Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații a oferit un comunicat referitor la reclamațiile primite în 2015 și am extras câteva elemente interesante:
- ANCOM a primit peste 2000 de reclamații în 2015, cu 19% în plus față de 2014;
- peste jumătate din aceste reclamații cuprind nemulțumiri legate de serviciile de telefonie mobilă, plus de 5% față de 2014;
- din cele peste 1000 de reclamții pe telefonie mobilă, 15% merg în dreptul RCS-RDS, 12% spre Telekom Mobile Communications, 11% spre Vodafone România, 10% spre Orange, 10% spre Telekom Communications. Am putea spune că grupul Telekom reunește 22% din plângerile formulate;
- în țara noastră sunt peste 22.7 milioane SIM-uri active (abonamente + cartele preplătite).
Care au fost principalele nemulțumiri adresate ANCOM?
Aspecte reclamate: derularea, prelungirea și încetarea contractelor, neincluderea unor anumite clauze minime obligatorii în contracte, furnizorii nu au răspuns la reclamații, la cererile de reziliere.
Pe baza acestor reclamații s-a descoperit că în unele contracte nu se specifica modalitatea de consum a minutelor internaționale. A trebuit o intervenție a Autorității spre a modifica contractele standard și a specifica clar în ce direcții sunt atribuite minutele internaționale.
Cele peste 2000 de reclamații le-aș considera a fi relativ puține, raportat la cele peste 20 de milioane de SIM-uri. Totuși, de cele mai multe ori, un client nemulțumit se adresează ANPC-ului.