Am testat Renault SYMBIOZ – vehicul complet autonom, 100% electric, ce previzionează viitoarele modele ale companiei franceze

19/12/2017

Renault a încercat mereu să inoveze și pot să spun că a avut curajul să lanseze mașini care nu doar păreau, ci chiar erau, cu un pas înaintea vremurilor. Vreau să vă aduceți aminte măcar de relativ recentul Renault Avantime, un mix de MPV și coupe, care, din păcate, nu s-a bucurat de succes, fiind produs doar între 2001 și 2003, în puțin peste 8.500 de unități.

Chiar și cu astfel de exemple, Renault nu a încetat să propună din timp în timp câte un nou concept ce avea să atragă toate privirile și să stârnească mult interes în cadrul celor mai importante expoziții auto. La fel s-a întâmplat și anul acesta, la Salonul Auto de la Frankfurt, când producătorul din Hexagon a uimit audiența prin prototipul SYMBIOZ. Afișat alături de un Smart Home, cu inteligență artificială ce anticipează nevoile ocupanților, SYMBIOZ a ajuns, câteva luni mai târziu, pe drumurile publice, putând fi testat în condiții reale de trafic.

Până să ajungă a fi transplantate în prototipul pe care am avut ocazia să-l conducem în apropiere de Paris, senzorii și sistemele de control au fost încercate pe anumite modele de serie, intens modificate. Ultimul cobai, înainte de transformarea în SYMBIOZ, a fost un Renault Talisman, botezat MAD MAX de către echipa de dezvoltare:

După cum putem observa, mai toate elementele de recunoaștere a mediului înconjurător erau la vedere în cazul lui MAD MAX. Nu același lucru se poate spune și despre Renault SYMBIOZ, Demo Car ce ar putea foarte bine să ajungă în orice moment pe linia de producție în serie, căci nimic nu trădează existența multiplelor sisteme lidar, radar, senzori cu ultrasunete și camere video.

Designerii au avut o sarcină grea, însă au reușit să creeze un tot-unitar care să poată purta cu mândrie celebrul romb Renault:

Trebuie menționat că Renault a colaborat cu mai multe companii spre a pune la punct Demo Car-ul SYMBIOZ:

  • cele trei ecrane POLED de la interior, cu adevărat spectaculoase, atât prin culori și contrast, cât și prin interfață, au fost dezvoltate de LG;
  • sistemul de sunet a venit de la Devialet;
  • de partea de VR de la bord s-au ocupat cei de la Ubisoft;
  • TomTom a adus experiența în domeniul de poziționare exactă;
  • IAV a furnizat expertiza conducerii autonome;
  • Sanef a lucrat la modul în care vehiculul comunică cu infrastructura rutieră.

Drive Test-ul propriu-zis a început direct din casa conectată, dotată cu inteligență artificială, pe care Renault a prezentat-o și la Salonul Auto de la Frankfurt alături de SYMBIOZ. Luminile frontale  aprinse în culoarea albă arată că șoferul este la comandă, în timp ce nuanța albastră a acestora dezvăluie faptul că mașina rulează în mod complet autonom.

Am plecat din casa inteligentă pe un traseu ce a cuprins drumuri urbane și extra urbane, momente în care am avut control total asupra mașinii, exact cum aș fi făcut-o în oricare alt model. Am pus la treabă cei 360 KW (circa 500 CP), ce împing cu putere la cea mai mică atingere a accelerației, dar am avut timp și să testez ambele moduri de rulare: Clasic și Dinamic. În funcție de cel ales, vehiculul își schimbă complet personalitatea, prin rigidizarea suspensiilor, prin modificarea instrumentelor de bord și a nuanței luminilor ambientale, prin nota parfumului eliberat de sistemul de condiționare a aerului, precum și prin o altă ambianță sonoră.

Până aici totul s-a desfășurat precum și în cadrul altor teste de acest fel. Însă avea să ajungem și pe autostradă, o fâșie de asfalt pe care Renault SYMBIOZ abia aștepta să ne arate de ce este cu adevărat în stare. Urma să inițiez modul de rulare complet autonom, să mă las în voia sistemelor electronice și să mă bucur de alte experiențe la bordul acestui vehicul venit parcă din viitor. Ceea ce s-a și întâmplat, dar trebuie să recunosc că mă tot încerca o sentiment straniu de a-mi dori să revin în control. Știam totuși că un pilot Renault este pe scaunul din dreapta și poate prelua total controlul dacă exista chiar și cea mai mică eroare din partea mașinii. Nu a fost nevoie ca el să intervină.

M-am obișnuit totuși destul de repede să fiu doar un alt pasager în mașină și am încercat atât poziția de relaxare pe scaunul șoferului, cât și sistemul de realitate virtuală propus de Ubisoft. Am nevoie să mă credeți că este absolut senzațional să așezi pe cap o pereche de ochelari VR în timp ce te afli în spatele volanului. Simți forțele G din timpul rulării, dar vezi în realitatea virtuală că zbori la câțiva zeci de metri deasupra pământului, printre câteva zeci de păsări. Rămâne doar să vă imaginați ce senzații te încearcă în astfel de momente.

Bazându-se pe comunicarea continuă cu infrastructura rutieră, ce se realiza prin intermediul câtorva antene Wi-Fi montate pe secțiunea respectivă de autostradă, Renault SYMBIOZ a reușit chiar să treacă cu succes printr-un punct de plată.

Trebuie să înțelegem că Renault SYMBIOZ este un vehicul autonom de nivel 4. Ce înseamnă asta? Că mai este de făcut un pas până la gradul 5, cel mai înalt, care presupune conducere autonomă pe orice sector de drum. Renault SYMBIOZ poate rula complet autonom numai pe anumite porțiuni de șosea, marcate corespunzător și cu care mașina poate comunica tot timpul.

În rest, ce ar mai fi de zis după o astfel de experiență, cu adevărat inedită. Poate doar că viitorul este clar al mașinilor autonome, care ne vor scăpa de corvoada de a rula plictisiți ore bune pe autostradă. În timpul ăsta putem viziona un film, de exemplu. Blocaje sau ambuteiaje rutiere? Nici măcar un dram de stres într-un vehicul autonom, căci ne putem bucura de cu totul alte experiențe. Vreți să fiți din nou la volan pentru a vă bucura de plăcerea condusului pe un drum virajat? Și asta se poate într-o mașină precum Renault SYMBIOZ.

Renault SYMBIOZ

Acum, spuneți-mi, câți dintre voi mai sunteți împotriva automobilelor autonome? Eu nu mai am nicio problemă cu ele…

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.