Allview X3 Soul PRO – review

25/07/2016

Allview X3 Soul PRO este flagshipul companiei brașovene, cel puțin până în toamnă – iarnă când este așteptat Allview X3 Xtreme. Este și telefonul meu de o bună perioadă de timp, iar experiența de utilizare și motivele pentru care m-am oprit asupra lui le găsiți în materialul de față.

Am mai spus-o și o repet, Allview are curaj când aduce telefoane cu specificații ce le încadrează la granița dintre mid-range și premium. În contextul în care ei sunt cunoscuți pentru telefoanele low-cost sau cu preț maxim la liber de 5 – 6 – 700 lei – aici își fac grosul vânzărilor. Încetul cu încetul și-au format o întreagă ligă de telefoane mid-range, iar cu câteva vârfuri de lance au testat și nișa high-end.

Concurența formată din UTOK, Evolio și E-BODA a rămas pe low-cost și nu a riscat așa cum face Allview. Este foarte greu să-ți construiești un nume când lupți cu companii A-list: Samsung, LG, Sony, HTC etc.

Allview-X3-Soul-PRO (10)

Spre exemplu, Allview X3 Soul PRO la aprox. 1999 lei ar trebui să facă un client să-l aleagă în detrimentul unor smartphone-uri cu preț situat în apropierea sa sau sub el: Samsung GALAXY S6, Samsung GALAXY S5, LG G5, Huawei Mate S, ASUS Zenfone Deluxe Special, LG V10 etc. Singura șansă pe care o ai în fața unei astfel de concurențe: raport preț / specificații mai bun, experiență de utilizare fără compromis, suport software la nivelul jucătorilor A-list.

Nu trebuie să ne ascundem după pălărie. Allview a avut și câteva scăpări majore pe zona asta de preț, Allview X1 Xtreme a făcut pasul de la 4.2 Jelly Bean spre 4.4 KitKat, dar 5.0 Lollipop nu a primit. Allview X2 Xtreme are 5.1 Lollipop și nu se știe dacă va face pasul spre 6.0 Marshmallow, până acum nu l-a primit.

Haideți să vedem dacă Allview X3 Soul PRO merită cei aprox. 2000 de lei, iar review-ul este structurat așa cum v-am obișnuit, prima dată îi relevăm specificațiile hardware complete.

Specificații Allview X3 Soul PRO

specificatii-Allview-X3-Soul-PRO

Design

Allview-X3-Soul-PRO (1)

În pachet dați de smartphone, foile ecran, încărcător, cablu de date USB, cablu de date OTG, agrafă pentru slotul combo, căști de tip in-ear, cod de activare pentru Bitdefender Mobile Security, certificat de garanție, manual de utilizare.

O să am curaj și o să spun că din punct de vedere al modului în care arată poate fi comparat cu orice alt smartphone din categoria sa de preț. Asta pentru că nu s-a riscat prea mult în ce privește liniile de design, simplitate, atenție la detalii, materiale de bună calitate. Este un smartphone rectangular cu colțurile ușor rotunjite, carcasă metalică de tip unibody fără a se oferi acces la bateria de 3000 mAh.

În partea frontală nu se regăsește niciun logo, pe spate se află inscripția stilizată: Soul by Allview și logo-ul companiei brașovene. Nu-l simți că alunecă din mână, grip bun pentru un smartphone metalic. Recomand utilizarea unei huse, spatele se zgârie relativ ușor. L-am folosit fără husă și am reușit să-i trag o zgârietură mai nasoală, asta și pentru că sunt ușor neatent și s-ar putea să-l fi pus în același buzunar cu cheile de la mașină & casă. Folosiți husă și scăpați de astfel de neajunsuri.

Aveți o galerie dedicată de imagini în care X3 Soul PRO se prezintă din toate colțurile, unghiurile etc. Arată foarte bine și nu-i mai prejos față de concurență. Aș putea spune că s-au inspirat puțin de la Huawei, cel puțin așa mi se pare.

Ecran și sunet

Allview-X3-Soul-PRO (12)

AMOLED de 5.5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli cu 3D Touch, 401 ppi, raport display / corp de 72.2%, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3 de tip 2.5D + folie de protecție inclusă în pachetul de retail.

Au optat pentru un panel destul de scump, asta pentru că are și funcția de 3D Touch. În ce privește culorile afișate, luminozitatea și unghiul de vizualizare nu sunt prea multe de spus – se descurcă impecabil. Din punctul meu de vedere nici nu are rost pe 5.5 inch să aduci o rezoluție 2K, 4K etc. În fine, nu este cazul să discut oportunitatea / inoportunitatea unei mega-rezoluții pe un ecran mic.

În meniu găsiți secțiunea MultiLevel Touch, iar acolo puteți personaliza răspunsul ecranului la o apăsare prelungită. Gesturile 3D Touch sunt integrate în galeria de imagini, în prea puține aplicații și prea puțin în interfața grafică ca să facă diferența față de un display convențional. Nu știu jocuri care să mizeze pe acest gen de ecran. Apple și Huawei au mizat pe tehnologii de gen, dar cred că mai este loc de inovat în domeniu.

Sunetul provine de la un speaker situat la baza smartphone-ului, lângă portul USB type-C. Se aude puternic, foarte puternic la volum maxim, dar destul de metalic, fără prea mult bass. Pe la 50 – 60% este ceva mai echilibrat. Jack-l de 3.5 mm se află tot la bază, iar căștile in-ear din pachet se descurcă suficient de bine pentru majoritatea utilizatorilor, bass plăcut, se vede certificarea DTS Sound.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Allview-X3-Soul-PRO (13)

Folosește un procesor mid-range din portofliul MediaTek, unul suficient de puternic ca să ruleze jocurile și aplicațiile existente în Google Play. MediaTek Helio P10 folosește o arhitectură de tip big.LITTLE cu 4 x ARM Cortex-A53 la 1.95 GHz și 4 x ARM Cortex-A53 la 1.15 GHz, Mali-T860MP2 la 700 MHz pe post de accelerator grafic.

Allview a adus maximul de memorie RAM suportată de acest procesor – 4 GB eMMC 5.1 DE tip LPDDR3 la 933 MHz + 64 GB spațiu de stocare și posibilitatea de a suplimenta spațiul de stocare cu un card microSD de până la 128 GB (slot combo – dual-sim cu microSIM și nanoSIM sau single sim + card microSD).

Informații furnizate de CPU-Z pentru hardware-ul de pe X3 Soul PRO;

Folosește o tehnologie pe 28nm, 8 nuclee pe ARM Cortex-A53, capabil să filmeze la 1080p cu 30 fps și să integreze un display cu rezoluție FHD / 1920×1080 pixeli. Sunt performanțe de nivel mid-range. Nu știe să filmeze 4K, nu suportă rezoluții 2K, folosește memoriii de tip DDR3.

Pentru utilizator este important cum se descurcă la nivel de interfață, în aplicațiile și jocurile solicitante. Cu 4 GB RAM și 64 GB spațiu de stocare + procesorul amintit și Android 6.0 Marshmallow cu launcher-ul specific Allview = viteză, fără lag în momentul în care rulează mai multe aplicații în paralel. Nu are probleme nici cu jocurile cu grafică complexă. Se încălzește în partea spate, dar în linie cu alte telefoane Android din categoria sa de preț.

Recunosc că nu am folosit launcher-ul Allview și am preferat să merg pe mâna Google Now pentru o experiență de utilizare cât mai apropiată de Android-ul nativ. Ce nu poți schimba?

Faptul că notificările și setările sunt poziționate separat. Printr-un swipe de sus în jos ai notificările, iar printr-un swipe de la bază spre sus ai setările smartphone-ului. Este o chestie ce necesită un pic de obișnuință, după un timp am ajuns și pe alte telefoane Android să încerc a intra în setările rapide printr-un swipe de la bază. Pe telefoanele cu ecran mare aș spune că este mai practică soluție adusă de Allview pe X3 Soul PRO.

Aplicații preinstalate pe Allview X3 Soul PRO:

Aplicații Allview: Actualizare sistem, Administrator, Bitdefender, Cameleon, Compas, Contacte, Descărcări, E-mail, Facebook, Galerie, Lanternă, Lumea Copiilor,  Manager SIM, Notițe, Radio FM, Video Editor, Vreme, Teme, Înregistrare sunet.

Aplicații Google: Google Calendar, Chioșc Play, Chrome, Cărți Play, Căutare vocală Google, Drive, Filme Play, Gmail, Căutare Google, Google Plus, Hangouts, Google Maps, Jocuri Play, Magazin Play, Muzică Play, YouTube.

În ce privește aplicațiile și jocurile testate s-a descurcat foarte bine, cu o excepție. Nu știu de ce nu merge aplicația Autovit, se instalează, dar când să intru în interfața sa sunt scos pe ecranul de start. Cu siguranță este un bug, a trebuit să mă mulțumesc cu Mobile.de.

Android 6.0 Marshmallow pe Allview X3 Soul PRO;

Performanță

Screenshot-Allview-X3-Soul-PRO (52)

A trecut prin testele de benchmark devenite uzuale pe site-ul nostru.

teste-benchmark-Allview-X3-Soul-PRO

Screenshots cu testele de benchmark

Conectivitate

Allview-X3-Soul-PRO (9)

Elemente de conectivitate integrate de către Allview X3 Soul PRO: 4G cu viteze de până la 300 Mbps în download și 50 Mbps în upload, slot combo ce permite două scenarii de utilizare – smartphone dual-sim sau smartphone single sim cu slot pentru card. La cei 64 GB spațiu de stocare preinstalat, cred că necesitatea unui microSD spre a suplini stocarea este aproape nulă.

Este un smartphone dual-band pe 2.4 și 5 GHz, dar pe Wi-Fi a/b/g/n, fără suport pentru Wi-Fi ac. Dispune de bluetooth 4.0 când 4.1 sau 4.2 cu LE ar fi fost recomandat, mai ales dacă vrei să conectezi smartphone-ul la un smartwatch sau brățară inteligentă  ( LE – Low energy).

În partea superioară nu se află niciun conector, în lateral dreapta dați de reglarea volumului și butonul de pornire, frumos integrate în designul dispozitivului + ușor de accesat. La bază se află portul USB type-C, jack-ul de 3.5 mm și speaker-ul terminalului. În lateral stânga trebuie folosită agrafa metalică spre a avea acces la slotul combo descris mai sus.

În apelurile de voce se descurcă bine, distingi interlocutorul fără nicio problemă. O chestie ușor ciudată, trebuie reglat în apelurile de voce la maxim 70 – 80%, altfel cel cu care te discuți te aude cu ecou. Nu știu sigur dacă X3 Soul PRO este de vină, nu mi s-a întâmplat în chiar toate conversațiile avute.

Am uitat să menționez cititorul de amprente integrat de tasta fizică poziționată sub ecranul de 5.5 inch. Este foarte, foarte rapid în preluarea amprentei.

Cameră foto și video

Allview-X3-Soul-PRO (6)

16 Megapixeli, autofocus prin tehnologia laser, LED flash, filmează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală de 8 Megapixeli de tip fixed focus, fără LED flash = ansamblul de camere foto și video ce definește flagship-ul Allview.

Interfața camerei foto și video;

Se descurcă bine pe timp de zi, relativ ok în fotografiilor low-light și slăbuț pe timp de noapte, asta dacă vreau să fac o analiză pe repede înainte. Focalizează rapid, blur-ul îl face un pic cam automat, îl forțează din software.

Fotografii făcute cu Allview X3 Soul PRO

Autonomie

Allview-X3-Soul-PRO (7)

Bateria de 3000 mAh se descurcă neașteptat de bine, o ajută faptul că X3 Soul PRO folosește un ecran AMOLED de 5.5 inch cu rezoluție FHD, dar și că merge pe mâna unui procesor mainstream – MediaTek Helio P10, unul optimizat să nu consume prea multă energie.

Allview a implementat un mod extrem de economisire al acumulatorului ce activează o interfață dedicată și transformă smartphone-ul în feature phone, te ajută când intri sub 15 – 20% și ai un apel sau mesaj important de primit / trimis. Mai există și un alt mod de eficientizare ce sporește autonomia cu 15 – 20% (reduce din notificări, luminozitate, procesele ce se desfășoară în fundal).

Este un smartphone ce te duce de dimineața până seara, la utilizare intensivă. În testul nostru de autonomie a reușit să atingă 8 ore și 40 de minute, rezultat bun spre foarte bun raportat la capacitate acumulatorului Li-polymer (testul Gadget = redarea Playlistul-ului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube, luminozitate la maxim și conectivitate Wi-Fi).

Preț

Allview X3 Soul PRO – 1939 lei la eMAG.

Allview X3 Soul PRO – 1799 lei la Digi Mobil sau 890 lei + 12 rate a 76 lei pe lună.

Concluzii

Allview-X3-Soul-PRO (18)

Allview X3 Soul PRO nu este smartphone-ul pe care compania brașoveană mizează în a-și face targetele la nivel național, mai degrabă o declarație a lor că pot face un smartphone cu veleități premium.

X3 Soul PRO are puncte PRO și CONTRA, le-am structurat pe sfârșit de articol, dar discuțiile din rubrica de comentarii se vor concentra pe două elemente cheie: prețul și suportul software. Cred că pe la 1400 – 1500 – 1600 lei am discuta în mod diferit. Nu este un smartphone modest ci din contră, doar că-i poziționat cam sus, la momentul actual. S-ar putea să-l vedem la costuri atractive în perioada imediat următoare, de Black Friday, pe sfârșit de an etc.

PRO

  • design impecabil, în linie cu telefoanele din categoria high-end;
  • display de foarte bună calitate, 3D Touch încorporat;
  • 4 GB RAM și 64 GB spațiu de stocare;
  • capacitatea de a rula orice aplicație sau joc din Google Play în condiții optime;
  • autonomie bună.

CONTRA

  • lipsă Wi-Fi ac;
  • lipsă filmare la calitate 4K;
  • procesor din categoria mid-range pe smartphone poziționat ca preț în liga premium;
  • rezultate relativ modeste ale camerei de 16 Megapixeli pe întuneric sau în low-light;
  • poziționat sus ca preț.
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.