După ce am văzut la lucru unele dintre cele mai performante SSD-uri externe de la Samsung, a venit rândul unui model care poate veni strict în versiuni de mare capacitate. Astfel, Samsung T5 EVO poate fi ales în variante de 2, 4 și chiar 8TB, cum de fapt este și cel despre care vom discuta mai departe.

Specificații SSD extern Samsung T5 EVO 8TB

Date tehnice

SSD extern
Samsung T5 EVO 8TB
InterfațăUSB 3.2 Gen 1 (5 Gbps)
Viteze maxime460 MB/s la citire secvențială
460 MB/s la scriere secvențială
Compatibilitate cu sisteme de operareWindows, macOS, Android
CriptareHardware AES 256-bit
Rezistență (nu în timpul funcționării)Căderi de la maxim 2 metri pe o placă de metal
Materiale carcasăMetal, cauciuc și plastic
Dimensiuni95 x 40 x 17 mm (L x l x h)
Greutate102 grame

Pachet, design și construcție

SSD extern Samsung T5 EVO 8TB

La mine a ajuns o unitate Samsung T5 EVO de 8TB în cutia sigilată, în care SSD-ul stă bine fixat la locul lui, pentru ca mai jos, într-o cutie separată să mai fie un cablu scurt USB-C la USB-C și un mic manual de utilizare:

Dimensiunile SSD-urilor portabile au tot scăzut în ultima perioadă, dar Samsung T5 EVO nu este unul dintre cele mai compacte. Nici foarte voluminos nu-l pot numi, totuși cu aproape 10 centimetri lungime nu va fi cel mai ușor de strecurat în absolut orice buzunar. Nici greutatea nu-i tocmai de neglijat, la puțin peste 100 de grame, versiunea de 8TB se va simți la purtător.

Forma SSD-ului Samsung T5 EVO nu este una atipică, ieșind poate în evidență prin „mânerul” metalic de pe una dintre laturile mici. Acesta este foarte solid, pare că poate suporta multe. De fapt, întreg SSD-ul este foarte zdravăn și se pare că poate îndura șocuri destul de puternice. O cădere de la circa 2 metri înălțime pe o placă metalică nu ar trebui să provoace daune, chiar dacă asta nu este o certitudine, nefiind acoperită de garanție. Apropo de aceasta, sunt oferiți 3 ani de garanție, dar în anumite condiții.

Cea mai mare parte a SSD-ului este acoperită cu cauciuc, doar „mânerul” este din metal, în timp ce laturile mici sunt din plastic. Pe cea din spatele mânerului sunt câteva informații, în timp ce pe cea opusă este portul USB-C și un LED de status.

Așa cum spuneam, SSD-ul pare foarte rezistent, calitatea de fabricație fiind la cote înalte. Nu pot aprecia neapărat cum se comportă cauciucul ce îmbracă mai tot SSD-ul, fiindcă este ca un magnet de scame și praf. Abia ce am scos SSD-ul din cutie și a prins imediat mai tot praful din jur, pozele de produs arătând foarte clar asta.

În rest, nu mai există nemulțumiri, poate doar faptul că Samsung T5 EVO nu este etanș în fața pătrunderii lichidelor și a prafului. O certificare IP ar fi fost de preferat, mai ales având în vedere prețul la care este propus un astfel de SSD. 

Performanță și utilizare

Teste benchmark SSD Samsung T5 EVO 8TB

Captura de ecran de mai sus arată cele mai bune performanțe pe care le-a obținut SSD-ul Samsung T5 EVO de 8TB din mai multe încercări în CrystalDiskMark 8.0.5 x64. Vedem că vitezele maxime la citire din fișa tehnică sunt atinse și ușor depășite, doar la scriere este o idee în urmă.

Mai jos vedem și mai multe capturi de ecran din alte teste de benchmark prin care a trecut Samsung T5 EVO de 8TB:

După ce am parcurs toate testele, am forțat mai tare SSD-ul în CrystalDiskMark, ținându-l într-o utilizare de 100% pentru mai bine de 15 minute. Am monitorizat temperaturile cu HWMonitor de la CPU-ID și am fost surprins să văd că nu s-a trecut de 41 grade Celsius, iar asta doar pentru un scurt moment, în rest SSD-ul a stat la un destul de stabil 39 – 40 grade Celsius:

Temperaturi SSD Samsung T5 EVO 8TB

Direct pe SSD, din fabrică este prezentă aplicația Samsung Portable SSD, care este una extrem de simplă și care nu oferă multe opțiuni. Cea mai importantă este cea care îți permite să activezi o parolă de acces.

Capturi de ecran din Samsung Portable SSD cu Samsung T5 EVO 8TB:

Mult mai complexă și cu mai multe opțiuni disponibile este aplicația de Windows Samsung Magician, care oricum pune la dispoziție și setările din Portable SSD.

Capturi de ecran din aplicația Samsung Magician pentru Windows 11 cu Samsung T5 EVO de 8TB:

Preț

SSD extern Samsung T5 EVO 8TB 3.100 lei pe PCGarage.ro sau 3.000 de lei pe Altex.ro (prețuri valabile la data publicării acestui review).

Samsung T5 EVO 8TB
4 / 5 Gadget Score
Pro
  • capacitate de 8TB pentru un SSD extern nu este cel mai ușor de găsit;
  • calitate foarte înaltă de fabricație, SSD-ul este extrem de solid;
  • criptare 256-bit AES;
  • managementul termic este foarte bun, temperaturile interne nu trec de 41 grade Celsius nici după zeci de minute de sarcină 100%;
  • aplicația Samsung Magician permite control total asupra tuturor funcțiilor SSD-ului.
Contra
  • fără certificare IP de vreun fel;
  • vitezele puteau fi mai mari, pentru prețul său SSD-ul nu oferă suficientă performanță;
  • scump.
Concluzii

Poate cel mai mare avantaj al unui SSD Samsung T5 EVO ține de faptul că poate fi ales în variante de până la 8TB, precum a fost unitatea de test. Ar mai fi de apreciat cât este de robust, de solid și că vine de la producătorul în care poți avea mare încredere, cel care produce în totalitatea toate componentele oricărui SSD. În rest, nu este cel mai rapid și nici nu are certificare IP de niciun fel. Dar, toate acestea nu înseamnă că Samsung T5 EVO nu merită atenție, dacă îți permiți investiția.

Design
Performanță
Răcire
Raport preț / specificații

SSD-ul Samsung T5 EVO de 8TB a fost testat pentru 5 zile și va fi returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de alte persoane.