Allview Wi8G – review

21/01/2015

Tableta pe care am testat-o în ultimul timp pare o clonă a unei alteia de la același producător. Singurele diferențe dintre Allview Impera i8 și cea analizată acum, Allview Wi8G, sunt date de suportul 3G pentru aceasta din urmă și portul micro HDMI disponibil la prima. Și camera principală are mai mulți Megapixeli la Impera i8. În rest, cam aceleași specificații, cu procesor, memorie, spațiu de stocare, baterie, grosime sau greutate la fel.

Compania brașoveană ar fi putut foarte bine să denumească tableta pe care o avem acum în vedere, Allview Impera i8G și nu Allview Wi8G. În fine, acestea sunt doar mici detalii care nu pot influența modul meu de analizare a unui produs. Să începem atunci prin

Specificațiile detaliate pentru Allview Wi8G:

Specificatii Allview Wi8G

Design

Allview Wi8G

În cutia primită am găsit tableta, încărcătorul, cablul micro USB – USB 2.0, cablu OTG, manual de utilizare, certificat de garanție și cod pentru activarea Microsoft Office 365 pentru un an de zile.

Designul este iarăși aproape neschimbat față de Allview Impera i8. Colțuri rotunjite, butoanele de power și reglarea volumului mai mult pe spatele dispozitivului decât pe lateral și mult plastic. Pe partea din față, la bază este logo-ul Windows ce conține tasta capacitivă cu rol de ”home”, iar sus în centru camera frontală de 2 Megapixeli.

Pe spatele tabletei putem vedea sigla firmei Allview, denumirea modelului și logo-ul ”intel inside”. În colțul stânga-sus este camera principală de 2 Megapixeli.

Legat de construcția tabletei Allview Wi8G nu pot aduce prea mari comentarii. Este în general bună, dă impresia de soliditate și nu sunt mari scăpări la finisările mai fine. Materialele, în schimb, sunt reprezentate numai de plastice care par ieftine spre foarte ieftine. În special plasticul de la extremitățile de sus și jos (în mod portrait) parcă este din cel folosit la construcția jucăriilor.

În final nu sunt mari motive de dezamăgire la capitolul design, principalele probleme fiind legate doar de calitatea materialelor.

Ecran și sunet

Allview Wi8G

Ecranul de 8 inci este de tip IPS și oferă luminozitate, culori și unghiuri de vizualizare bune. Rezoluția de 1280 X 800 pixeli este singura care poate deranja doar în anumite momente. Pe o tabletă ce rulează Android, densitatea redusă a pixelilor nu s-ar fi văzut atât de evident.

În cazul Allview Wi8G sistemul de operare Windows afișează de multe ori texte sau pictograme minuscule care apar slab conturate. Asta se întâmplă mai ales în modul desktop al Windows 8.1 sau în browsing, folosind Internet Explorer.

Sunetul extern emis doar printr-un singur difuzor (ai putea crede că sunt două) este slab ca intensitate. Calitatea nu este tocmai rea, dar la volum maxim, într-un mediu gălăgios, abia vei auzi ceva din partea lui Allview Wi8G.

Prin jack-ul de 3.5 mm situația este complet diferită. Avem volum suficient cât să devină deranjant la intensitate maximă, dar calitatea este mediocră. Nu este oferit un sound prea plăcut, toate frecvențele fiind slab reproduse. Ai impresia că asculți muzica într-o sală de baie sau într-o încăpere imensă, deși tu ai căști pe sau în urechi.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Allview Wi8G

Procesorul Intel Atom Z3735G quad-core la 1,33 GHz până la 1.83 GHz prin turbo boost este suficient de puternic pentru Allview Wi8G. Și acceleratorul grafic face față cu brio în aproape toate jocurile din Windows Store. Problema este memoria RAM care măsoară doar 1 GB. Pare insuficientă în majoritatea timpului, dar mai ales atunci când ai deschise mai multe aplicații.

Spațiul de stocare de 16 GB este și el insuficient. De la prima deschidere a tabletei mai ai disponibili doar puțin peste 5 GB. După câteva update-uri și aplicații instalate, nu-ți rămâne mai nimic din toată memoria de 16 GB.

