îl găsiți în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta, tastă destul de ușor de accesat.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Allview P6 Life = Allview V1 Viper i pe partea hardware. Amândouă telefoanele dispune de un procesor MediaTek quad-core la 1.3 GHz pe ARM Cortex-A7, Mali-400MP, 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB. Rulează Android 4.2 Jelly Bean cu Berry UI.
Prima dată am scăpat de Berry UI cu Nova Launcher și ulterior am instalat o aplicație din Google Play ce schimbă toate icoanele aplicațiilor. Așa m-am ales cu un 4.2 Jelly Bean ce aduce o parte din experiența promisă de Android L. Voi face și un articol pe această temă. Cu Nova Launcher merge brici, nu agață în meniu, nu există lag și rulează jocuri și aplicații cu cerințe grafice mai avansate.
Am instalat Need For Speed: Most Wanted, Real Boxing și Riptide GP2 și au funcționat fără nicio problemă. Nu există vreo diferență majoră din acest punct de vedere într-o comparație și cu telefoane din categoria de top.
Dintre aplicațiile preinstalate pe Allview P6 Life:
Bitdefender Mobile Security – cod de activare în pachet;
Notițe – nu are nevoie de descriere;
OfficeSuite – pentru fișierele în format Word, PowerPoint, Excel;
Sygic – software profesional de navigație ce poate fi utilizat în varianta premium pentru 7 zile și necesită plata unui abonament lunar;
Temă – mai multe teme preinstalate pentru cei pasionați de Berry UI.
Îl recomand pentru partea de socializare, jocuri, entertainment (îl ajută și display-ul HD de 5 inch).
Performanță
A trecut și prin acest prag al aplicațiilor de test, iar scorurile obținute sunt punctate în tabel:
Conectivitate
Clasic. 3G cu viteze în download de până la 21.6 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth. Dispune de suport pentru 2 cartele SIM, de dimensiuni normale. Ambele cartele sunt active în stand-by și când ești apelat pe una dintre ele, devii indisponibil pe cealaltă.
În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm și portul microUSB cu dublu rol în conectarea la PC, dar și în încărcarea acumulatorului de 1750 mAh. În lateral dreapta dați de tasta power și reglarea volumului, la bază și în lateral stânga nu se află niciun element de conectivitate.
În ce privește calitatea în apelurile de voce nu sunt prea multe de spus. Se descurcă bine, îți auzi interlocutorul în mod clar și nu au fost probleme în ce privește conexiunea la internet pe 3G sau Wi-Fi.
Cameră foto și video
8 Megapixeli, autofocus, LED flash, cameră frontală de 2 Megapixeli. Aveți câteva imagini făcute cu P6 Life. Am întâmpinat o mică problemă la controlul tactil ce trebuie apăsat spre a capta imaginile. Nu funcționează întotdeauna și trebuie apăsat într-un anumit fel. S-ar putea să fie o problemă doar la sample-ul de test.
Câteva fotografii făcute cu Allview P6 Life:
Autonomie
Bateria de 1750 mAh ar trebui să fie un adevărat călcâi al lui Ahile pentru P6 Life, dar s-a descurcat mai bine decât mă așteptam. Rezultatele sunt mai slabe decât la Allview V1 Viper i (display de 4.7 inch vs 5 inch, 540×960 pixeli vs 1280×720 pixeli). Cu luminozitate la maxim și cu toate sincronizările în fundal, gaming, utilizare intensivă și nu reușești a atinge 6 – 7 ore de autonomie. Cu luminozitatea la 50%, fără sincronizări în fundal și folosit ceva mai temperat te duce spre 1 zi, cu greu.
Soluția ar fi o baterie externă care să mai ajute smartphone-ul, la nevoie. Mai ales că bateria de 1750 mAh se încarcă destul de rapid / capacitate mică.
Preț
Allview P6 Life – 849 lei la eMAG.
Concluzii
Allview P6 Life este un telefon elegant, atent fabricat, materiale de bună calitate și se face o concesie în ce privește autonomia. Pentru cei interesați de acest factor există Allview X1 Soul Mini cu baterie de 3000 mAh, dar fără ecran de 5 inch, dual-sim etc. Am punctat și care sunt elementele PRO și CONTRA.
PRO
– design plăcut, elegant / Da. Știu că s-ar putea să stârnesc câetva reacții nervoase generate de utilizarea acestui termen în mod continuu;
– dual-sim;
– compatibilitate cu aplicații și jocuri ce necesită putere de procesare mai mare;
– căștile din pachet oferă un sound imersiv;
– camera de 8 Megapixeli livrează rezultate decente.
CONTRA
– autonomie modestă;
– Android 4.2 Jelly Bean când 4.4 KitKat are deja ceva vechime. V1 Viper i urmează să primească udpate software la 4.4, dar la P6 Life nu am aflat nimic până acum.
Review-ul video:
httpvh://youtu.be/Q-B4PBoQHDE
Allview P6 Life într-o galerie de imagini: