Software

Asociaţia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA) a prezentat unul dintre cele mai detaliate studii realizate în ţara noastră în segmentul jocurilor video.

Conform acestui studiu, în România anului 2020 peste 7.9 milioane de români se joacă jocuri video pe smartphone-uri, tablete, PC-uri / laptopuri sau console.

Din cei aproape 8 milioane de români cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani, 52% sunt bărbați și 48% sunt femei. 39% dintre jucătorii adulți au studii superioare (facultate sau studii postuniversitare), iar 48% dintre aceștia sunt căsătoriți sau în uniune consensuală.

Un utilizator se joacă în medie pe 2-3 dispozitive, iar cele mai populare platforme pe care românii se joacă sunt telefonul mobil (64%), PC / laptop (60%), urmate de tablete (20%) și console (15,5%). Urmează jocurile online, jucate de 14,3% dintre jucători și jocurile din social media jucate de 6,7% dintre aceștia.

Deși jocurile pe mobil sunt cele mai populare, acestea sunt preferate de doar 23%, românii preferând să se joace pe calculator sau laptop (42%) sau pe consolă (29%).

Cât despre achiziția de jocuri video, 45% dintre respondenți au spus că plătesc pentru ele în timp ce 55% preferă să le descarce de pe torenți. Cei care cumpără jocuri video o fac în special din magazinele online precum Steam, Epic Store (63%), le cumpără noi din magazine (53%) sau second hand (27%).

Dintre cei care se joacă pe consolă, 48% utilizează Playstation 4, 18% Xbox One, 10% Playstation 3 și 9% Nintendo Switch, topul preferințelor rămânând similar. Jocurile pe console scot lunar din buzunarul românilor aproximativ 46 de Lei.

Printre jucătorii de jocuri mobile, cel mai des întâlnit sistem de operare este Android (78%), menționat la o distanță considerabilă de iOS (15%). Suma cheltuită într-o lună pentru jocurile pentru telefoanele mobile este de aproximativ 9 lei.

Pentru românii care se joacă pe PC sau laptop, Windows este sistemul de operare cel mai des utilizat (93%). Suma pe care o cheltuie într-o lună aceștia pentru jocurile pe PC este de aproximativ 24 de lei.

Studiul relevă și motivațiile și preferințele legate de gaming ale românilor. 7 din 10 jucători au ca motiv principal pentru a se juca dorința de a se relaxa după o zi grea, în timp ce pentru 5 din 10 jocurile sunt un hobby. 40% se joacă pentru a scăpa de plictiseală, în timp ce 30% o fac pentru a învăța ceva nou.

Aproape toți respondenții au ca loc preferat pentru a se juca intimitatea propriei case, 21% menționând că se joacă și la prieteni acasă, iar 15% în transportul în comun. Jocurile multiplayer sunt preferate de către 53% dintre respondenți, urmate de cele single player (47%). În ceea ce privește tipul jocurilor, în topul preferințelor se află jocurile de aventură 54%, jocurile de strategie 51% sau jocurile de tip first person shooter (FPS) 47%.

Studiul a fost realizat de către iZi Data pentru RGDA a targetat 1005 chestionare CAWI, bărbați și femei, cu vârsta între 15 și 64 ani care se joacă pe cel puțin una dintre platformele PC / laptop, consolă, mobil / tabletă.