Software

Se pare că următorul trend în industrie nu are legătură cu forma, dimensiunea sau caracteristicile hardware ale unui smartphone, ci cu un nou tip de conexiune.

Din 2023 va apărea în piaţă posibilitatea de a conecta un smartphone direct la sateliţi, chiar dacă la început doar pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. SpaceX va lansa în spaţiu o serie de sateliţi speciali, unii ce vor permite utilizatorilor să trimită SMS-uri, să efectueze apeluri de voce şi chiar să se conecteze la internet prin intermediul conexiunii 5G, totul fără a mai fi nevoie de clasicele relee.

Pentru început SpaceX a anunţat o colaborare cu T-Mobile în această direcţie, însă cu siguranţă în viitor acoperirea va creşte şi astfel cei interesaţi vor putea avea internet pe mobil 5G inclusiv în largul oceanelor sau în junglă.

Interesant este că nici nu trebuie schimbat mare lucru pentru ca un smartphone obişnuit să se poată conecta direct la sateliţi. Tot ce trebuie este ca device-ul să aibă în mod nativ banda n41 de comunicaţii 5G, iar software-ul să recunoască acest tip de conexiune.

După ce Apple a confirmat că lucrează la această funcţie (unii spun că va fi lansată împreună cu seria iPhone 14), mai nou şi Google a făcut acelaşi lucru prin intermediul unui oficial. Hiroshi Lockheimer, vicepreşedinte senior al Android în cadrul Google, a postat pe contul său oficial de Twitter că următoarea versiune Android va veni cu suport pentru conexiunea la sateliţi.

Teoretic, din 2023 toate device-urile Android (nu doar smartphone-urile) cu banda n41 de comunicaţii 5G şi sistemul de operare Android 14 se vor putea conecta la sateliţii lui Elon Musk.

Sursa: fonearena.com