Sistemul de operare care vine preinstalat pe Allview Wi8G este Windows 8.1. Acesta este la fel ca pe orice tabletă, mini PC, laptop sau desktop ce-l rulează. Se mișcă destul de bine imediat după ce deschizi tableta, dar începe să dea rateuri pe măsură ce se fac update-uri și instalezi aplicații sau jocuri. În unele momente apar decalaje mari între momentul în care dai o comandă și momentul în care se întâmplă ceva cu adevărat.

Aplicațiile preinstalate în Windows 8.1 de pe Allview Wi8G sunt nenumărate. Dau doar câteva exemple, întrucât lista poate fi consultată în review-ul pentru Allview Impera i8. Dintre aplicații: Food & Drink, Health & Fitness, Internet Explorer, Maps, Microsoft Office, OneDrive, OneNote, ș.a.

Performanță

Allview Wi8G

După ce a trecut prin câteva teste de benchmark am structurat rezultatele în tabelul de mai jos

tabel teste benchmark Allview Wi8G

Conectivitate

Allview Wi8G

Allview Wi8G dispune de slot pentru cartelă de tip micro sim și asigură prin intermediul acesteia viteze de 21 Mbps în download și 5.76 Mbps în upload. În afară de 3G mai avem Wi-Fi 802.11 b/g/n, bluetooth 4.0, GPS, micro USB 2.0 și jack de 3.5 mm.

Ultimele două sunt situate în partea de sus a tabletei și tot aici este un capac ce odată desfăcut oferă acces către cartela sim și slotul pentru cardul micro SD.

Cu wireless-ul și bluetooth-ul nu am avut probleme, iar despre conexiunea 3G nu am prea multe de spus. Am introdus o cartelă sim doar ca să văd dacă aceasta funcționează. Aveam semnal GSM, dar nu am testat conexiunea. Nu cred că există motive de îngrijorare nici aici.

Cameră foto și video

Allview Wi8G

Eu nu folosesc o tabletă pentru a înregistra filmulețe sau pentru a face poze. Singurele momente în care ajung să fac așa ceva sunt acestea în care testez produse. Nu mă avânt să detaliez capacitățile camerei foto , ci vă las în schimb pe voi să le analizați.

Mai jos aveți o galerie de fotografii, în care prima imagine este lăsată la rezoluția maximă de 2 Megapixeli:

Update: Imaginile vor fi publicate mâine, dis-de-dimineață.

Autonomie

Allview Wi8G

Iarăși acest capitol aș putea foarte bine să-l copiez din review-ul de la Allview Impera i8. Cu același tip de ecran, același hardware și aceeași capacitate pentru baterie, Allview Wi8G nu se prezintă diferit față de sora ei.

Astfel, vă spun din nou că folosită intens, cu luminozitatea ecranului la maxim nu veți trece de 2 ore de autonomie. Cu 50% intensitatea display-ului și utilizare mai ușoară putem prinde mai mult de 3 ore și jumătate, poate chiar 4.

Preț

Allview Wi8G – 725 lei la eMAG.

Concluzii

Allview Wi8G

Allview Wi8G poate fi o tabletă potrivită pentru cei ce-și doresc un dispozitiv pe 8 inci ce rulează Windows 8.1 și oferă conectivitate 3G. Ecranul este bun, construcția nu tocmai rea, iar procesorul și acceleratorul grafic vin de la un producător renumit. În schimb, materialele folosite și experiența în utilizare nu sunt tocmai cele mai bune.

Prețul actual mai trebuie ajustat în viitor dacă compania brașoveană dorește ca Allview Wi8G să se bucure de succes în piață.

Cele mai importante elemente bune sau rele sunt mai jos:

PRO:

– ecranul IPS oferă culori, luminozitate și unghiuri de vizualizare bune;

– conexiunea 3G este binevenită pentru cei care caută mobilitate maximă.

CONTRA:

– plasticul folosit în construcția tabletei par foarte ieftin;

– 2 GB RAM ar fi fost de bun augur,  5 GB spațiu de stocare din 16 GB promiși s-ar putea să fie prea puțin. Windows 8.1 și aplicațiile cu care sosește la pachet ocupă destul de mult spațiu.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.