Recenzia este scrisă de către Darius Pană ( a scris și review-urile unor alte telefoane și tablete Android – Overmax Vertis AIM, ASUS Transformer Pad TF103C, Vonino Ego QS), iar fotografiile sunt făcute de către Emil Dragotă.

Allview Viva i10G 32 GB este în momentul de față vârful de gamă în materie de tablete al companiei brașovene și asta pe bună dreptate dacă ne uităm la specificațiile sale. Niciun alt model de-al lor nu dispune de un ansamblu hardware mai performant, iar experiența în utilizare oferită ar trebui să fie la cote înalte și aproape fără compromisuri.

Allview-VIVA-i10G (1)

Un device complet, căruia nu pot spune că-i lipsește decât conexiunea 4G în locul celei doar de tipul 3G de care dispune. Un inconvenient minor pe care doar unii cârcotași l-ar considera un dezavantaj major atâta vreme cât aria de acoperire a acestui serviciu este deocamdată destul de limitată.

În fine, destul cu introducerea, să vedem specificațiile ,,flagship-ului” tabletelor Allview:

specificatii-Allview-VIVA-i10G


Design

Allview-VIVA-i10G (5)

Pachetul în care găsim tableta mai conține un încărcător, un cablu microUSB-USB 2.0, un cablu OTG, manual de utilizare și certificate de garanție. Toate accesoriile sunt în aceeași culoare cu tableta, adică albe. Pe display era gata montată o folie de protecție, numai bună în a evita eventuale zgârieturi.

Designul este simplu, fără artificii stilistice inutile, cu finisare bună, atât în ceea ce privește calitatea construcției, dar și a materialelor. Viva i10G nu este perfectă, dar se simte solidă și nu-ți lasă aceea impresie de tabletă low-cost.

Plasticul folosit este mat și plăcut la atingere, dar spatele din aluminiu, deși contribuie la partea de rezistență, este predispus la zgârieturi și nu oferă nici un grip prea bun. Aici și greutatea tabletei este decisivă, în sensul că trebuie ținută zdravăn in mână dacă nu vrem să o scăpăm.

Ecran și sunet

Allview-VIVA-i10G (16)

Un display numai bun pentru o tabletă performantă ca Viva i10G. IPS de 9.7 inch cu o rezoluție de 2048×1536, de unde rezultă o densitate a pixelilor de cca. 267 ppi. Alături de culori afișate natural, fără suprasaturare și de unghiuri bune de vizualizare, ecranul este unul de calitate. Decât luminozitatea pare insuficientă când folosim tableta afară, în soare puternic, pentru că deși display-ul nu reflectă aproape deloc spațiul ambiant, avem totuși ceva probleme în a distinge anumite lucruri. Nu este un capăt de țară, doar că se putea un pic mai bine ca și luminozitate.

Pe partea de sunet, Allview Viva i10G ne pune la dispoziție două difuzoare externe foarte puternice ca volum maxim. Impresionează la acest aspect, iar ca o comparație pot să spun că marea majoritate a laptop-urilor cu două speakere pe care le-am auzit nu sunt depășite de această tabletă. Perfectă pentru cei care nu doresc să piardă anumite sunete când vizionează filme. Totuși, dacă volumul maxim este mai mult decât satisfăcător, calitatea lui este doar medie. Bass-ul nu prea se regăsește în nici o melodie, chiar dacă noi știam că ar trebui să fie acolo. Oricum, asta nu e o problemă doar a acestui device, marea majoritate a telefoanelor sau tabletelor fiind lipsite de frecvențele joase când vine vorba de sunetul emis prin difuzoarele externe.

Pe jack-ul de 3.5 mm avem parte de un sound bine calibrat, pe care, alături de niște căști de calitate, îl va aprecia majoritatea cumpărătorilor. Un sunet bun, care nu te va da pe spate, dar în nici un caz nu va dezamăgi pe nimeni.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Allview-VIVA-i10G (19)

Cu un procesor Intel Atom de tip quad-core la 1.86 GHz, 2 GB memorie RAM, 32 GB spațiu de stocare și GPU Intel HD Graphics se formează o echipă ce rulează orice aplicație sau joc din Play Store la nivel maxim. Acest ansamblu hardware alături de ecranul bun va face deliciul oricărui împătimit de jocuri, la niciunul neîntâlnind lag sau alte probleme. Pe scurt: arhisuficient!

Viva i10G rulează Android 4.2.2 Jelly Bean, peste care Allview a adăugat o interfață proprie, pe care mai bine o lăsa în stadiul de cercetare. După doar o oră de folosință m-am văzut nevoit să apelez la Nova Launcher, pentru că deși aveam un hardware foarte puternic, tableta îmi oferea lag, agăța și mă mai și scotea din anumite aplicații sau jocuri. Cu vestitul launcher din Play Store, povestea s-a schimbat radical, acum Viva i10G rulând aproape perfect și ducând la bun sfârșit toate task-urile pe care i le-am impus.

