Acum este momentul potrivit pentru un televizor nou. De ce? Niciodată în ultimul deceniu nu s-au creat condițiile precum în prezent pentru o achiziție fără regrete a televizorului. Mai concret, o schimbare care maximizează rentabilitatea investiției tale și te lasă calm cu privire la viitor.

Datorită unei calități a imaginii de neconceput cu doar câțiva ani în urmă și a unor prețuri din ce în ce mai convingătoare, cumpărarea unui televizor sporește acum raportul calitate-preț ca niciodată și mai presus de toate satisface experiența de utilizare a întregii familii.

Chiar și cei care sunt mai atenți la estetică pot fi satisfăcuți. Noile televizoare au redus atât de mult dimensiunea ramelor și grosimile încât sunt acum imagini pure: practic designul perfect. Totodată, televizoarele moderne sunt create astfel încât să fie extrem de eficiente din punct de vedere energetic, spre deosebire de cele vechi. Astfel, fiecare, în funcție de dorințele și înclinațiile sale, poate alege caracteristicile unui televizor nou care sunt mai potrivite și mai relevante pentru propriul profil de utilizare, deci pentru a identifica modelul potrivit și a face o achiziție informată și liniștitoare.

Ecrane mari și mult mai ieftine

Samsung Neo QLED în generație 2023

În trecut ecranul televizoarelor era limitat de tuburile din componența acestora, din acest motiv dimensiunea ecranului s-a oprit la 36 și acestea erau corpuri de fixare foarte adânci care depășeau cu mult 50 kg în greutate. Odată cu apariția ecranelor plate, am trecut la dimensiuni mai potrivite pentru camerele noastre, apărând astfel și 42 și 50 inch, inițial foarte scumpe. Astăzi, datorită progresului tehnologic și reducerilor de preț, cele mai vândute modele sunt televizoarele de 50 inch, dar chiar si 65inch, toate la prețuri accesibile. O revoluție care a avut loc în doar câțiva ani și i-ar putea surprinde pe mulți obișnuit cu televizoarele lor vechi, de dimensiuni mici.

Ce spune știința: regula pentru determinarea ecranului optim

QLED cu rezoluție 8K

Pe baza „rezoluției” maxime vizibile a ochiului uman, dimensiunea ideală pentru ecran depinde inevitabil de distanța de vizualizare și de rezoluția imaginilor. Având în vedere rezoluția imaginilor din ce în ce mai 4K (dar tinzând și la 8K), dimensiunea potrivită a televizorului (în inci) este aproximativ egală cu distanța de vizionare în metri ori 50. Evident aceasta este o valoare medie, care poate suporta modificări fără să aducă disconfort. Asta înseamnă că, de exemplu, pentru un living cu o canapea la 3 metri de ecran, televizorul recomandat pentru a capta toată rezoluția formatului 4K este în jur de 150” (3 metri pe 50, de fapt).

Evident, faptul că televizoarele 4k sunt predominante poate duce la ecrane din ce în ce mai mari cu aceeași distanță de vizionare, care în majoritatea caselor nu s-a schimbat odată cu evoluția tehnologică. Apariția 4K face posibilă apropierea mult mai mult de ecran pentru aceeași dimensiune în inch, datorită faptului că rezoluția este semnificativ mai mare și imaginile nu vor apărea niciodată granulate din cauza vizibilității pixelilor.

În cazul ecranelor 8K, constrângerile privind dimensiunea ecranului sunt și mai relaxate: standardele internaționale propun un factor de 100 ca multiplicator ideal pentru dimensiunea ecranului, adică, din nou, în cazul unei distanțe de vizionare de 3 metri, un ecran de chiar 300 de inci. În funcție de nevoile tale vei putea găsi televizoare la dimensiunea potrivită ție la prețuri mai multe decât decente, lucru care în trecut era aproape imposibil.

Noile televizoare sunt cel puțin 4K

Diagonala mare = conținut imersiv

Până acum toate televizoarele (chiar și cele de dimensiuni relativ mici) sunt echipate cu un panou 4K (numit și Ultra HD), sau cu o rezoluție de 4 ori mai mare decât a unui televizor HD normal. Un ecran 4K, de fapt, este format din 3840×2160 pixeli, față de 1920×1080 Full HD. Majoritatea producătorilor, din gama de vârf, au în listele lor de produse și modele 8K, care au la rândul lor o rezoluție de 4 ori mai mare decât 4K și deci de 16 ori fata de formatul Full HD, cu 7680×4320 pixeli.

S-ar putea crede, pe bună dreptate că alegerea unui televizor cu rezoluție 4K este acum o „obligație”, în condițiile în care este dificil să găsești televizoare bune cu panoul în rezoluția mai clasică Full HD. Și la urma urmei, este timpul să privim înainte: cu excepția televizoarelor mici, unde ar fi cu adevărat imposibil să percepi diferența unei rezoluții mai mari cu o vedere de la distanțele normale de utilizare ale unui televizor, alegerea unui dispozitiv 4K Ultra HD este fără îndoială cea mai bună alegere pentru a profita și de abundența de conținut disponibilă astăzi pe principalele servicii de streaming.

O mulțime de conținut 4K deja accesibil, multe vor veni

Viitorul este pentru…, 4K sau 8K?

Astăzi, conținutul 4K, deși minoritar în emisiunile de televiziune, începe să fie larg răspândit, aproape toate serialele TV noi sunt produse în 4K și același lucru este valabil și pentru conținutul cinematografic. Netflix are în catalog un număr mare de seriale TV 4K; Amazon Prime Video și Disney+ oferă deja un catalog de filme 4K recente pentru streaming direct pe televizor. Prime Video a început să transmită și câteva meciuri de fotbal în 4K și va continua să facă acest lucru din ce în ce mai mult acum că a intrat în lumea sportului. Deci viitorul se vede în 4K.

Televizoarele vechi nu erau prea atente cu consumul de energie, nici în funcțiune, nici în stand-by. Televizoarele actuale, sub presiunea reglementărilor europene și internaționale care vizează limitarea consumului de energie, au devenit hotărât mai eficiente, iar eticheta energetică, acum obligatorie pentru fiecare televizor pus în vânzare, dă un semn clar al progresului înregistrat. Noile etichete energetice europene au intrat în vigoare și clasele A cu toate +-urile variate au dispărut din noile televizoare la vânzare, care sunt în mare parte clasa G sau F.

Asta nu înseamnă că dintr-o dată televizoarele noi consumă mai mult, ci pur și simplu că autoritatea de reglementare și-a stabilit obiective ambițioase pentru consumul de energie al produselor pentru următorii câțiva ani și ceea ce ieri a intrat în clasa A, cu noii parametri ajunge într-o clasă inferioară. Este suficient să spunem că în ultimii 10 ani consumul mediu din cauza televizoarelor s-a redus la jumătate pentru a înțelege cât de mult poate cauza un televizor învechit costuri ascunse cu energia, care în general nu sunt luate în considerare.

Evident, contează cât de mult utilizezi aparatul: dacă îl ţii 8 ore pe zi, economiile care se pot obţine prin alegerea unui model mai eficient vor fi mai mari decât cele indicate pe eticheta energetică; la fel, dacă în schimb obiceiul de utilizare încetează la 2 ore pe zi, economiile care pot fi legate vor fi ceva mai mici. Dar ceea ce contează cel mai mult este economiile de energie pe care le obții cu un televizor nou, în comparație cu unul mai vechi: pe un televizor cu ecran mare (între 50 și 55”) de acum 10 ani și unul de astăzi, decalajul este enorm și asta îți aduci economii considerabile pe parcursul întregului an. Deci chiar daca cheltui bani investind într-un televizor nou, îi vei primi înapoi prin economiile cu factura la curent electric.

Astfel, daca nu aveai în plan să îți schimbi televizorul ar trebui să te mai gândești încă o dată. O nouă alegere ți-ar putea aduce mai mult confort atât din punct de vedere financiar cât și ca experiență de vizualizare. Evoluția tehnologiei te poate face să beneficiezi de smart tv-uri mai mari, clare și eficiente energetic.

Articol redactat și susținut de IT Galaxy. 

Despre autor

Gadget.ro

Gadget.ro este un site de știri și recenzii tech cu o vechime de peste 10 ani. În această secțiune apar articole de tip advertorial, unele dintre ele nu sunt redactate de către noi și se menționează clar în corpul materialului dacă este cazul.