Foto si Video

În ultima săptămână mi-a sosit la review și unul dintre cele mai interesante aparate foto lansate în a doua parte a lui 2012. Nikon a uimit puțin la prezentarea primului său aparat foto cu Android – Nikon Coolpix S800c este un deschizător de drumuri și sunt sigur că în 2013 vom vedea o suită întreagă de astfel de aparate foto de la Nikon cât și de la alte companii.

Este o mișcare logică, aparatul foto cu Android devine multifuncțional. Poți să faci fotografii și să filmezi, le stochezi în memoria generoasă a aparatului foto sau le dai share și upload către diverse rețele sociale sau stocare în cloud. Pe de altă parte se oferă posibilitatea de a vizualiza mailul, acces la mulitudinea de aplicații și jocuri din Google Play. Totul într-un singur device.

Avem de-a face cu o clasă nouă de aparate foto. Le-aș denumi smart camera / smartcamera. Nu știu care dintre cele două versiuni ar fi mai corectă, o să folosesc smart camera. Observați că în 2012 avem smartphone, smart TV, smart camera. Să vedem ce urmează să intre în această horă smart, poate și casa, frigiderul, mașina de spălat, etc. Tehnologie face parte din viața noastră de zi cu zi și Android este unul dintre cele mai adaptabile ecosisteme. iOS, Windows Phone sau oricare alt sistem de operare din piață nu beneficiază de o adaptabilitate așa de mare.

Să vedem care sunt specificațiile hardware de la care pornește Nikon Coolpix S800c:

Smartphone
Date tehnice
Nikon Coolpix S800c
Ecran OLED de 3.5 inch cu rezoluție 480×854 pixeli
Procesor Single core la 1.6 GHz / 1 GHz din alte surse, ARM Cortex-A9
Memorie 512 MB RAM, 1.7 GB și slot pentru cardurile de tip SD de până la 32 GB
GPU PowerVR SGX540
Sistem de operare Android 2.3.3 Gingerbread
Conectivitate Wi-Fi b/g/n, bluetooth 2.1, HDMI, AV (NTSC și PAL), GPS
Cameră foto și video senzor BSI-CMOS de 16.8 Megapixeli cu diafragma maximă f/3-5.8, stabilizare optică de imagine, distanța minimă de focalizare în modul Macro de 10 cm și 50 cm pe Automat, zoom digital 4x, format fișiere JPEG, MOV, AAC, ISO de la 100 până la 3200, filmează la 1080p
Baterie 1050 mAh, Aprox. 140 de imagini
Greutate 184 gr. cu acumulator și card de memorie
Grosime 27.2 mm
Preț 1499 lei pe F64.ro

Design

La prima vedere nu zici că ai avea de-a face cu un aparat foto cu Android, modelul primit la review era alb, un alb lucios care place și dă o notă oarecare de eleganță. Arată ca un aparat foto compact, ușor – cântărește doar 184 de gr. cu bateria și un card de memorie inclus. Apropo, Nokia Lumia 920 și Samsung Galaxy Note II se învârt tot cam pe la această valoare.

Iese puțin în evidență când te uiți din spate prin ecranul OLED de 3.5 inch, în general un aparat foto compact are între 2.7 – 3 inch la display. Pe lângă display-ul cu tehnologie OLED de ultimă generație se a adaugă și trei butoane fizice cu rol de Back, ieșire pe ecranul de start, Meniu – zona cu aplicațiile instalate pe smart camera.

Îmi place modul simplu și ergonomic în care a fost conceput Nikon S800c, aveți o galerie foto și un scurt clip video de prezentare spre a a vedea toate muchiile sale, spre a-l întoarce virtual pe toate părțile. Vorbim de un aparat foto compact fabricat din materiale plăcute, finisare excelentă.

Ecran și sunet

OLED de 3.5 inch cu rezoluție 480×854 pixeli.
Uimește prin nivelul de detalii, calitatea display-ului chiar și în lumină ceva mai puternică, touch-ul funcționează ireproșabil. Spun că ecranul a fost una dintre surprizele plăcute.

Sunetul vine de la o micuță boxă dispusă la bază. Nu am dat de vreun reglaj pentru volum, nu are nici jack de 3.5 mm. Nu a fost gândit spre a acoperi și această arie, poate la următorul Nikon cu Android. Boxa este ok, pentru că poți vedea clipuri via YouTube sau asculți muzică fără a fi la un nivel ridicat ca și volum sau verifici ceva ce ai înregistrat cu S800c.

Hardware, sistem de operare și aplicații

AnTuTu Bencmark a relevat că Nikon Coolpix S800c dispune de un CPU de tip single core la o frecvență destul de ridicată – 1.6 GHz + 512 MB RAM + 1.7 GB spațiu de stocare + slot pentru cardurile de tip SD de până la 32 GB. Pe de altă parte am găsit informații cum că procesorul ar fi de 1 GHz, adevărul este că AnTuTu la camera foto de 16.8 Megapixeli o vede de doar 8 Megapixeli.

Contează mai puțin care-i frecvența procesorului ci mai mult experiența pe care o oferă. Se mișcă decent prin interfața Android 2.3.3 Gingerbread, dar aș fi preferat să aleagă Android 4.0 Ice Cream Sandwich, cel puțin. Asta pentru că unele aplicații nu funcționează. Mă refer aici, spre exemplu, la Instagram sau Chrome pentru Android. Prima este o adevărată pierdere pentru cei interesați să uploadeze fotografiile lor dintr-un foc pe una dintre cele mai în vogă rețele sociale cât și direct pe Facebook, Twitter, etc.

