Hardware

Îmi place că evoluăm într-un ritm accelerat, tehnologiile se succed cu repeziciune, însă trebuie să fim atenţi şi la gradul de utilizare a resurselor epuizabile, cât şi la capacitatea oamenilor de a se adapta la aceste modificări ce vin într-un mod galopant.

În articolul de faţă voi prezenta pe scurt un prototip de microchip flexibil dezvoltat de ARM. Chiar dacă este în fază incipientă, acesta ne-ar putea schimba viaţa în următorii ani. Cu o tehnologie matură, aproape orice obiect ar putea deveni oarecum inteligent.

Să luam ca exemplu banala cutie de lapte. Acest microchip flexibil ce ar putea fi printat pe ambalaj ne-ar putea detalia calitatea laptelui din cutie, termenul de valabilitate şi chiar anumite proprietăţi. În funcţie de aceste caracteristici am putea cumpăra la un preţ mai mic sau mai mare, iar acesta s-ar actualiza automat. Practic am putea descoperi în timp real (probabil cu ajutorul smartphone-ului sau cine ştie ce device va mai fi lansat în viitor) dacă o cutie de lapte poate fi cumpărată în funcţie de nevoi (vom putea cumpăra un lapte mai ieftin ale cărui proprietaţi sunt încă bune, dar se vor degrada foarte curând, sau un lapte mai scump proaspăt adus la raft). Gândiţi-vă la paralele cu restul produselor pe care le consumăm în fiecare zi.

Momentan acest microchip flexibil denumit PlasticARM este la început de drum. PlasticARM conţine un procesor Cortex-M0 pe 32 de biţi, 456 biţi de memorie ROM şi 128 biţi de memorie RAM. Este capabil să ruleze maxim trei funcţii imprimate încă din procesul de fabricare (adică vine cu ele predefinite). Viitoarele generaţii ar putea veni cu mai multe funcţii ce vor putea fi schimbate sau îmbunătăţite prin update-uri.

Dacă vă interesează detaliile tehnice şi testele realizate de ARM cu acest PlasticARM, puteţi consulta întregul material publicat de companie.

Via: zonait.ro