Dreame este o companie din China ce activează pe piața de electrocasnice premium și a intrat oficial în țara noastră prin mai multe produse. Mai multe informații ați descoperit într-un articol dedicat.
Dreame Technology a fost înființată în 2017, iar la început a fost implicat și Xiaomi în postura de acționar. Sunt 4 linii de produse pe care le-au dezvoltat până acum:
- aspiratoare robot cu funcție de mop;
- aspiratoare verticale fără fir;
- aspiratoare umede și uscate;
- uscătoare de păr.
Dreame a obținut peste 2300 de patente și a aplicat pentru peste 4000 de brevete. Discutăm despre o companie ce și-a adus produsele în peste 120 de țări și a reușit comercializarea a peste 20 de milioane de dispozitive. Au și o rețea de distribuție cu peste 4000 de magazine fizice.
În țara noastră îi descoperiți la eMAG – cel mai mare magazin online din țara noastră.
Printre cele 7 produse lansate la nivel local se află și Dreame L20 Ultra, un aspirator robot din categoria premium. Peste el se află Dreame X40 Ultra, despre care poate vom avea ocazia să discutăm în alt material.
Dreame L20 Ultra are o stație de andocare de-a dreptul pantagruelică, pentru că de aici își face și reîncărcarea cu apă, nu doar golirea prafului strâns în rezervorul dedicat. Sunt multe tehnologii încorporate.
Review video:
httpvh://youtu.be/VsJSdLe7XUA
Specificații
- dimensiuni de 350 x 350 x 10.38 mm pentru aspiratorul robot și 606.5 x 426 x 499 mm pentru stația de andocare și golire a prafului + alimentare cu apă;
- greutate de 4.3 kg pentru aspiratorul robot și 13.3 kg pentru stația de andocare, 3.3 litri este capacitatea sacului pentru praf și 4.5 litri este capacitatea rezervorului de apă curată;
- baterie de 6400 mAh, 300 ml este capacitatea rezervorului de praf și 80 ml este rezervorul de apă integrat în aspiratorul robot;
- puterea de absorbție a prafului este de 7000Pa;
- cel mai mic zgomot produs – 63dB;
- autonomie de până la 260 de minute în modul de aspirare sau mop pe modul silențios sau 180 minute cu aspirare și mop în Quiet Mode;
- aplicația Dreamehome pentru controlul aspiratorului de pe smartphone;
- funcția de autogolire aduce până la 75 zile de curățare automată, stația spală lavetele când acumulează un exces de murdărie;
- comenzi vocale ce pot fi primite din Amazon Alex, Siri și Google Assistant;
Pachet și design
În pachetul de dimensiuni generoase află stația de ocupă mare parte din spațiu și aspiratorul robot ce are dimensiuni cumva normale pentru un astfel de produs. Mi-a ocupat aproape jumătate din birou. Exagerez puțin, dar ați prins ideea.
Mi-a plăcut faptul că au pus protecție dublă, iar la transport nu ar trebui să se întâmple nimic. Până la urmă este o mișcare normală, discutăm de un produs listat la aprox. 1300 euro în momentul de față.
Stația are multiple roluri, de la alimentarea cu energie electrică și până la golirea automată a recipientului de praf, umple rezervorul de apă al aspiratorului, spală și usucă mopurile, iar de aici reies săptămâni întregi de utilizare fără a avea nevoie de input din partea utilizatorului.
De aici și dimensiunea mare a stației ce măsoară 606.5 x 426 x 499 mm și cântărește 13.3 kg. Întreg pachetul se duce spre aproape 20 kg, cu cartonul folosit la cutie etc.
În pachet se află baza de încărcare, aspiratorul robot, platforma extensibilă pentru baza de încărcare, 2 saci de praf de schimb, ghid rapid de utolizare, manual de utilizare, 2 x suport de mop, 2 mopuri, cablu de încărcare, o perie laterală, o perie de curățare și soluție pentru curățare podea și suprafețe multiple.
Aspiratorul robot nu iese neapărat în evidență față de alte produse similare. Senzorul LiDAR se află în partea superioară și ajută pe partea de cartografiere cât mai precisă a spațiilor în care operează.
Sunt mai multe abțibilduri ce te atenționează să elimini diferite protecții din plastic etc înainte de a folosi produsul. Mi s-a părut a fi suficient de solid și că va trece cu brio peste zecile și sutele de ore de utilizare în care mai atinge diferite obiecte de mobilier. Lateralele și partea superioară sunt îmbrăcate în plastic alb, iar baza este într-un plastic negru, cele două roți principale sunt de dimensiuni generoase și aș spune că au chiar mici valențe rugged. Au un pattern ce le ajută în deplasarea pe suprafețe ceva mai rugoase, spre exemplu.
Tot aici se observă și peria ce strânge praful, o roțită mică ce se rotește la 360 de grade și ajută în direcționarea aspiratorului, o suită de alți senzori ce preîntâmpină căderile accidentale în apropierea a diferite obstacole, scări etc.
În partea superioară se află trei butoane fizice: Pornire / Oprire și Reîntoarcere Acasă sunt două din funcțiile îndeplinite. Rezervorul de 300 ml al aspiratorului îl descoperiți aici și are un filtru atașat, ce poate fi îndepărtat și curățat. Au adăugat și un QR code ce duce către aplicația Dreamehome spre a controla produsul de pe smartphone. Capacul din partea superioară este complet detașabil și are o prindere magnetică.
Stația de andocare are rezervoare dedicat de mari dimensiuni pentru praf și apă curată. Sunt și aici trei controale tactile, pe fundal negru. Întreaga stația păstrează culoarea albă în mod predominant, negru unde sunt cele trei controale, inclusiv recipientul de praf în această culoare și argintiu spre ușor auriu în partea de jos, deasupra zonei în care aspiratorul robot este andocat.
Una peste alta, primim tot ce trebuie în pachet, iar aspiratorul + stația te invită să le folosești spre a menține curățenia în locuință.
Utilizare
Îndepărtați abțibildele și elementele de protecție de pe aspiratorul robot. Conectați mopurile din cutie + peria la baza aspiratorului robot și montați pragul ce ajută aspiratorul robot să se conecteze la stație (și el inclus în pachet).
Mai este nevoie să conectați cablul de alimentare la stația de andocare și să adăugați lichidele necesare. Au adus în cutia de retail și o substanță dedicată pentru curățarea suprafețelor. Între cele două rezervoare se află un locaș special în care puteți să instalați acest recipient cu detergent. Ulterior, presupun că puteți cumpăra și realimenta, atât cu produse din oferta Dreame, cât și cu alte produse recomandate pentru curățarea suprafețelor din locuință.
Rezervorul transparent din dreapta este pentru apă curată, iar cel negru închis și puțin transparent din stânga este dedicat pentru apă murdară. Sacul de praf îl descoperiți cumva la baza stației de andocare și un altul de rezervă se află într-un spațiu dedicat. Capacul argintiu se îndepărtează prin apăsarea unui buton ascuns și de aici se oferă acces la recipientul ce acumulează praful extras din aspiratorul robot.
Am uitat să menționez că între cele două rezervoare de apă și lângă locația rezervorului de detergent se află și o perie pentru a curăța mai temeinic produsul.
Aplicația Dreamehome o descoperiți în App Store și PlayStore și are sub 100 MB. Vă puteți loga cu contul de Google, Facebook sau cont de sine stătător cu număr de telefon și cod trimis etc. Pentru a facilita conexiunea dintre smartphone și aspiratorul robot este nevoie să folosiți o rețea pe 2.4 GHz, pe cele de 5 GHz nu le recunoaște. Trebuie să apăsați timp de câteva secunde în mod concomitent pe butonul de Home și Pornire spre a intra în modul de conectare la rețea.
