Diverse

Gigantul sud-coreean trece printr-o perioadă destul de agitată, iar după ce că rezultatele financiare din ultimele trimestre nu au fost cele aşteptate, acum există şi dispute interne destul de solide între angajator şi angajaţi.

Într-un gest simbolic, sindicatul Uniunea Națională Samsung Electronics (NSEU) a organizat în cursul zilei de astăzi (7 iunie 2024) prima grevă din istoria de 55 de ani a companiei sud-coreene. Aceasta vine după ce în 24 mai acelaşi sindicat a organizat un miting de protest, iar dacă în viitor lucrurile nu se vor schimba, reprezentanţii sindicatului nu exclud nici varianta unei greve generale.

NSEU reprezintă peste 28.000 de angajaţi, adică aproape un sfert din totalul forţei de muncă din Coreea de Sud.

După mai multe runde de negocieri eşuate, sindicaliştii susţin că îşi cer drepturile ce li se cuvin. În contextul rezultatelor financiare modeste de anul trecut, angajaţii nu şi-au mai primit bonusurile aferente anului 2023 şi sunt şanse ca nici în 2024 să nu aibă parte de aşa ceva. Angajaţii mai cer şi condiţii de muncă mai bune, cât şi creşteri salariale.

„Compania nu vede sindicatul ca pe un partener de negociere”, a declarat Lee Hyun Kuk, vicepreședinte NSEU.

Producţia nu a fost afectată de grevă, însă este clar că această dispută internă va mai dura, perioadă în care cu siguranţă vor apărea sincope.

Sursa: cnn.com