Update 2: Răspunsul lui Robert Turcescu:
“Constat ca RCD-RDS sustine ca “nu exista nicio baza reala” privind tranzactia cu Vodafone pe care am anuntat-o ieri. Citeva detalii. Exprimarea mea a fost “Vodafone e la un pas sa achizitioneze de la RCS-RDS distributia de cablu, plus operatiunile de telefonie si date”. N-am vorbit de finalizarea tranzactiei, ci de un precontract. Reprezentantii Vodafone n-au negat informatia, iar RCD-RDS a asteptat vreme de aproape 24 de ore (!) pentru a reactiona printr-un comunicat in care neaga “orice baza reala” a acestor informatii. Deocamdata e cuvintul surselor mele impotriva cuvintelor din comunicatul RCS-RDS. Eu sustin in continuare ca am surse bune. Consiliul Concurentei ce zice?”
Update 1: Poziția oficială a RCS-RDS față de afirmațiile jurnalistului Robert Turcescu;
Informaţiile postate de jurnalistul Robert Turcescu pe contul său de Facebook privind o presupusă vânzare a operaţiunilor de distribuţie prin cablu, telefonie şi internet ale companiei RCS & RDS sunt complet false, neavând nici o bază reală.
Este regretabil faptul că un jurnalist cu experienţa lui Robert Turcescu răspândeşte cu atâta uşurinţă şi lipsă de responsabilitate zvonuri care ne pot crea importante daune materiale şi de imagine, fără a verifica aceste aşa-zise informaţii şi fără ca măcar să ceară şi un punct de vedere din partea companiei RCS & RDS.
Zvonurile au apărut de când s-a încheiat acordul de roaming dintre Digi Mobil și Vodafone pentru partea de 2G și cu extensie din iunie 2014 spre partea de trafic de date. Robert Turcescu confirmă aceste zvonuri într-o postarea a sa de pe pagina de Facebook și declară că s-ar fi semnat un precontract între RCS-RDS și Vodafone, iar valoarea tranzacției s-ar situa între 1 – 1.5 miliarde euro.
Se știe de ceva timp că Zoltan Teszari / patronul RCS-RDS caută un exit, iar Vodafone pare a fi partenerul de care avea nevoie pentru această mișcare. Au ieșit de pe unele piețe din regiune, iar România ar fi piața cea mai importantă. Vodafone a mai făcut mișcări similare în vestul Europei și ar fi o lovitură pentru concurența sa formată din Cosmote + Romtelecom și Orange.
Personal, mi se pare cel mai prost anunț din 2014. Vodafone nu a ieșit vreodată în evidență prin ofertele sale care să atragă la raportul preț plătit / beneficii. Pe când RCS-RDS încă din filozofia sa a dorit să se departajeze de concurență prin ofertele imbatabile. Așa au ajuns a avea succes național și în regiunea de est a Europei. Nu știu dacă oferta Digi Mobil va mai rămâne în picioare când compania s-ar topi într-un conglomerat ca Vodafone.
Pentru un plus de concurență în piață, Digi Mobil și RCS-RDS ar fi trebuit să rămână de sine stătătoare. În săptămânile și lunile următoare vom vedea mai bine care sunt mișcările în piață.