L-am văzut pentru prima dată la micuțul stand al Visual Fan de la MWC Barcelona 2013 și de atunci am realizat că A4All are un potențial mare pentru o piață emergentă precum România. 2013 va fi anul smartphone-urilor de buget și mid-range, iar ambele categorii cu Android pe post de sistem de operare.

Feature phone-urile au fost depășite pentru prima dată în Q1 2013 de către smartphone-uri. Încetul cu încetul vor ieși din piață. Asta în contextul în care telefoanele Android au coborât sub 100 de euro fără semnarea unui contract. Allview A4All costă 329 lei și în curând va intra în oferta Cosmote. În ultimul catalog Germanos apare la telefoanele cu cartele preplătite și cu mențiunea În curând. Prevăd că din a doua parte a lui mai va fi în stocurile Germanos la nivel național, deja ajuns la magazinele online.

Și vine întrebarea: Merită să dai 329 lei pe Allview A4All? Se descurcă cât de cât sau lasă de dorit?

Răspunsurile vor veni pe parcursul review-ului. Spun de pe acum că Allview A4All depășește mai toate feature phone-urile din piață și chiar unele telefoane Android low-cost cu preț de achiziție mai mare cu 100 – 200 lei.

Specificațiile tehnice pentru Allview A4All:

Smartphone

Date tehnice

Allview A4All

Ecran

TFT-LCD de 3.5 inch cu rezoluție 320×480 pixeli, de tip capacitiv, multitouch

Procesor

Single core la 1 GHz, ARM Cortex-A9 de la MediaTek 6575

Memorie

256 MB RAM, 512 MB ROM, microSD de până la 32 GB

GPU

PowerVR SGX531

Sistem de operare

Android 2.3.6 Gingerbread

Conectivitate

Dual-sim, 3G cu viteze de download de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi b/g/n, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS

Cameră foto și video

2 Megapixeli și filmează la 480p cu 25 fps și cameră frontală de 0.3 Megapixeli

Baterie

1500 mAh

Greutate

122.7 gr.

Grosime

12.2 mm

Design

Allview-A4All-review (1)

În cutie dați de Allview A4All, bateria de 1500 mAh,  cablu microUSB – USB 2.0, încărcător pe USB 2.0, căști pe jack de 3.5 mm, certificat de garanție, licență pentru trei luni la Bitdefender Mobile Security, folie de protecție pentru display. Sunt obișnuit să lucrez cu telefoane de peste 4.3 inch și A4All la 3.5 inch mi-a dat impresia de smartphone compact. M-am adaptat la dimensiunile display-ului și am putut să-mi fac treaba cu el.

Muchia telefonului este metalică și spatele său din plastic. Elementul metalic contribuie la rezistența pe care ți-o oferă telefonul. Nu scoate niciun sunet când este strâns în mână. Capacul bateriei se îndepărtează ușor și spre a avea acces la cele două sloturi SIM cât și la cardul microSD de până la 32 GB.

Cântărește 122 gr. și 12.2 mm grosime nu-l face tocmai un device slim. Cele 122 gr. sunt atinse și pentru că telefonul dispune de o margine din metal. Aș zice că au făcut o alegere inspirată din acest punct de vedere.

Allview A4All este un smartphone fabricat din materiale ce dau impresia de rezistență în timp, spatele nu-i lucios ci mat, iar astfel nu adună amprentele. Finisare aș zice că-i decentă, nu scârțâie pe la vreo încheietură, capacul bateriei se deschide ușor și se montează la fel de facil.

Ecran și sunet

Allview-A4All-review (14)

3.5 inch cu rezoluție 320×480 pixeli. Asta în contextul în care majoritatea telefoanelor Android de sub 600 de lei vin cu display de 3 sau 3.2 inch cu rezoluție 240×320 pixeli. La baza ecranului de 3.5 inch se află trei taste capacitive în stilul de la Android 4.0 / 4.1, deși Allview A4All rulează Android 2.3.6 Gingerbread.

Ecranul se descurcă destul de bine, informațiile afișate sunt lizibile și sub acțiunea directă a razelor solare.

Boxa a fost poziționată pe spate. Volumul poate fi reglat din partea dreaptă, tastă dedicată. Sunetul oferit de Allview A4All impresionează prin amplitudine, dar accentul de bass lipsește. Treble la maxim. Aș zice că am prea multe pretenții pentru costurile sale de achiziție. Căștile incluse în pachet aduc un sound plăcut, jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți în în partea superioară, lângă portul micorUSB.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Allview-A4All-review (18)

Procesor MediaTek MT6575 single core la 1 GHz + 256 MB RAM + 512 MB ROM + slot pentru microSD + PowerVR SGX531 accelerator grafic. Peste aceste specificații rulează Android 2.3.6 Gingerbread. Prevăd o primă nemulțumire: de ce nu are Android 4.0 / 4.1 / 4.2?

Cred că și-au dorit să nu sacrifice autonomia în dauna unui spor de performanță / viteză. Pe de altă parte acele iconițe luate din Android 4.0 și puse sub display-ul de 3.5 inch ar putea duce la ideea ca în viitor să primească un update software, dar trebuie să fiu clar și să spun că nu știu nimic oficial din acest punct de vedere.

Peste Android 2.3.6 au pus Berry UI. Poți customiza ecranul și ai posibilitatea de a realiza o temă de la zero cu diverse modele presetate pe care le alegi după bunul plac. Sunt multe aplicații de tip launcher în Google Play și prin intermediul acestora poți avea o interfață grafică similară cu cea de pe un Nexus Phone etc.

