Apple a venit în cadrul Unleashed cu două procesoare noi: Apple M1 Pro și Apple M1 Max. Noul hardware îl regăsim în MacBook Pro de 14 și 16 inci.

Ambele procesoare promit a livra performanță, indiferent dacă funcționează strict pe baterie sau conectate la o sursă de alimentare (majoritatea laptopurilor cu grafică dedicată se transformă când treci de la alimentare pe energia stocată în celulele bateriei spre alimentare directă la priză).

M1 Pro și M1 Max sunt dezvoltate pe 5nm, încorporează Neural Engine de tip 16-core, pot fi conectate la 3 display-uri și la un televizor 4K în același timp, Thunderbolt 4, Apple Secure Enclave pentru pornire în mod securizat.

Apple M1 Pro;

  • procesor cu 70% mai puternic față de Apple M1, de 2 ori mai puternic în ce privește grafica;
  • 33.7 miliarde tranzistori (de 2 ori mai mult față de Apple M1), 16-core GPU;
  • lățime de bandă pentru memorie de până la 200 GB/s  și suport pentru până la 32 GB memorie unificată;
  • performanță oferită de M1 Pro se situează de 1.7 ori peste un laptop cu procesor 8-core de generație nouă, în contextul în care consumă cu 70% mai puțină energie;

Apple M1 Max;

  • procesor cu 70% mai puternic față de Apple M1, de 4 ori mai performant în ce privește grafica;
  • 57 miliarde tranzistori (70% peste M1 Pro și de 3.5 ori mai mulți față de Apple M1), 32-core GPU;
  • lățime de bandă pentru memorie de până la 400 GB/s (aproape de 6 ori mai mult față de Apple M1) și suport pentru până la 64 GB memorie unificată;
  • performanță similară cu cea oferită de un laptop de top cu placă grafică dedicată, în contextul în care consumă cu 100W mai puțin;

M1 Pro și M1 Max ajută MacBook Pro-urile să rămână unealta favorită a producătorilor de conținut muzical, a celor ce editează fotografii și materiale video. Mi se pare că din acest punct de vedere se situează peste ceea ce primești pe un notebook PC achiziționat într-o sumă echivalentă.

Categorii: hardware

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro, Canon 70D și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.