Opinie

Știu, este o analiză făcută pe o informație lansată de către Reuters, fără o poziție clară din partea Google și Huawei în ce privește subiectul etc.

Huawei a crescut precum Făt-Frumos în ce privește vânzările de telefoane mobile, iar primul trimestru din 2019 este o bună dovadă în acest sens. Faptul că ar putea rămâne fără acces la Android și aplicațiile aferente ar fi fost luat în calcul de către compania chineză și face parte din cel mai rău scenariu cu putință, așa că un sistem de operare dezvoltat în secret nu mi se pare deloc o ipoteză fantezistă. Acum nu știu cât de avansați sunt etc. EMUI este o interfață ce mai degrabă seamănă cu iOS și mai puțin cu Android, iar portarea sa nu ar fi ceva ieșit din comun.

Până acum, divizia de telefoane mobile a Huawei a reușit să impresioneze la nivel de design, cameră foto și video, conectivitate, autonomie etc. Ei sunt printre puțini ce dezvoltă hardware-ul & software-ul (când spun hardware mă refer la ansamblul CPU + GPU). Mai sunt doar Samsung și Apple în această poziție (mă rog, înțeleg că Huawei și Samsung customizează Android-ul în mod extensiv).

Apropo, nu știu dacă vă mai aduceți aminte, dar Google și Samsung au avut tot felul de discuții, iar Samsung dezvoltase Tizen OS pe care în cele din urmă l-a lăsat doar pe smartwatch-uri și televizoare. Google a fost așa de supărat că a cumpărat Motorola, dar acordul încheiat cu Samsung a făcut compania sud-coreeană să renunțe la Tizen OS pe smartphone-urile sale, iar Google să mute cartoful fierbinte Motorola în ograda Lenovo.

Microsoft și-a pus toate resursele în a dezvolta un sistem de operare mobil care să aibă priză la public, a încheiat parteneriate cu mai toate companiile din piață, a achiziționat Nokia, dar tot nu le-a ieșit. Și vorbim de o companie ce avea Windows și o suită întreagă de servicii și aplicații dezvoltate, un know-how de-a dreptul uriaș.

Sunt sigur că dacă Huawei nu ajunge la un acord cu Departamentul Comercial al SUA va încerca marea cu degetul și va lansa un sistem de operare propriu. Momentan, nu-i văd a avea o experiență software relevantă, au dezvoltat Lite OS pentru smartwatch-uri, dar nu se compară cu complexitatea unui sistem de operare dezvoltat de la zero. Au EMUI, dar inima sa este formată din Android. Android înseamnă acces la un magazin cu milioane de aplicații și jocuri, acces la Gmail, Chrome, Google Maps, YouTube – aplicații ce au rol de lider pe nișa lor.

Este prea devreme spre a trage concluzii și aș spune că mai degrabă ajung la un acord cu SUA, decât să dezvolte un sistem de operare propriu. Mutarea Huawei pe lista neagră face parte dintr-un ping-pong desfășurat la nivel comercial între SUA și China. Nu m-aș mira să încerce a forța boicotarea lor și în țările partenere.

Aș vedea Huawei în poziția de a realiza un custom ROM bazat pe Android, dar nu știu cât de fericit va fi Google în acest sens. Teoretic, Android-ul este sub licență open source și oricine are acces în a-l modifica. Practic, Google nu lasă chiar pe oricine să modifice elemente cheie fără acordul său. Un custom ROM bazat pe Android le-ar facilita accesul la aplicațiile și jocurile din Google Play, element cheie pe un sistem de operare.

De fapt, întrebarea nu este corect pusă. Are puterea Huawei să acopere aplicațiile și serviciile Google astfel încât un utilizator să nu le simtă lipsa? 

Categorii: opinie
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.