Apple a prezentat o linie de procesoare în cadrul evenimentului ce s-a desfășurat în urmă cu câteva oare: M3, M3 Pro și M3 Max au fost concepute să restabilească standardele în domeniu.

Apple M3 îl descoperim în iMac-ul de 24 inci, iar M3 Pro și M3 Max sunt integrate pe MacBook Pro-urile de 14 și 16 inci.

🔺Comparație între M3, M3 Pro și M3 Max

Cea mai mare îmbunătățire este la nivel de GPU. Sunt vizate aplicațiile profesionale și…, jocurile. A primit suport pentru ray tracing accelerat hardware și umbrire în trepte (traducere nu prea bună a mesh shading). Este prima dată când un procesor dezvoltat de Apple încorporează tehnologii de genul.

Face pasul spre litografiere pe 3nm, așa cum deja Apple a lansat chipseturile pentru seria iPhone 15 Pro. Acum avem prima implementare a 3nm pe un procesor destinat laptopurilor.

🔺Comparație între M3, M2 și M1 pe nucleele de performanță

Apple M3 este un procesor octa-core, 4 nuclee concepute pentru performanță și alte 4 nuclee dezvoltate cu eficiența energetică în plan principal. GPU-ul are o arhitectură ouă cu 10 nuclee și de aici ar reieși un spor de performanță de 65% față de Apple M1 pe partea grafică. Primește până la 24 GB memorie unificată.

Apple M3 Pro dispune de un CPU cu 12 nuclee (șase pentru performanță și șase pentru eficiență), iar GPU-ul are 18 nuclee ce l-ar face cu 40% mai rapid față de M1 Pro. Memoria unificată urcă până la maxim 36 GB.

Apple M3 Max este un procesor cu 16 nuclee (12 optimizate pentru performanță și 4 pentru eficiență), GPU este de tip 40-core…, iar suportul pentru memorie unificată este până la 128 GB. Este cu 50% mai rapid față de Apple M1 Max, iar ca și grafică ar fi cu 80% mai performant.

🔺Comparație între M3, M2 și M1 pe nucleele axate pe eficiență energetică

A fost îmbunătățit și motorul neural. Familia de procesoare M3 ar fi cu 60% mai rapidă la acest capitol față de M3.

🔺Apple M3 ascunde multă putere de procesare, dar și grafică pe măsură

iMac-ul cu Apple M3 și MacBook Pro-ul de 14 inci cu M3 și M3 Pro debutează din 7 noiembrie, iar M3 Max-ul va fi regăsit pe MacBook Pro-urile de 14 și 16 inci din a doua parte a lui noiembrie.

Evenimentul de lansare:

Sursa: Apple.com

Categorii: hardware

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.