Deși denumirea diferă printr-un singur cuvânt, se pare că diferența este foarte mare între Razer Basilisk V3 Pro și Razer Viper V3 Pro.Sigur că deosebirea este fix la cuvântul cel mai important, ceea ce face ca de data aceasta să analizăm un cu totul alt fel de mouse față de Basilisk V3 Pro. Asta cu toate că Razer Viper V3 Pro este tot un mouse wireless și tot de gaming, doar că acum discutăm despre unul ultra-ușor, care a renunțat la fel de fel de funcții și butoane suplimentare spre a ține acul cântarului cât mai aproape de start. Ce înseamnă asta, puteți descoperi în tabelul cu specificații de mai jos, iar detalii complete despre cum se descurcă acest mouse aflați din următoarele capitole.

Specificații mouse wireless ultra-lightweight de gaming Razer Viper V3 Pro

Date tehnice

Mouse gaming
Razer Viper V3 Pro
SenzorOptic, model Focus Pro 35K, rezoluție reglabilă în pași de 1 DPI de la 100 la 35.000 DPI
Viteză de urmărire750 IPS
Rată maximă de urmărire8000 Hz prin dongle Razer HyperPolling Wireless (oferit în pachet)
Accelerare maximă70G
Switch-uriRazer optice de generația a 3-a
Durată de viață switch-uri90 de milioane de acționări
ConectivitateRF 2.4 GHz HyperPolling Wireless prin dongle din pachet și USB-C
Autonomiepână la 95 ore la polling de 1000 Hz
până la 62 ore la polling de 2000 Hz
până la 40 ore la polling de 4000 Hz
până la 17 ore la polling de 8000 Hz
Dimensiuni (aprox.)127.1 x 63.9 x 39.9 mm (L x l x h)
Greutate54 grame

Pachet, design și construcție

🔺Atenție maximă la detalii și construcție de nivel premium.

Am primit mouse-ul înainte de lansarea oficială, în cutia de retail sigilată. Înăuntru, mouse-ul este bine fixat, la fel cum este și dongle-ul wireless. Mai jos de acestea sunt, într-o altă cutie, cablul USB-C la USB-A, stickere ce se pot lipi pe mouse pentru grip suplimentar, un abțibild cu logo-uri Razer și un manual de utilizare, care conține și alte informații diverse:

Cablul este destul de gros, ceva mai rigid și acoperit cu țesătură textilă zdravănă, ceea ce îl face să pară că va rezista bine în timp. Nu aș spune că este recomandat să folosești mouse-ul cu acest cablu conectat la PC, fiindcă este cam tare și nu permite cele mai exacte mișcări. Lungimea firului este de circa 1.8 metri și ideal este să-l folosești pentru a aduce adaptorul RF cât mai aproape de mouse și pentru a încărca mouse-ul.

Dongle-ul este micuț și m-a impresionat prin calitatea de fabricație și atenția la detalii, să spun. Este finisat impecabil, iar pe baza sa este aplicată o bucată mare de cauciuc, care garantează o bună aderență pe aproape orice suprafață. Pe acest cauciuc sunt „gravate” multe informații, pe cât de fine pe atât de bine realizate. Un LED de status este pe partea superioară, unde este trecută și denumirea Razer. 

Mouse-ul Razer Viper V3 Pro este incredibil de ușor. De când îl scoți prima dată din cutie nu-ți vine să crezi că poate funcționa la o asemenea greutate, ai impresia că-i lipsește ceva, gen baterii. Doar că, acesta este principalul atu al mouse-ului, greutatea ce este anunțată de 54 grame pentru versiunea neagră, respectiv de 55 grame pentru cea albă. 

Mouse wireless de gaming Razer Viper V3 Pro

🔺Cântarul meu a afișat 53 de grame pentru Razer Viper V3 Pro.

Designul este simplu și eficient. Nu are nici pe departe toate formele și butoanele pe care le-am văzut la Basilisk V3 Pro, așa că aici este vorba despre cu totul altceva. Razer Viper V3 Pro este un mouse simetric, chiar dacă tot este recomandat dreptacilor, din cauza butoanelor de pe laterala din stânga, cele care pot fi acționate cu degetul police (opozabil).

