Anvelopele all season rămân bune şi iarna dacă au marcajul M şi S

09/10/2021

Săptămâna aceasta toată presă din România a preluat o declaraţie a celor de la RAR legată de incompatiblitatea anvelopelor all season cu sezonul friguros.

Din păcate articolele alarmante au venit din partea unor site-uri generaliste, unele care scriu despre orice fără a face minime verificări. Adevărul este că nu s-a schimbat nimic, situaţia este la fel ca acum un an, doi ani, zece ani.

RAR susţine că anvelopele all season nu sunt omologate pentru sezonul rece şi este adevărat. Pentru a avea o anvelopă pregătită de iarnă, aceasta trebuie să aibă pe ea marcajul M&S, M+S sau M.S (mud = noroi, snow = zăpadă). Poliţia va verifica întotdeauna dacă anvelopele au acest marcaj şi în funcţie de acesta poate da acele amenzi usturătoare cuprinse între 1300 şi 2900 lei.

Denumirile folosite ca “anvelopă de vară”, “anvelopă de iarnă” sau “anvelopă all season” au un rol oarecum comercial, pentru a înţelege oamenii mai uşor diferenţele între ele. Nu vreau să explic acum rolul fiecăreia, sunt zeci de articole pe acest subiect pe internet.

Cert este că dacă aveţi o anvelopă all season cu marcajul M&S, M+S sau M.S. o puteţi folosi fără probleme şi în decembrie şi în august. Dacă nu are acel marcaj, atunci da, puteţi fi amendaţi (doar în sezonul rece).

Iată ce spunea RAR prin 2011, iar de atunci nu s-a schimbat nimic:

Textul Ordonanţei Guvernului nr.5/2011, prin care se modifică Ordonanţa Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, utilizează termenul „anvelope de iarnă”, anvelope care se identifică prin utilizarea literelor M şi S, sub formă: M+S, M.S. sau M&S.

Anvelopele de iarnă sunt cele care respectă şi sunt omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului Europei din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora, precum şi montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite CEE-ONU nr.54, după caz.

Anvelopele de iarnă sunt construite din cauciuc special pentru a oferi o aderenţă adecvată atunci când temperatura scade sub 7 grade sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă ori polei.

Denumirea de anvelopă all-season este o denumire comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pe timp de iarnă conform Ordonanţei OG nr. 5 /2011. Singurul criteriu care certifică faptul că anvelopa este omologată şi legală este inscripţia literelor M şi S, sub formă: M+S, M.S. sau M&S, conform Ordonanţei de Guvern nr. 5/2011.

Menţionăm însa că din punct de vedere tehnic anvelopa all-season nu este recomandată pentru utilizarea pe tot parcursul anului în ţări cu o climă ca a României, acestea fiind destinate mai degrabă unor ţări cu o climă mai temperată.”

Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.