Cel mai mult mi-a plăcut că nu are lag / întârziere în meniu când efectuezi diverse comenzi. Doar atunci când am instalat simultan mai multe aplicații și altele își făceau update am dat de un răspuns oarecum întârziat la comenzile date lui A4All. Nu poți instala Chrome pentru Android, doar dacă ai de la 4.0 în sus îl poți avea pe smartphone, dar sunt multe alte browsere în Google Play. Și cel integrat merge fără probleme. În browsing veți remarca cât de rapid se mișcă, mai ales dacă site-ul respectiv are o versiune de mobil și nu face exces de bannere și imagini generos dimensionate.

M-am adaptat rapid la tastatura qwerty touch și am reușit să scriu pe ea în mod portrait. A4All are meniu în limba română. Navigarea prin aplicațiile instalate se face printr-un fel de gest swipe lateral. Dintre aplicațiile preinstalate de către producător:

– MultiLing Keyboard, Bitdefender Mobile Security, ES File Explorer și ES Task Manager;

– OfficeSuite, Wonder ZOO.

Nu s-a făcut exces de aplicații. Asta și pentru că telefonul are 512 MB spațiu de stocare. Acum realizez că la 512 MB ROM nu avea niciodată Android 4.0 sau 4.1 pentru că sunt necesari minim 4 GB. Presupun că și-au dorit un preț de achiziție cât mai mic și de aici concesia făcută la spațiu de stocare și implicit la sistemul de operare preinstalat.

Facebook, Twitter, YouTube funcționează fără probleme. Le puteți instala din magazinul Android plus alte peste 500.000 de aplicații și jocuri. Vă dați seama că unele jocuri de top sau unele aplicații nu merg a fi rulate pe A4All, dar sunt o sumedenie care merg fără probleme: Subway Surfer, Temple Run în toate cele patru variante etc.

Performanță

Allview-A4All-review (20)

Nu știu cât de relevante sunt testele de benchmark la un smartphone low-cost, dar găsiți mai multe informații în tabel:

Smartphone

Teste benchmark

Allview A4All

Quadrant Standard

1571 puncte

AnTuTu Benchmark

5001 puncte

NenaMark1

62.2 fps

NenaMark2

30.8 fps

CF-Bench

3116 puncte

Vellamo

804 puncte în HTML5

335 puncte în METAL

BrowserMark 2.0

1227 puncte

HTML5test

200 puncte

Conectivitate

Allview-A4All-review (7)

Dual-sim, Wi-Fi, 3G, bluetooth. În partea superioară regăsiți portul microUSB pentru conectarea la PC și pentru încărcarea bateriei de 1500 mAh, tasta pentru reglarea volumului în dreapta și butonul de power în stânga.

Calitatea în convorbirile clasice o încadrez la nivelul mediu spre bun. Nu am sesizat probleme legate de un eventual death grip sau pierderi ale semnalului în 3G / 2G.

Cameră foto și video

Allview-A4All-review (5)

2 Megapixeli și filmeză la 480p cu 30 fps. Dispune și de cameră frontală de 0.3 Megapixeli care se dovește utilă pentru cei care fac apeluri video via 3G, Skype etc. Mai multe mostre foto și video:

Autonomie

Allview-A4All-review (27)

1500 mAh, display HVGA de 3.5 inch, CPU single core, Android 2.3 și o autonomie care trece ușor de zi în condiții de utilizare moderată. Aș zice că merge spre două zile și asta-i destul de bine. Condiții de utilizare moderată = fără sincronizare a conturilor de mail, facebook, twitter, display pe luminozitate maximă, apeluri și mesaje de ordinul a 30 – 40 minute / zi, browsing cât de cât și 1 – 2 jocuri rulate mai mult de test.

Concluzii

Allview-A4All-review (24)

Allview A4All este un smartphone care livrează multe pentru prețul său de comercializare. Aș zice că este o mică afacere să-l achiziționați. Dacă avea 512 MB memorie RAM și Android 4.1 aș fi zis că nu are rival în categoria low-cost.

Rulează Android 2.3.6 Gingerbread, dar lipsa lag-ului îl face de cumpărat. Visual Fan va da lovitura cu A4All care prevăd de pe acum că va fi vândut în mii de unități fără probleme. Asta și pentru că nu are rival. Niciun smartphone dual-sim nu coboară sub 450 de lei, iar A4All costă 329 lei în acest moment. Prețul vehiculat la Barcelona era de 299 lei și s-ar putea să-l vedem peste câteva săptămâni că ajunge la această valoare.

PRO

– display destul de luminos, informații lizibile și sub acțiunea razelor solare;

– interfață rapidă, viteză decentă în browsing;

– finisare bună pentru categoria sa de preț;

– autonomie excelentă;

– preț de best buy;

– capace interschimbabile pentru a-i aduce un plus de culoare.

CONTRA

– sunet ușor strident la volum maxim;

– rezultate slabe în ce privește fotografiile;

– spațiu de stocare restrâns, noroc cu slotul pentru microSD. Pentru a folosi camera foto & video trebuie neapărat să aveți un microSD preinstalat;

– Android 2.3.6, 4.1 s-ar fi dovedit de bun augur, dar vorbim de niște costuri pe care Visual Fan le-a dorit cât mai jos.