Butoanele de click sunt mari, iar împreună cu forma simplă, dar cumva atent studiată, dau posibilitatea oricărui tip de utilizator, oricât de mare sau de mică ar avea mâna, să folosească mouse-ul la capacitate maximă. Testul l-am făcut eu, cu mână proporțională ca mărime cu înălțimea de 1.95 metri și fiul meu cel mic, care abia a împlinit 7 ani. Mi s-a părut că amândoi am reușit să mișcăm mouse-ul pe cât de rapid, pe atât de exact.

Rotița de scroll este așezată clasic, este acoperită cu cauciuc, iar în fața ei este un LED de status, care se poate aprinde în roșu, galben / portocaliu și verde.

Pe partea de jos vedem senzorul optic în centru, înconjurat de o bucată albă de PTFE (teflon). Zone mult mai mari de PTFE sunt și spre fața și spatele mouse-ului, în timp ce butonul de Power/DPI este lângă senzor.

Deși a ținut o dietă strictă, Razer Viper V3 Pro nu pot spune că se simte în vreun fel firav. În niciun caz, ba chiar lasă impresia că poate îndura multe. Este realizat aproape în întregime din plastic, care este de până la 85% unul reciclat, de tip PCR (Post-Consumer Recycled). Mai mult, în interior există și un nilon de tip bio, care este biodegradabil. De fapt, Razer a anunțat recent un plan de sustenabilitate care cuprinde un set de obiective concentrate pe minimizarea impactului asupra mediului în toate etapele de viață ale produselor, operațiunilor și lanțurilor de aprovizionare.

Revenind la Razer Viper V3 Pro, închei capitolul cu aprecieri pozitive pe tot planul, de la ergonomie, la construcție și până la cum simți acest mouse de la primul contact și până la…

Utilizare

Mouse wireless de gaming Razer Viper V3 Pro

🔺Mouse-ul se așează bine în mână, chiar și când îl ții complet aiurea 😁

Așa cum am spus, deși Razer Viper V3 Pro funcționează și prin cablu, nu cred că va cumpăra cineva acest mouse spre a-l folosi în acest mod. Nu ai de ce, fiindcă în pachet ai deja cel mai performant dongle de la Razer, cel care permite un polling rate de până la 8000 Hz. Așadar, conectezi adaptorul RF la computer, preferabil prin cablul din cutie, spre a fi cât mai aproape de mouse, iar apoi ai totul gata.

DPI-ul poate fi reglat în cel mai mic detaliu, în trepte de doar 1 DPI, de la 100 la maximul de 35.000 DPI.Reglajele și toate setările sunt disponibile în aplicația Razer Synapse, dar, fiindcă mouse-ul Razer Viper V3 Pro nu era lansat comercial la momentul la care l-am testat eu, în aplicație nu apărea decât ca fiind „în lucru…”:

Razer Synapse cu mouse Razer Viper V3 Pro

În fine, fără a fi disponibil în magazine, totuși Razer Viper V3 Pro a primit un update de firmware, valabil atât pentru dongle, cât și pentru mouse în sine:

Fără a avea, așa cum am mai precizat, prea multe funcții suplimentare (în comparație cu alte modele de mouse), Razer Viper V3 Pro impresionează prin cât de ușor îl poți mișca. Alunecă perfect pe orice suprafață, dar ideal ar fi ca gamerii competitivi să aleagă un mousepad care să ale aducă cel mai bun echilibru în mișcare. Razer Viper V3 Pro reacționează instant și perfect de fiecare dată, nu dat niciodată semn că nu răspunde întocmai comenzilor date.

Click-urile sunt bine dozate, atât pe partea de cursă, care nu este exagerat de scurtă, cât și pe partea de rezistență la apăsare. Ambele parcă sunt la fix, în sensul că nici nu riști niciodată să dai click fără să vrei, dar nici nu sunt șanse de a pierde timp, a avea reacții întârziate.

Click-ul se face cu ceva zgomot, dar nimic intens, ba chiar este un sunet ușor înfundat, să zic așa.

Rotița de scroll este în același trend, are cursă exactă și bine definită între trepte, iar acționarea se face cu o oarecare rezistență, spre a preîntâmpina rotiri accidentale. Zgomotul nu este nici în acest caz deloc deranjant, ba chiar aș aprecia că rotița de scroll este aproape silențioasă.