Funcționează aplicațiile Twitter și Facebook pentru Android și asta fără probleme. Tastatura qwerty touch a fost gândită optim și te adaptezi repede la ea. Știe atât modul landscape cât și potrait.

Nikon nu a umblat prea mult la interfața din Android 2.3.3, dintre aplicațiile preinstalate pe Nikon Coolpix S800c:

– Agendă, Browser, Calculator, Calendar, Căutare vocală, Căutați, Ceas;
– Descărcări, E-mail, Fotografiere, Galerie, Gmail, Google Talk, Google+, Hărți, Încărcare, Latitude, Locații;
– Magazin Play, Messenger+, Muzică, Muzică Play, Navigare, Redare, Setări;
– Știri și meteo, YouTube.

Se mișcă decent în browsing, am instalat și ceva jocuri pe el. Vă dați seama că nu le rulează pe acelea cu o grafică foarte elaborată, dar se descurcă cu Angry Birds și nu numai. Trebuie să vă amintesc că la nivel de GPU / accelerator grafic au optat pentru un PowerVR SGX540 care știți că se află și pe Samsung Galaxy Nexus, un exemplu mai cunoscut.

Performanță

Uite că am ajuns să ruleze testele de benchmark specifice Android și pe o cameră foto. Vedeți ce a ieșit în tabelul de mai jos:

Smart Camera
Teste de benchmark
Nikon Coolpix S800c
Quadrant Standard 1247 puncte
AnTuTu Benchmark 4302 puncte
NenaMark1 55.7 fps
NenaMark2 25.2 fps
CF-Bench 2857 puncte
Vellamo HTML5 – 592 puncte
METAL – 299 puncte
BrowserMark 2.0 1402 puncte
HTML5test 200 puncte

Conectivitate

Nikon Coolpix S800c aduce Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 2.1. La bază dați de slotul în care se află cardul SD și bateria Li-ion de 1050 mAh, lăcașul pentru trepied, micuța boxă pentru sunet. În lateral dreapta regăsiți un port micuț pentru încărcare bateriei cât și pentru conectarea la calculator, se adaugă și conectorul mini-HDMI. Ambele sunt protejate cu un capac fabricat din plastic și metal, frumos încadrate în designul aparatului.

În lateral stânga nu a fost pus niciun conector. În partea superioară se află butonul de power cu rol de pornire / oprire a a device-ului cât și de intrare a acestuia în stand-by, pornirea / oprirea display-ului de 3.5 inch cât și o rotită cu rol de zoom în filmare sau fotografiere. Dispune de GPS, poți da tag imaginilor sau să utilizezi software-ul de navigație preinstalat via Google Maps.

Cameră foto și video

Aici ar trebuie să fie punctul său forte, unul dintre rolurile sale principale pe lângă cele de device cu Android și acces la sutele de mii de aplicații din Google Play. Nikon a optat pentru un senzor cu iluminare de fundal de tip BSI-CMOS de 16.8 Megapixeli cu zoom optic 10x.

Aplicația camerei foto & video se deschide rapid. În stânga sunt setările rapid pentru expunere, mod macro pornit / oprit, timer la 2 sau 10 secunde, bliț automat, automat cu reducție ochi roșii, dezactivat, bliț de umplere și sincronizare lentă.

În dreapta sunt informații legate de nivelul bateriei, modul foto, acces către galeria de imagini. La Modul foto sunt: Mod automat facil, Mod auutomat, Scenă, Efecte speciale, Portret inteligent, Film. La Scenă dați de: Zăpadă, Apus, Crepuscul / Răsărit, Peisaj Noapte, Prim-plan, Mâncare, Portret, Peisaj, Sport, Portret de Noapte, Petrecere / Interior, Plajă, Foc de artificii, Copie alb-negru, Iluminare fundal, Panorama simplă, Potret animal de casă. La efecte speciale se adaugă: Soft, Sepia, Monocrom, HI – cheie înaltă sau LO – cheie joasă.

Și câteva fotografii făcute cu Nikon Coolpix S800c:

Autonomie

1050 mAh, autonomie pentru 140 de fotografii conform informațiilor date către presă de Nikon. Nu are cum să impresioneze și acesta ar fi unul dintre punctele slabe, display-ul OLED de 3.5 inch, software-ul Android, senzor foto de 16.8 Megapixeli, LED flash. Toate acestea își cer tributul în consumul de energie și mi-aș fi dorit să văd o baterie mai mare în mAh spre a face față de la cerințele enunțate în rândurile de mai sus.

Concluzii

Nikon Coolpix S800c dă startul camerelor foto cu Android, este clar că în 2013 vom vedea mai multe modele atât de la Nikon cât și de la concurență. Device-ul mi-a plăcut. Are câteva puncte forte și-i clar că a fost gândit pentru a corespunde gusturilor celor interesați să aibă o cameră foto compactă cu ajutorul căreia să împărtășească fotografiile făcute într-un mod facil.

Puncte forte
– design compact, cameră foto de doar 184 de gr., ușor de strecurat în buzunar;
– display OLED ce afișează detalii plăcute;
– ușor de utilizat la nivel de interfață, Android 2.3 fără o customizare masivă din partea Nikon;
– senzor foto destul de bun cu multă tehnologie și opțiuni.

Puncte slabe
– autonomie redusă;
– lipsa 3G și asta scade din capitolul portabilitate;
– Android 2.3 Gingerbread și imposibilitatea de a instala aplicații în genul Chrome pentru Android, Instagram. Era ok dacă debuta cu Android 4.0 Ice Cream Sandwich.