Procesul de conexiune mi s-a părut simplu și ușor de parcurs. Îți sunt oferite o sumedenie de informații și interfața este destul de ușor de înțeles. A și primit un update de firmware la prima conectare. Sunt tot felul de detalii pe care le oferă vocal în limba engleză (ceva de genul: update-ul de firmware va dura 5 minute, în acest timp nu porniți nicio sesiune de curățenie etc). Își dă singur restart după update.
Butoanele touch de pe stația de andocare:
Buton de plecare – aspiratorul robot iese din stația de andocare unde se află la încărcat;
Buton de curățare – când aspiratorul robot se află în stația de andocare îl apeși și începe procesul de curățare;
Buton de uscăre – când robotul este în stația de andocare, apeși acest buton și pornești sau oprești procesul de uscare al lavetelor de mop.
Puteți activa modul de utilizare pentru copil prin apăsarea concomitentă timp de trei secunde a butonului de plecare și a celui de uscare.
Senzorul LiDAR își face treaba, iar harta apartamentului este una dintre cele mai bine puse la punct din ce am avut la test pe partea de aspiratoare robot de până acum. Mop-urile se exind și fac curățenie și în spațiile în care nu te-ai aștepta să ajungă. Profilul aspiratorului nu este foarte mare și chiar cu senzor LiDAR se strecoară pe sub canapea, pat etc (în funcție de tipul de mobilă pe care-l aveți).
Bineînțeles, trebuie să îndepărtați jucăriile sau obiectele mici spre a facilita un proces de curățenie cât mai bine pus la punct. Poți seta că în casă se află un câine sau pisica și se deplasează cu ceva mai multă grijă.
De obicei recomand un aspirator robot pentru întreținere, iar la câteva zile să fie făcută și o curățenie separată mai temeinică și clasică cumva. Aici, aproape că aș zice că mai adaugi câteva zile fără probleme. Își face treaba foarte bine, inclusiv funcția de mop impresionează prin cât de bine face curat, recunoaște automat anumite pete și insistă până sunt îndepărtate.
Faptul că stația de andocare alimentează și cu apă, usucă lavetele de mop și golește praful aș zice că ajută mult și mai că nu-ți vine să te întorci pe un aspirator robot convențional și fără stație de andocare. Întradevăr, ocupă și spațiu pe măsură (zici că este o mini mașină de spălat).
Autonomie
Autonomia este de-a dreptul impresionantă, iar valorile oferite de către producător pot fi atinse. Locuiesc într-un apartament de 72 mp cu destule obiecte pe care a trebuit să le ferească prin mișcări suplimentare etc și nu a avut nevoie să revină în stația de andocare spre a se realimenta cu energie. De fapt după ce l-am folosit cu funcția de mop activă și tot nu a coborât sub pragul a 60 – 65%.
Preț
Dreame L20 Ultra cu stația de andocare inclusă – 5599.98 lei și reducere de 10% prin aplicarea codului home.
- multă tehnologie încorporată, de la aspiratorul robot și până la stația de andocare; stație de andocare cu funcție de golire a prafului, reîncărcare a rezervorului de apă etc
- stație de andocare cu funcție de golire a prafului, reîncărcare a rezervorului de apă etc
- ușurință în utilizare, o sumedenie de accesorii incluse și aplicația de Android / iOS cu interfață bine pusă la punct
- calitate a curățeniei făcute (praf + spălare cu mop)
- autonomie mare
- fără posibilitate de conectare în rețelele pe 5GHz
- preț din liga premium
Dreame L20 Ultra este cel mai performant aspirator robot pe care am avut ocazia să-l testez. Mă gândesc că pot sosi diferite promoții, iar prețul său să fie unul ceva mai accesibil. Plătești pentru tehnologia încorporată, iar stația de andocare în opinia mea îl ajută să iasă în față + cât de bine își face treaba.
Dreame se vede clar că prin produse precum L20 Ultra vrea să joace în liga premium, iar eu cred că și-au făcut treaba cu prisosință, iar un aspirator pe acest format chiar ajută în a menține curățenia și într-o locuință de dimensiuni generoase, mai ales că autonomia este unul dintre punctele sale PRO.