Butoanele de pe laterala din stânga sunt singurele care ar putea fi atinse accidental, dar asta nu înseamnă neapărat și apăsate fără să vrei.

Oricum ar fi, Razer Viper V3 Pro este incredibil de ușor, nici nu-l simți în mână, dar, în același timp, se dovedește și extrem de exact și de bine pregătit pentru orice fel de joc. Este, din partea mea, un mouse cu adevărat Pro, adică unul care se adresează celor mai pretențioși gameri din lume.

Conectivitate

Mouse wireless de gaming Razer Viper V3 Pro

🔺Prin portul USB-C ar fi bine doar să încarci bateria, nu și să folosești mouse-ul în mod constant.

Aici, repet ce am mai spus de două ori, dacă îmi amintesc corect. Adică, Razer Viper V3 Pro poate fi conectat și direct prin cablu la PC, prin portul USB-C din partea frontală, dar nu văd de ce ai face asta. Funcționează impecabil și oferă performanță maximă în modul wireless, grație adaptorului RF Razer HyperPolling Wireless. Poți conecta acest dongle direct în PC, dacă este suficient de aproape de mouse și fără obstacole în preajmă, dar ideal este să folosești cablul din pachet spre a-l aduce fix în fața mouse-ului. Eu așa am făcut, iar cablul l-am folosit și spre a încărca mouse-ul, când PC-u era în stand-by.

Autonomie

Mouse wireless de gaming Razer Viper V3 Pro

🔺Autonomia depinde mult de polling rate-ul pe care îl alegi. Vrei performanță maximă, atunci faci un compromis la autonomie.

Aici este destul de greu de făcut o analiză cât mai obiectivă și putem pleca de la cifrele oficiale, pe care le-am trecut în tabelul cu specificații. Dacă vei folosi mereu polling rate-ul de 8000 Hz, atunci autonomia va fi de maxim 17 ore, poate chiar pe la 15 ore din ce am testat eu. Dar, dacă nu vei juca mereu competitiv și vei folosi mouse-ul și pentru alte lucruri, atunci poți seta mai multe scenarii în aplicația Razer Synapse și mai poți schimba între ele spre a conserva bateria. Oricum, autonomia nu consider că este una slabă, având în vedere că Razer Viper V3 Pro este atât de ușor. Cu 15 ore la minim poți avea o sesiune mega prelungită de gaming la cel mai înalt nivel, fără a fi nevoie să faci pauză de încărcare… Cel puțin nu de încărcare a mouse-ului.

Preț

Mouse wireless ultra-lightweight de gaming Razer Viper V3 Pro159.99 USD, preț recomandat (prețul este valabil la data publicării acestui review).

Razer Viper V3 Pro
4.1 / 5 Reviewer
PRO
  • calitate de fabricație de top, totul arată și se simte premium;
  • formă simplă, dar ergonomică, potrivită atât pentru mâini mari, cât și pentru cele mici;
  • pe cât de ușor este, pe atât de exact și de plăcut în utilizare;
  • performanță înaltă pe orice plan.
CONTRA
  • preț ridicat.
Concluzii

Devine din ce în ce mai clar pentru mine de ce Razer este unul dintre cei mai apreciați producători din zona de gaming. Pur și simplu nu a fost periferic sau laptop Razer cu care să iau contact până acum care să dezamăgească în vreun fel. Nu spun că sunt toate perfecte, însă cel puțin Razer Viper V3 Pro nu prea are puncte slabe evidente. Să zicem că autonomia putea fi ceva mai ridicată, dar la doar 54 de grame cât să poți cere?! În rest, pe cât de simplu este ca design, pe atât de ergonomic și de eficient este. Modul în care simți acest mouse în utilizare este la cel mai înalt nivel, la fel performanța. Atunci, ce să-i pot reproșa lui Razer Viper V3 Pro?! Poate doar prețul, care este într-adevăr de nivel premium. Însă și produsul tot cam pe acolo poate fi așezat…

Design4.5
Conectivitate4.5
Utilizare4.5
Raport preț / specificații3

Mouse-ul Razer Viper V3 Pro a fost testat timp de 6 zile și va rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de alte persoane.