La capitolul aplicații preintalate, Allview a decis să reducă numărul acestora față de trecut și astfel avem parte de: Office Suite Viewer, Bitdefender Mobile Security (varianta trial de 90 de zile), MultiLing, ES Task Manager, ES File Explorer, Sygic (soft de navigație varianta trial de 30 de zile) ș.a. Marea majoritate a cititorilor sunt sigur că știți cu ce se ocupă aceste aplicații, iar dacă nu, atunci puteți intra pe site-ul oficial Allview, la secțiunea Aplicații a tabletei Viva i10G, unde vă vor fi prezentate toate detaliile necesare.

Performanță

Screenshots-Allview-VIVA-i10G (13)

Rezultatele trecerii prin testele de benchmark vă sunt prezentate în tabelul de mai jos

teste-benchmark-Allview-VIVA-i10G


Conectivitate

Allview-VIVA-i10G (11)

Allview Viva i10G se poate conecta la alte dispozitive wireless prin Wi-Fi în standardele b/g/n, Wi-Fi Direct, 3G cu viteze de download de până la  Mbps, Bluetooth 3.0 și GPS cu Glonass. Pentru contactul direct tableta dispune de port microUSB – USB 2.0, slot pentru card microSD de până la 64 GB și jack de 3.5 mm.

Ținută în modul landscape, pe partea stângă găsim jack-ul de 3.5 mm, sloturile pentru cardul microSD și cartela SIM și microUSB-ul, iar în partea de sus se află tastele Power, Volum +/- și Home. Pe celelalte laturi nu mai întâlnim nici un alt element. Cele două difuzoare se află pe spatele tabletei în partea stânga-sus, unul lângă celălalt, iar camera principală de 5 Megapixeli în colțul din dreapta-sus.

Pe partea de conectivitate 3G nu am întâmpinat probleme, dar cu Wi-Fi-ul pornit, când tableta era în stand-by, sistemul se restarta periodic, la numai câteva minute. Acest lucru s-a întâmplat numai când eram conectat la o rețea Wi-Fi și numai când tableta era în stand-by. Probabil cu un mic update de firmware acest bug va fi rezolvat.

Cameră foto și video

Allview-VIVA-i10G (7)

Camera secundară, căreia îi înțeleg utilitatea, se laudă cu 2 Megapixeli și că filmează HD. Totuși, în apelurile video calitatea nu este tocmai bună, iar aici nu înțeleg de ce nu se optează pentru un senzor mai bun la camera secundară. La o tabletă, mai ales una cu conexiune 3G, se presupune că vei folosi programe în genul Skype. Atunci, de ce nu se numește cameră principală cea de pe fața tabletei și să se insiste ca aceasta să fie cea de o calitate mai bună?

Nefiind adeptul camerei foto de pe spatele unei tablete de 9.7 inch și neînțelegâng rostul acesteia, am făcut câteva instantanee din care vă puteți convinge singuri de calitatea senzorului principal.

Autonomie

Screenshots-Allview-VIVA-i10G (35)

Pe site-ul lor cei de la Allview spun că Viva i10G poate ajunge la o autonomie de până la 6 ore. Eu unul nu am reuțit să descarc acumulatorul de 8.000 mAh în mai puțin de 4-5 ore. Și asta jucând continuu Real Racing 3 și Asphalt 8. Doar cu navigare pe internet, vizionare de clipuri pe Youtube, ascultând muzică sau jucând joculețe gen Spider Solitaire sau Backgammon, autonomia ajunge și la 7-8 ore.

Întradevar cu luminozitatea ecranului la minim, deoarece am folosit-o mai mult noaptea sau pe înserat. Chiar la luminozitate și în sarcină maximă  nu cred că se poate scădea sub 4 ore. Din punctul meu de vedere cele 6 ore specificate de Allview sunt o medie dintre maximul și minimul ce pot fi atinse de bateria lui Viva i10G.

Preț

Tableta Allview Viva i10G 32 GB – 979 lei la eMAG.

Concluzii

Allview-VIVA-i10G (22)

În cele peste două săptămâni în care am folosit Allview Viva i10G 32GB am descoperit în aceasta un device complet, căruia nu-i lipsește aproape nimic și care nu prezintă puncte slabe evidente. După experiența avută cu această tabletă pot spune că pentru compania brasoveană ea merită statutul de flagship.

Ecranul, performanța oferită și pachetul general oferit sunt la cote înalte, iar punctele slabe sunt puține și nu atât de evidente încât să dezamăgească puternic. Categoric nu este cea mai bună tabletă pe care am întâlnit-o, dar experiența oferită în acest preț merită să aruncați o privire și către acest produs ,,românesc”.

La final am structurat principalele puncte pro și contra:

PRO

Display – plăcut cu rezoluție foarte bună, culori naturale și unghiuri largi de vizualizare;

Ansamblu hardware – rulează în cele mai bune condiții jocurile sau aplicațiile cele mai complexe;

Autonomie bună –  mai ales luând în considerare hardware-ul, mărimea și rezoluția ecranului.

CONTRA:

Greutate – la aproape 600 de grame devine obositor să o ții într-o singură mână mai mult de câteva minute și nici la grip nu ajută cu nimic;

Software – Android Jelly Bean în loc de KitKat, interfața Allview ce rulează cu lag și consumă resurse ineficient.

Partea de unboxing și primele impresii:

Imagini cu Allview VIVA i10G: