Retelistica

Radiaţiile electromagnetice pot cauza diverse probleme dacă ne expunem mult timp la valori foarte mari. Despre acest subiect există foarte multe dezbateri, cert este că legile actuale ne protejează de posibile riscuri (limitele recomandate de Comisia internaţională de protecţie la radiații neionizante şi Comisia Europeană trecute în legislaţie sunt în general de 50 de ori mai mici față de limitele pentru care există rezultate științifice privind efecte asupra sănătății).

Dacă nu ştiaţi, cei de la ANCOM măsoară zilnic expunerea la radiaţii electromagnetice cu ajutorul a 150 de senzori ficşi, cât şi cu echipamente mobile. Aceşti senzori ficşi sunt instalaţi în mai toate oraşele mari din România, astfel că intrând pe monitor.emf.ro puteţi descoperi care este nivelul radiaţiilor electromagnetice din oraşul vostru.

Pentru a înţelege la ce vă uitaţi, trebuie menţionat că valorile intensității câmpului electric măsurate de către sistemul autonom național de senzori EMF sunt afișate ca valoare exprimată în V/m (Volt/metru). Totodată raportarea acestora se face și la pragurile de referință pentru fiecare bandă de frecvență investigată în parte, exprimarea făcându-se ca procent din limită.

Pragurile de referință (valorile cele mai restrictive, valorile limită) în cele patru benzi de frecvențe investigate sunt următoarele:

  • pentru banda de frecvențe 100 kHz – 7 GHz: 27.5 V/m;
  • pentru banda de frecvențe 925 – 960 MHz: 41.8 V/m;
  • pentru banda de frecvențe 1805 – 1880 MHz: 58.4 V/m;
  • pentru banda de frecvențe 2110 – 2170 MHz: 61 V/m.

Din ce am văzut pe măsurători, putem sta liniştiţi, în viaţa de zi cu zi suntem expuşi unor valori inofensive. Mai multe detalii pe subiect găsiți aici.

Via: mobilissimo.ro