ANCOM: Viteze medii în download la 75 Mbps pe internet fix și 27 Mbps pe internet mobil

06/10/2016

ANCOM are mai multe unelte prin care primește feedback în ce privește vitezele obținute în download și upload pe internetul fix. Netograf ajută în obținerea statisticilor trimestriale. 

În 2015 erau atinse valori de 53.22 Mbps la download pe internetul fix și 19.22 Mbps la internetul mobil, iar în primul semestru din 2016 s-a ajuns la 75 Mbps pe download-ul din internet fix și 27 Mbps la internetul mobil, creșteri în ambele categorii de utilizatori.

Internet mobil – 27.72 Mbps ( 36.38 Mbps pe trafic de date făcut outdoor și 25.79 Mbps pe trafic indoor);

Internet fix – 75.07 Mbps ( 114.46 Mbps pe conexiunile prin fir și 46.05 Mbps pe conexiunile de tip Wi-Fi).

Observați că distanța dintre internetul fix pe Wi-Fi și internetul pe mobil outdoor este din ce în ce mai mică. În contextul în care 4G+ se extinde, LTE-A așteaptă a fi lansat din 2017 și 5G-ul peste câțiva ani s-ar putea să vedem cum internetul mobil prinde viteze cât mai apropiate de siajul internetului fix.

Statisticile Netograf.ro pentru prima jumatate a acestui an arata ca utilizatorii de internet fix si mobil din Romania s-au bucurat de viteze de descarcare in crestere fata de anul 2015, daca ne raportam la mediile inregistrate la nivel national. Cresterile pot fi corelate, pe de o parte, cu extinderea modernizarii retelelor fixe de comunicatii, care permit viteze de transfer din ce in ce mai mari, si, pe de alta parte, cu procesul de implementare la scara nationala a tehnicilor si tehnologiilor avansate de retele mobile, concomitent cu raspandirea terminalelor mobile care pot sustine viteze superioare de transfer al datelor”, a declarat Florin Dragomir, Seful Departamentului de Reglementare Tehnica din ANCOM, in cadrul evenimentului EuroCloud Forum 2016.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.